Ny trepoängare för AIK

2018.08.26, kl 20:57
AIK besegrade Trelleborgs FF med 2-0 (1-0) inför 13 061 åskådare på Friends Arena i en match där AIK dominerade spelet och segern innebär att AIK fortsatt är serieledare.

Det var toppen mot botten på Friends Arena denna söndag i Allsvenskans 19:e omgång. Serieledande AIK tog emot jumbon Trelleborgs FF, och dominansen var i princip matchen igenom lika tydlig som avståndet mellan lagen i tabellen. En skapligt bra första halvlek följdes upp av en ännu bättre andra av hemmalaget, och man kunde gott och väl gjort fler mål. Efter några lite statiska inledande minuter, som också tappade fart av en tidig jobbig (men ofarlig) smäll på Alexander Milošević, skapade AIK ett dubbelläge där först Kristoffer Olsson prickade ribban på ett vackert skott, och Sebastian Larsson var ytterst nära att sätta ledningsmålet på returen, men Marko Johansson i bortamålet fick upp en hand och tippade till hörna. Detta efter knappt åtta minuters spel.

Tre minuter senare fick AIK ett tidigt ledningsmål. En frispark strax utanför hörnet av straffområdet, på planens vänstra sida, sköt Sebastian Larsson på mål, Marko Johansson tycktes fånga in bollen men tappade den olyckligt, varpå Robin Jansson stötte fram påpassligt och tryckte in 1-0 bara någon meter från mål, mittbackens första mål i Allsvenskan. Därefter fortsatte AIK att kontrollera matchbilden fullständigt, och växlade mellan att kontrollera bollinnehavet och höja tempot i anfallen, och skapade ett antal bra målchanser ytterligare, utan att riktigt få till avsluten. Närmast kom Tarik Elyounoussi efter knappt 20 minuters spel, vars halvtaskiga träff till skott gick strax utanför mål, och bara minuten senare ett fint läge för Heradi Rashidi, men en försvarare kom emellan den gången.

Om TFF totalt sett ändå lyckades freda sig någorlunda defensivt i den första halvleken, fick man det än mycket jobbigare i den andra. AIK lyckades flera gånger om spela sig in väldigt nära skåningarnas mål, och det kändes som att det stundtals var rena turen för gästerna att det inte blev ytterligare mål bakåt. En kvart in i halvleken hade AIK skapat ett par riktigt vassa chanser, och man skulle också få ytterligare utdelning i den 63:e matchminuten. På nytt hade AIK spelat sig in hela vägen i gästernas målområde, Marko Johansson lyckades parera Henok Goitoms avslut i förstaläget, men Kristoffer Olsson kunde vinna boll på nytt, vända upp och hitta Goitom tätt framför mål, denna gång förmådde inte Johansson hålla undan avslutet, utan bollen gick in i mål till 2-0, vilket innebar mål för femte allsvenska matchen i rad för AIK-kaptenen.

Och med den dubblade ledningen var matchen i princip avgjord. Trelleborgs FF hade egentligen ingenting att sätta emot, när man försökte lyfta upp laget innebar det i praktiken bara att man trycktes ännu längre tillbaka i planen av ett spelmässigt överlägset hemmalag, som också skapade en lång rad målchanser ytterligare, utan att riktigt få in den bakom Marko Johansson, som bortsett från det tidiga misstaget i matchen skötte sin otacksamma uppgift riktigt bra.

Bland målchanserna i matchens slutskede kan nämnas en nick i stolpen av Per Karlsson efter hörna, med knappt 20 minuter kvar. Och i slutminuterna hade Tarik Elyounoussi två riktigt bra chanser, först med knappt fem minuter kvar när hans nick på mål räddades av en försvarare på mållinjen, och sedan på stopptid när han väggspelat sig till ett friläge via Henok Goitom, men avslutet den gången gick tämligen rakt på Marko Johansson, som kunde rädda. Mellan Elyounoussis chanser hade också Alexander Milošević ett riktigt tungt distansskott som Johansson lyckades rädda, och fick sedan hjälp av en försvarare att få undan en farlig retur.

Som framgår ovan var det en ytterst ensidig tillställning denna söndagskväll, Trelleborgs FF hade i princip inget att sätta emot så snart man hamnade i underläge, och AIK kunde kontrollerat och bekvämt ta tre nya poäng utan att mer än någon enstaka gång riktigt sättas på prov i defensiven.

Text: Jonathan Storm