Släkten var värst på Ullevi

2021.04.19, kl 22:45
AIK föll med 0–2 i Allsvenskans andra omgång då man ställdes mot IFK Göteborg på Ullevi. Både målen gjordes av den tidigare AIK-spelaren Kolbeinn Sigþórsson i den första halvleken.

Göteborg bjöd nästan på högsommarväder då de båda lagen klev in på Ullevi för det 207:e tävlingsmötet mellan klubbarna. Den klassiska konsertarenan har aldrig varit någon favoritarena för AIK som endast noterat fem segrar på de tidigare 34 besöken. Hemmalaget gjorde avspark, men det var AIK som efter drygt 40 sekunders spel tog sig fram längs högerkanten via Mikael Lustig som hittade in till Nicolás Stefanelli i straffområdet, men avslutet täcktes av försvaret. Två minuter senare kom Hosam Aiesh med bollen centralt och hittade den före detta AIK-spelaren Kolbeinn Sigþórsson i fritt läge inne i straffområdet och islänningen direktsköt i steget in 1–0 med högerfoten bakom Budimir Janošević som inte hann reagera i sin första match på Ullevi. Släkten är som bekant värst… AIK-spelarna signalerade för offside, men den upphävdes av Bilal Hussein i straffområdet. Fyra minuter efter målet skapade AIK sin första hörna och bollen hamnade hos Saku Ylätupa som vräkte den över ribban.

AIK arbetade sig in i matchen efter den tidiga kallduschen i solskenet och dominerade bollinnehavet, dock utan att skapa några målchanser, förutom Ylätupas avslut, under de första 20 minuterna. Efter en frispark på högersidan från Sebastian Larsson i den 22:a matchminuten vände IFK Göteborg på spelet snabbt och Bojan Radulovic tvingades fånga in Alhassan Yusuf med armarna och drog på sig matchens första gula kort. I samband med det gula kortet tog hemmalaget över matchen något. I den 34:e matchminuten slog Sebastian Larsson en frispark från det vänstra hörnet och avslutet gick mot mål och tvingade målvakten Ioannis Anestis till en räddning. Situationen ledde till en resultatlös högerhörna. IFK Göteborg lyfte återigen upp spelet och i den 38:e matchminuten fick inte AIK bort bollen resolut efter en högerhörna och Simon Thern slog från vänsterkanten in bollen centralt i straffområdet. Bollen nådde Kolbeinn Sigþórsson som fick med sig bollen i farten och på volley tryckte han med vänsterfoten in bollen i det högra hörnet utan chans för AIK-målvakten. 2–0 till Blåvitt.

I den 41:a matchminuten var Nicolás Stefanelli nära att reducera då han fiskade upp bollen centralt i straffområdet och avslutade kvickt, men målvakten räddade och ingen AIK:are var först på returen. 20 sekunder senare avlossade Sebastian Larsson ett skott från ca 20 meter som Ioannis Anestis återigen lämnade en retur på, men hemmalaget klarade även den situationen. Senast AIK spelade på Ullevi, för två år sedan, var ställningen 1–0 till hemmalaget i paus – denna gång var uppförsbacken ännu brantare. AIK gav de elva startspelarna förtroendet även till den andra halvleken och AIK var tvungna att göra nästa mål för att ha chansen till poäng. Bortalaget försökte öka tempot omgående och såg ut att söka ett rakare anfallsspel.

AIK skapade ingen målchans under den första kvarten och som vanligt i ett tvåmålsunderläge i den andra halvleken började det kännas som om matchklockan gick fort, för fort. I den 61:a matchminuten var det dags för matchens första byte då Bojan Radulovic ersattes av Henok Goitom, men Sebastian Larsson behöll lagkaptensbindeln. Matchen gick därefter i stå med mycket bollinnehav i backlinjen fram till den 68:e matchminuten då AIK genomförde ett dubbelbyte, Nabil Bahoui och Saku Ylätupa ut och Stefan Silva samt Tom Strannegård in. Knappt hade bytet gjorts förrän inhopparen Kevin Yakob spelades fram i ett bra läge och avslutade efter marken. Budimir Janošević räddade dock till en resultatlös högerhörna. I den 74:e matchminuten var det dags för allsvensk debut för seriens mest omskrivna nyförvärv då slovaken Marek Hamšík ersatte Simon Thern. Med tio minuter kvar av ordinarie tid skrek AIK på en signal för straffspark efter att Nicolás Stefanelli inspel i straffområdet såg ut att ta på backen Mattias Bjärsmyrs vänsterarm, men domaren Andreas Ekberg var säker på sin sak och slog ut med armarna.

Slutminuterna rann iväg och AIK fick inte till någon slutpress. Med fyra minuter kvar av ordinarie tid gjorde AIK sitt sista byte då Bilal Hussein lämnade planen till förmån för Ebenezer Ofori. Efter fyra stopptidsminuter blåste domaren av matchen och efter 2–0 för en vecka sedan blev det denna måndag omvända siffror, 0–2 på Ullevi där den sedan tidigare hemska statistiken blev än värre.