Krönika: Klassiska ståplatsläktare
Många är vi som sett de fantastiska svartvita fotografierna från England från 1900-talets början fram till de i färg från 1980-talet. Fotografierna på fullpackade kortsidesläktare med 10 000-tals supportrar på plats för att följa världens bästa sport, fotboll. Äldre gentlemän med hatt på huvudet, iklädd rock och med en pipa eller cigarett i mungipan som stod sida vid sida med sina barn och hejade på favoriterna. Oavsett om man var stadens mest respekterade läkare, advokat, smed, springsjas eller slet i gruvan så hade man helt plötsligt allting gemensamt med sin granne på ståplatsläktaren under de två-tre timmarna innan livet utanför arenan återigen gick vidare.

Norra stå 1996
Det finns en mängd fotbollsarenor, främst i England, där namnet på ståplatsläktaren är/var The Kop, men ingen så känd som den på Anfield där Liverpool FC spelar. Namnet var från början Spion Kop (holländska för Spy Hill) efter slaget vid Spion Kop under Andra boerkriget i Sydafrika i januari 1900 då de branta ståplatsläktarna i många fall liknade kullen där slaget tog plats. På plats för att rapportera hem från kriget till London-tidningen Morning Post var för övrigt krigskorrespondenten Winston Churchill som skulle bli en av 1900-talets mest kända personer i sin kommande roll som premiärminister.

Norra stå 2006
Journalisten Ernest Edwards på tidningen Liverpool Echo tyckte 1906 att Anfields ståplatsläktare såg ut som den berömda kullen från boerkriget och sedan dess har namnet The Kop i Liverpool förknippats mer med fotboll än något annat trots att det som sagt fanns andra arenor med samma namn, både innan och efter. Runt fotbollsvärlden är historierna om ståplatsläktarna något som ligger nära klubbarnas hjärtan. Många är vi som i unga år har fått vår starka passion till fotbollen just genom det där första ofta minnesvärda besöket på ståplats. Mitt första besök på Norra stå var den 27 september 1981 då nykomlingen AIK krossade Malmö FF med 4-0 i Allsvenskan efter mål av Lars Carlsson (2), Per Wiklundh samt Ove “Ryssen” Rübsamen och jag var en flitig besökare på den norra läktaren under några år innan långsidan lockade.

Det som får oss att leva inte bara existera Norra stå 2017
Black Army hade bildats under 1981 och med den organiserade supporterklubben ökade åskådarantalet match för match på den norra läktaren och sedan Allsvenskans “återuppståndelse” 1998 har fotbollen varit kung i Stockholm. Historierna om vad som under åren utspelats på läktaren och stämningens vara eller icke vara har diskuterats av många, men något ingen kan ha en avvikande åsikt om är att Norra stå sedan 1980-talet är den mest klassiska och mytomspunna fotbollsläktare som någonsin funnits i Sverige och kommer troligen så att förbli. När supportrarna på Norra stå är som bäst finns det heller ingen annan fotbollsläktare som kan mäta sig med dem.
Årskort till Norra stå 2018 kan köpas via denna sida.