Tio klassiska premiärer, del 3

2017.03.25, kl 08:51
Den allsvenska premiären närmar sig och AIK inleder hemma på Friends Arena mot BK Häcken söndagen den 2 april. Inför premiärmatchen tar vi en blick i backspegeln på tio historiska matcher i Allsvenskan där AIK inledde serien med en seger. Idag beger vi oss tillbaka till 1939 då AIK tog emot Hammarby IF hemma på Råsunda Fotbollstadion.

Hammarby IF var säsongen 1939/40 tillbaka i Allsvenskan efter 14 säsongers frånvaro. AIK och Hammarby IF ställdes mot varandra i den allsvenska premiären och det var tredje gången i rad som AIK inledde en allsvensk säsong hemma på Råsunda efter flytten från Stadion 1937. Onsdagen den 26 juli 1939, kl 19:00 var det dags för lagen att mötas och det blev det sista Stockholmsderbyt innan det andra världskriget skulle bryta ut drygt fem veckor senare i och med att Tyskland anföll Polen med följden att Storbritannien och Frankrike förklarade krig mot Tyskland.

Domare var Torsten Carlsson från Motala och det var två legendariska målvakter som ställdes mot varandra på Råsundas gräs denna onsdagskväll, “Gurra” Sjöberg i AIK-målet och “Svenne Berka” i Hammarby-målet. I AIK debuterade Elon Carlsson som center och Åke “Carnera” Andersson, nyförvärvet från Gais, gjorde också sin första allsvenska match för AIK. Hammarby saknade Åke “Plutten” Andersson som låg på ett av flottans fartyg utanför Valdemarsvik och han fick inte permission för derbymatchen.

Det var växlande molnighet med en hel del sol och ca 16 plusgrader då matchen startade. AIK vann lottdragningen vilket innebar att det var Hammarby som fick den nergående vassa solen i ögonen. Den första halvleken bjöd på ett ganska jämnt samt stundtals tufft spel och faktum är att gästerna var det något mer kreativa laget under de första 45 minuterna. Det var dock AIK som i den sjätte minuten var nära att ta ledningen efter att centerhalv Sven Andersson skjutit en frispark i ribban. Som svar på det hade Hammarby ett jätteläge i den elfte minuten då centern Karl-Axel Hansson fick bollen tre meter framför AIK-målet, men sparkade hål i luften.

I den 36:e minuten tog sig AIK:s Axel Nilsson fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg som Sven Bergqvist inte nådde och Gustaf Josefsson kunde enkelt nicka in bollen i det övergivna målet nedanför den södra läktaren. 1–0 till AIK i paus. Om den första halvleken var jämn var den andra halvleken helt AIK:s. Eric “Lillis” Persson var i den 48:e minuten mycket nära att öka på hemmalagets ledning, men Sven Bergqvist svarade för en magnifik fotparad och höll Hammarby kvar i matchen.

I den 73:e minuten gick rullgardinen ner för gästerna och det efter ett misstag av “Svenne Berka”. Eric “Lillis” Persson slog en frispark mot mål och istället för att boxa bort den valde målvakten att försöka fånga den med resultatet att den gled mellan händerna och in i mål. Hammarbys Gunnar Bengtsson lyckades i den 88:e minuten överlista Gustav Sjöberg och det blev för en stund nervöst på Råsundas läktare, men domarens signal var endast ett par minuter bort så AIK lyckades hålla undan och inleda Allsvenskan med två poäng.

Missa inte AIK - BK Häcken!

Årskort till säsongen 2017 köps enklast via denna sida och glöm inte att addera damlagets matcher för endast 100 kr. Biljetter till AIK – BK Häcken köper ni genom att klicka på matchen i fråga här nedan.