Backspegeln: AIK - IF Elfsborg

2018.08.11, kl 16:00
Söndagen den 12 augusti 2018 möts AIK och IF Elfsborg för 155:e gången i tävlingssammanhang och vi tar en titt i backspegeln och uppmärksammar några notiser samt anekdoter från de tidigare mötena.

* AIK och IF Elfsborg har mötts vid hela 154 tillfällen då det gäller tävlingsmatcher. Det första mötet skedde den 24 april 1927 på Stadion i Stockholm och Elfsborg vann med 3-2 inför 8 358 åskådare. Det är dock statistisk fördel för AIK då man noterat 63V-37O-54F.

* AIK trivs på konstgräs, men på Borås Arena har man haft stora problem. Sedan AIK:s första besök 2006 har man noterat 1V-7O-6F, de senaste sex mötena har dock AIK noterat 1V-4O-1F så det har jämnat ut sig. Den hittills enda segern kom den 10 april 2017 då Gnaget vann med 2-1 (1-1) efter mål av Henok Goitom och Jesper Nyholm. För Nyholm var det hans första mål för AIK.

* AIK:s chefstränare Rikard Norling har med AIK mött IF Elfsborg vid tolv tillfällen och noterat 2V-5O-5F.

* I hemmamötet med IF Elfsborg den 25 april 2016 svarade stjärnskottet Alexander Isak för sitt andra allsvenska mål, varav det första på hemmaplan då han med ett högerskott ur dålig vinkel slog in 1-0 mellan benen på Kevin Stuhr Ellegaard i den 14:e matchminuten.

* Att en match aldrig är vunnen förrän domaren blåser för full tid blev AIK smärtsamt varse den 8 maj 2006 då man tog emot IF Elfsborg inför 17 870 åskådare på Råsunda Fotbollstadion. AIK ledde med 2-0 efter sena mål av Markus Jonsson och Wilton Figueiredo. Matchklockan var inne i den 89:e minuten, men AIK klarade inte av att hålla undan efter att Anders Svensson reducerat med en straffspark så kunde Daniel Alexandersson slå in 2-2 efter 89:44 inför en chockad hemmapublik. IF Elfsborg vann sex månader senare Allsvenskan, en poäng före AIK…

* När AIK den 1 oktober 2017 vann med 5-2 mot IF Elfsborg svarade Nicolás Stefanelli för tre mål. Han blev därmed den femte AIK-spelaren som svarat för den bedriften i en och samma allsvensk match, tidigare hade Tord Grip (1967), Henry “Garvis” Carlsson (1945), Olle Zetherlund (1937) och Per Kaufeldt (1929) gjort det.

* Kultspelaren Derek Boateng från Ghana blev klar för AIK i augusti 2003 och hans första mål för klubben gjorde han den 20 september 2003, hemma mot IF Elfsborg (4-0) inför 13 269 på Råsunda Fotbollstadion då han framspelad av Daniel Tjernström sköt in 1-0 i den 20:e minuten.

* AIK och IF Elfsborg möttes den 16 april 1979 i den allsvenska premiären. AIK hade gått obesegrade under försäsongen, men föll med 0-1 hemma på Råsunda Fotbollstadion efter att Thomas Ahlström gjort segermålet i den 34:e minuten. TV-tittarna fick dock inte se några bilder från matchen i Sportnytt då en person på den västra läktaren sprejade för kameralinsen.