MF

Martin Falk

Martin Falk gör 2023 sin andra säsong som assisterande tränare för AIK:s herrlag.

  • Född
    28 mars 1995
  • Födelseort
    Trollhättan, Sverige

Martin Falk, född tisdagen den 28 mars 1995 på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan och uppvuxen i Brålanda i Dalsland, inledde sin idrottskarriär som bandymålvakt i moderklubben IFK Vänersborg och fortsatte sedan till Sandvikens AIK där han, som en av Sveriges största bandytalanger, gick hela vägen till deras herrlag i Elitserien. Våren 2016 meddelade Martin att han avslutade bandykarriären, trots ett år kvar på kontraktet, för att istället satsa på fotbollen som tränare. På meritlistan hade han som bandyspelare SM-guld med Sandvikens AIK, VM-guld med U21-landslaget och två SM-guld med Sandvikens AIK samt IFK Vänersborg i J20.

Han inledde i Sandvikens IF som tränare för P16-laget och skötte även videoanalysen för herrarnas A-lag som 2016 spelade i Division 2 Norrland, en serie som man även vann. Vintern 2016 blev det comeback som bandyspelare då AIK Bandy skrev ett kontrakt med honom för spel i Division 1 Östra. I augusti 2017 lämnade Martin Falk Sandvikens IF:s P17-lag och flyttade till Västmanland och Västerås där han blev tränare för U15-laget i Västerås SK. Under 2018 var han tränare för VSK:s U16/U17-lag. Det blev i januari 2018 även klart med att han spelade bandy med Västerås SK i Elitserien då man slutade på fjärde plats i grundserien innan man slogs ut av Villa Lidköping BK med 1–3 i matcher i kvartsfinalen.

I december 2018 lockade AIK Fotbolls Ungdomsakademi och Martin Falk ersatte Sebastian Borg som huvudtränare i AIK U16. Efter två år i AIK Fotboll meddelade Sandvikens IF den 4 december 2020 att man gjort klart med Martin som tränare för deras herrlag. Han anställdes först som assisterande tränare till Per Olsson, men efter att tränarveteranen värvats av allsvenska Halmstads BK så valde Sandvikens IF att utse Martin Falk till ny chefstränare för herrlaget som under 2021 spelade i Ettan Norra. Sandvikens IF var länge med i kampen om en kvalplats till Superettan. Rödvästarna slutade till slut på tredje plats i tabellen, fyra poäng efter Dalkurd FF som tog kvalplatsen bakom seriesegrarna IF Brommapojkarna. Sandvikens IF tog 58 poäng efter resultatraden 17V-7O-6F och i de fyra toppmatcherna mot BP och Dalkurd noterade man fyra poäng.

Den 11 november 2021 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Martin Falk om ett avtal där han klev in i ledarstaben som assisterande tränare till chefstränaren Bartosz Grzelak. ”Jag är otroligt stolt över att vara tillbaka i AIK. Min intention redan när jag lämnade akademin för Sandviken, var att samla på mig erfarenhet på seniornivå för att en dag kunna återvända till AIK. Det ska bli väldigt roligt och utvecklande att få jobba i ett så skickligt ledarteam, under ledning av Bartosz. Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa AIK till nya framgångar, och fortsätta utveckla en miljö där våra egenfostrade spelare kan få dansa in på Friends och få fira med Norra” sa Martin Falk.

Martin anslöt i januari 2022 till verksamheten på Karlbergs träningsanläggning och han satt på bänken för första gången i en av AIK:s tävlingsmatcher den 19 februari 2022 då Gnaget ställdes mot Örgryte IS (2–0) i den första omgången i gruppspelet av Svenska cupen 2021/2022 inför 4 249 åskådare på Skytteholms IP i Solna. AIK vann gruppen, men efter 1–1 hemma mot Örebro SK i den avslutande matchen tappade Gnaget hemmaplansfördelen i kvartsfinalen och man lottades istället mot Malmö FF. Efter en mållös första halvlek var ställningen 2–2 efter 90 minuters spel och förlängning krävdes för att skilja lagen åt. En utebliven straffspark för AIK då Amar Abdirahman Ahmed fälldes i friläge och en billig straff för hemmalaget efter en möjlig hands på Nabil Bahoui i en rörig situation i den första förlängningskvarten avgjorde och AIK:s cupresa var över.

Inför Allsvenskan 2023 har Martin Falk som assisterande tränare i AIK suttit på bänken i 41 tävlingsmatcher och han har noterat 20V-11O-10F i dessa matcher.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll