• Fjärdedomare
    Jonas Karlsson, Målilla
2017.07.09, kl 17:30

AIK tog tre poäng i Kalmar

För första gången sedan 2012 noterade AIK en seger på Guldfågeln Arena. 1-0-segern säkrades i den 67:e minuten då Henok Goitom iskallt placerade in bollen i motståndarmålet efter att ha spelats fram av Eero Markkanen och Anton Salétros.
Kalmar FF - AIK 2017 Startelva

AIK:s startelva.

10

Kalmar FF kom till matchen efter en storförlust i omstarten av Allsvenskan och under nygamle tränaren Nanne Bergstrand ville man omgående få med sig hemmapubliken i kampen mot favoriten AIK. Kalmar FF inledde intensivt, som man gjorde även 2016 då man även fick ett tidigt ledningsmål, och gav inte AIK-spelarna någon längre tid med bollen. De första tio minuterna gick till hemmalaget, men sedan arbetade AIK sig mer och mer in i matchen.

18

I den 18:e minuten brände det till nedanför den stora AIK-klacken på ena kortsidan då Romário Pereira Sipião fick bollen på vänstersidan, avancerade in i planen och sköt ett hårt, vobblande skott som målvakten Oscar Linnér beslöt sig för att boxa bort. Förutom det avslutet var den första halvleken extremt chansfattig och inte ens några halvchanser skapades av lagen. I den 42:a minuten kapades Daniel Sundgren till höger på mittplan av redan varnade Mahmoud Eid, men domaren valde att inte ens ge frispark i en situation där ett andra gula kort borde varit mycket nära.

50

Fem minuter in i den andra halvleken kom Filip Sachpekidis centralt med bollen på AIK:s planhalva och serverade Mahmoud Eid ett bra skottläge till vänster i straffområdet.. Daniel Sundgren arbetade hårt tillbaka för att täcka skottet, men det passerade ovanför honom då han glidtacklade, men också precis ovanför AIK-målet. Hemmalaget var i den 61:a minuten mycket nära att ta ledningen efter att Emin Nouri slagit ett perfekt inlägg från högerkanten som passerade över AIK:s försvarslinje och nådde framrusande Mahmoud Eid i den bortre delen av straffområdet. Kalmar-spelaren sköt direkt och träffen var bra, men Oscar Linnér svarade för en mycket bra räddning och höll matchen fortsatt mållös.

66

I den 62:a minuten kom Henok Goitom igenom på vänsterkanten och tog sig in i straffområdet, men Emin Nouri lyckades stressa AIK-forwarden så pass mycket att det inte blev något avslut. Goitom skulle dock få sin revansch… När matchklockan hade passerat 66 minuter slog Anton Salétros ett mycket bra inlägg från vänsterkanten mot en i straffområdet centralt placerad Eero Markkanen som bröstade fram bollen till sin forwardskollega Henok Goitom som sätter 101 av 100 lägen från det fria läget framför mål. Bollen till höger om målvakten Lucas Hägg-Johansson och stort jubel bland de svarttröjade spelarna.

79

Sex minuter efter ledningsmålet var AIK nära att öka på ledningen efter att Henok Goitom vunnit bollen centralt på mittplan och släppt ut den till framrusande Daniel Sundgren på högerkanten. Sundgren hittade snett, inåt, bakåt till inhopparen Simon Thern som vände runt och sköt, men rakt på målvakten som tvingades släppa retur, men ingen AIK-spelare var framme. I den 79:e minuten kom AIK:s nästa stora chans och denna var gigantisk. Henok Goitom kom fräckt igenom på vänsterkanten, men fick bollen någon centimeter för långt ifrån sig mot den utrusande målvakten och tvingades stressa iväg ett avslut mot det öppna högra hörnet och bollen studsade i stolproten och ut.

AIK arbetade tryggt under slutet av de ordinarie minuterna mot ett hemmalag som inte alls hade samma energi som tidigare i matchen och när matchklockan passerade 90 spelade minuter visade fjärdedomaren upp fem stopptidsminuter. I den 93:e minuten fick AIK-försvaret inte iväg bollen och Herman Hallberg mötte med ett kraftfullt skott utanför straffområdet som for över ribban. Med sekunder kvar av matchen kastade hemmalaget från vänsterkanten ett inkast in i AIK:s straffområde som skarvades vidare till en rörig situation där bollen till slut rensades bort och AIK fick med sig tre mycket viktiga poäng i den allsvenska toppstriden.