Goitom straffade Kalmar FF

2018.07.29, kl 19:42
AIK besegrade Kalmar FF med 1-0 (0-0) i en tät match inför 13 822 åskådare på Friends Arena. Henok Goitom svarade för matchens enda mål då han i den 51:a minuten slog in en straffspark.
180729 AIK:s Henok Goitom gšr 1-0 pŒ straff under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Kalmar den 29 juli 2018 i Stockholm.
Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118

Den 30 juli 2017 noterade AIK sin senaste allsvenska hemmaförlust och motståndare den dagen var Kalmar FF. Nästan på dagen ett år senare var det återigen dags för Smålands stolthet att besöka Friends Arena. Repris på förra året eller revansch var den stora frågan inför avspark.

Rikard Norling valde denna match att vila nyförvärvet Sebastian Larsson som spelat tävlingsmatcher i ett års tid och satte ner Tarik Elyounoussi på mittfältet vilket gav Henok Goitom och Nicolás Stefanelli på topp. Avspark blev försenad med tre minuter efter att konfetti från den norra läktaren hamnat i straffområdet. Matchens första målchans blev gästernas och kom i den sjätte minuten då vänsterbacken Chima Akas med en hörna från höger nådde huvudet på lagkapten Viktor Elm som från sin centrala position i straffområdet nickade utanför den högra stolpen. I den tolfte minuten brände det till igen i AIK:s straffområde efter att ett inlägg från vänsterkanten återigen nått huvudet på Viktor Elm vars nickpassning gick till Romário Pereira Sipião och han avslutade på volley med ett skott som gick ner i marken innan Oscar Linnér valde att boxa bort bollen.

AIK:s första kontrollerade anfall kom i den 17:e minuten och Tarik Elyounoussi tog sig fram längs högerkanten och centrerade en boll för Henok Goitom som tog emot, lade bollen tillrätta och sköt ett bra, hårt skott mot den högra stolpen som tvingade Lucas Hägg-Johansson att sträcka ut för att parera skottet till en resultatlös hörna. Matchen gick därefter lite i stå, men i den 29:e minuten drev Heradi Rashidi fram bollen centralt på offensiv planhalva innan han passade ut till Kristoffer Olsson till vänster i straffområdet. Mittfältaren sköt ett hårt skott mot den bortre delen av målet som Lucas Hägg-Johansson lämnade retur på, men de efterföljande skotten av Nicolás Stefanelli och Tarik Elyounoussi täcktes av försvarande spelare. Målchanserna fick dock publiken att för första gången tända till på allvar och man manade på spelarna.

AIK:s bästa målchans i den första halvleken noterades i den 34:e minuten då Nicolás Stefanelli väggspelade med Kristoffer Olsson och kom fri till höger i straffområdet, men Lucas Hägg-Johansson kom ut snabbt och räddade det hårda avslutet. 0-0 i paus och fattigt på målchanser. AIK rivstartade den andra halvleken och innan en minut var spelad hade man skapat en högkvalitativ målchans efter att Tarik Elyounoussi spelat in bollen till Nicolás Stefanelli till höger i straffområdet, men återigen räddade Lucas Hägg-Johansson, denna gång med högerarmen. I den 49:e matchminuten kom AIK i ett två-mot-ett-läge genom bollhållaren Nicolás Stefanelli till vänster i planen och Tarik Elyounoussi till höger. Den lille argentinaren tog sig in i straffområdet och vände bort högerbacken Mikael Dyrestam som tvingades chansbryta, men träffade klockrent över benen på AIK-forwarden och en given signal för en straffspark kom. Henok Goitom klev fram, men såg ut att tveka lite i skottögonblicket och Lucas Hägg-Johansson fick en hand på bollen, men inte tillräckligt mycket för att hindra bollen från att gå i mål.

Målet öppnade för första gången upp matchen på riktigt och i den 55:e minuten var AIK nära att avgöra tillställningen efter att Nicolás Stefanelli med en magisk passning friställt Tarik Elyounoussi från halva plan samtidigt som Lucas Hägg-Johansson kom utspringande. Norrmannens första bolltouch blev dock för kraftfull då han skulle spela bollen förbi den strandsatte målvakten och han hann inte ikapp bollen för att slå in den i det öppna målet. AIK hade en bra period, men fick inget andra mål och ju mer halvleken tickade iväg, ju mer bollinnehav fick Kalmar FF och Nanne Bergstrand svarade för tre byten för att nå resultat. I den 66:e minuten slog Romário Pereira Sipião en väl avvägd passning från mittlinjen som gick över AIK-försvaret och sånär nådde Måns Söderqvist som dock inte fick tag i bollen.

I den 74:e minuten var det mycket nära kvittering efter att Chima Akas fått skottläge till höger i straffområdet och försökta sätta bollen i det långa hörnet, men Oscar Linnér räddade. Chansen dök upp från ingenstans, men AIK-målvakten klev fram när det som mest behövdes. I den 87:e minuten stal Henok Goitom bollen från Viktor Elm nere på högerkanten och då alla väntade på en signal för frispark satte AIK-kaptenen fart in i straffområdet, tog sig ner till kortlinjen och försökte göra ett mål á la Kurt Hamrin mot Västtyskland 1958, men bollen gick i utsidan av stolpen.

I den 88:e minuten bytte Rikard Norling ut Goitom mot Denni Avdić och hemmalaget avslutade matchen med en 5-4-1-formation. Minuten därefter svarade Kristoffer Olsson för en stark individuell prestation då han tog sig in i straffområdet från vänstersidan och fick in bollen till Denni Avdić vars skott täcktes till en resultatlös hörna. AIK försvarade sig bra under den fem minuter långa stopptiden och då inhopparen Alexander Milošević extremt stark nickade undan det sista inläggsförsöket var matchen vunnen och AIK tog med sig tre tunga poäng och försvarade därmed serieledningen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll