AIK segrade i årets första träningsmatch på svensk mark

2024.01.27, kl 18:11
Två mål från Jonah Kusi-Asare i första halvlek och ett mål av Abdihakim Ali i andra innebar en betryggande 3–0 (2–0) seger i årets första träningsmatch på svensk mark.

Lördagen den 27 januari tog sig AIK till Grimsta IP för att möta IF Brommapojkarna i årets första träningsmatch på svensk mark. Vädergudarna skulle blanda och ge när solen sken starkt på huvudläktaren under matchens första 60 minuter, för att sedan kontra med ett kyligare klimat i slutskedet av matchen. Förhoppningar inför säsongen låg i luften och strax innan avspark skulle ”Heja heja AIK” eka från läktaren för första gången för året.

Chefstränare Henning Berg kom till matchen med en startelva bestående av: Kristoffer Nordfeldt – Axel Björnström, Alexander Milosevic (K), Benjamin Tiedemann Hansen, Mads Thychosen – Abdihakim Ali, Anton Salétros, Bersant Celina, Rui Modesto – Taha Ayari, Jonah Kusi-Asare.

Kl 14:00 satte dagens huvuddomare Adam Ladebäck pipan i munnen och blåste i gång matchen. Avsparken togs av AIK:s Anton Salétros och AIK satte upp bollen långt i ett första försök till anfall, bollen skulle däremot samlas upp av försvaret i hemmalaget. I den femte matchminuten skulle det första riktiga anfallet komma och det skulle smälla direkt. Taha Ayari blev fördelad bollen på högerkanten och tryckte in ett lågt och precist inlägg mot straffområdet där 16-årige Kusi-Asare befann sig och kunde enkelt rulla in sitt första mål för AIK:s herrlag. 1–0 på tavlan och den klassiska AIK-hybrisen skulle infinna sig på läktarplats när det sjöngs om SM-guld. AIK hade vid det här tillfället tagit kontroll av matchbilden och kunde spela runt bollen inom laget, när man väl tappade bollen vann man tillbaka den via ett bra press-spel eller efter slarv från hemmalaget. Efter tio minuters spel skulle BP däremot få kontroll på bollen och man kunde behålla den inom laget under flertalet minuter, man gjorde försök att ta sig framåt i banan men allt som oftast kunde bortalagets försvarare avvärja försöken. I matchminut 13 skulle BP vara så när att komma i en farlig omställning efter att Ayari misslyckats med sin passning till Salétros, men nämnde Anton visade sin rutin och hade ner den framåtrusande BP-spelaren. Det hela resulterade i en frispark på mittplan där AIK kort därefter tog kontroll på bollen ännu en gång.

AIK skulle komma att ha en bättre period i matchen. I ett anfallsförsök fick man se Ayari flyta fram på mittplan för att sedan leverera bollen till Kusi-Asare. Hemmalagets försvarare höll sig däremot vakna och kunde blockera den unge anfallarens skottförsök. I den matchminut 19 skulle BP få nästa kontringsläge efter att Celina inte nått fram till bollen efter en passning från Salétros, Alex Andersson i hemmalaget tog löpningen framåt men utan understöd kunde Björnström & co relativt enkelt återerövra bollen. Matchen böljade fram och tillbaka vid det här tillfället och lagen bytte av kontringsmöjligheter med varandra, däremot skulle varken Kristoffer Nordfeldt i AIK-målet eller Filip Sidklev i BP-målet behöva anstränga sig något nämnvärt eftersom bollen allt som oftast kunde rensas i väg av försvarande lag. Tidigare nämnde Ayari hade verkligen vaknat på rätt sida och vände bort sina motståndare vid flertalet tillfällen. Sekvenserna innebar ofta att han kunde antingen ta sig framåt i banan eller vinna frisparkar på offensiv planhalva. I den 25 matchminuten skulle det smälla igen. Ännu en gång var det talangen Jonah Kusi-Asare. AIK hade tagit sig fram på högerkanten och efter ett skottförsök från Celina som blockerades av hemmalaget letade bollen sig fram till nämnde Jonah. Ett distinkt och välplacerat avslut i målvaktens högra hörn innebar en 2–0 ledning för AIK och den tidigare nämnda hybrisen skulle nog öka några procent till hos supportaran som befann sig på Grimsta IP.

I den 27 matchminuten skulle matchens första hörnspark komma efter att BP avancerat snabbt framåt i banan, ett skottförsök som blockerades av AIK:s nummer 12, Axel Björnström, innebar att bollen rullade ut över kortsidan. Bortalaget hade däremot inga problem med att försvara hörnan och man kunde kort därefter ta tillbaka bollinnehavet. Ayari fortsatte att flyta fram på planen och efter att ha skickat i väg en motståndarspelare till närmsta tunnelbana skulle AIK bli tilldelade en frispark i ett farligt läge strax utanför straffområdet. Anton Salétros stegade upp för att ta hand om frisparken och man kastade för en stund tillbaka till den sjunde oktober 2023 kl 15:20 – då Anton från liknande skottläge skickade in det avgörande 1–0 målet mot Mjällby AIF på Nationalarenan. Dessvärre skulle avslutet ha mer att önska och skottet fastande i stället i muren och det blev inte farligare än att AIK kunde behålla bollen inom laget. Men den som väntar på något gott!

I matchminut 35 skulle BP komma till ett läge efter att ägt stora delar av bollinnehavet under en period. Nikola Vasic i bortalaget skulle däremot sparka hål i luften när bollen letade sig fram till honom i straffområdet, och Nordfeldt skulle fortsatt få vänta på sin första bolltouch. Hemmalaget hade en bättre period i matchen och kunde ta sig fram på kanterna, avsluten hamnade däremot ofta högt ovanför bortalagets överliggare. I matchminut 39 skulle AIK få nästa farliga läge. Jonah nickade elegant ner en boll till Modesto som befann sig i straffområdet, efter att haft ögon i nacken klackade nämnde Rui bollen vidare till Ayari som kom i full fart in i straffområdet. En felträff på bollen skulle däremot innebära att bollen rullade någon meter utanför Sidklevs högra stolpe.

I den 42 matchminuten skulle nästa avslut komma från BP, även denna gång högt över mål och bilarna som befann sig bakom målburen hade nu haft mer att göra än AIK:s målvakt, då bollen hamnat på biltaket för andra gången under första halvlek. Sista delen av första halvlek var inget som kommer skrivas in i historieböckerna då hemmalaget endast rullade runt bollen inom laget med förhoppningen om att spela sig fram till ett anfallsförsök. Domare Ladebäck satte pipan i munnen exakt när klockan slog över till 45, och AIK kunde gå till pausvila med en 2–0 ledning efter att ha stått för en stabil insats under första halvlek.

Klockan 15:04 blåste domare Ladebäck i gång den andra halvleken och hemmalaget rullade i gång bollen. Inför andra halvlek valde AIK:s tränarstab att genomföra sex byten. Ut gick Alexander Milosevic, Bersant Celina, Taha Ayari, Anton Salétros, Rui Modesto och Mads Thychosen. In i deras ställe kom i stället Sotirios Papagiannopoulos, Zach Elbouzedi, Omar Faraj, Erik Ring, Abdussalam Magashy och Lamine Fanne.

Andra halvlek skulle ta vid där den första hade slutat då BP tog tag i bollinnehavet. Ett halvfarligt läge skulle också komma i matchminut 49 efter att bollen letade sig fram till svartrödklädd spelare som befann sig i AIK:s straffområde, men efter en felträff rullade bollen ut strax utanför Nordfeldts högra stolpe. Sju minuter in i andra halvlek skulle fortfarande inget av laget sätta någon ordentlig press och det handlade mest om kamp på mittplan. Däremot skulle bortalaget ha en del fina sekvenser när man kombinerade sig fram längst kanterna, men anfallsförsöken skulle stanna av relativt snabbt efter bra försvarsspel av hemmalaget. Nyinbytte Lamine Fanne gjorde ett fint inhopp och kunde gång på gång vinna bollar på mittplan, och i den 57 matchminuten sträckte han ut ordentligt när han vann ännu en duell, vilket applåderades stort av AIK:s supportrar. I matchminut 58 slet sig Hakim loss centralt i banan och kunde leverera bollen till en framåtrusande Omar Faraj som fick i väg ett kvickt avslut. Sidklev i BP målet kunde avvärja försöket men kort därefter skulle AIK bli tilldelade en indirekt frispark. Något som gladde undertecknad eftersom det skulle bli den första gången man fick uppleva det på plats. Efter en minut där BP ställde upp en mur bestående av elva spelare blåste domaren i pipan. Omar Faraj petade bollen och Hakim kom med fart och tryckte till bollen med en ordentlig kraft och Sidklev i bortamålet hann nog knappt blinka innan bollen rasslade till i nätmaskorna bakom honom. 3–0 till AIK och många fick nog, precis som jag, uppleva sitt första mål från en indirekt frispark.

Strax efter målet skulle Henning Berg genomföra ytterligare byten. Ut gick Jonah Kusi-Asare, Abdihakim Ali, Benjamin Tiedemann Hansen och Axel Björnström. In på planen kom i stället Hugo Aviander, Emmanuel Gono, Ahmad Faqa och Rasmus Bonde.

Efter att AIK bytt samtliga spelare som inledde matchen, förutom Kristoffer Nordfeldt, kunde BP ta över stora delar av bollinnehavet och rullade bekvämt runt bollen inom laget. Precis som tidigare hade man däremot problem med att skapa några farligheter då AIK spelarna stod rätt i sina positioner och försvarade på ett rutinerat och betryggande vis. Hemmalaget skulle skrapa fram ett läge när man i den 69 matchminuten spelade runt bollen fint utanför AIK:s straffområde. Bollen letade sig till slut fram till Vasic som befann sig någon meter från AIK målet. Avslutet blockerades däremot av AIK-försvarare och bollen rann ut över linjen till en resultatlös hörnspark. I den 71 matchminuten skulle nästa byte komma för bortalaget när Nordfeldt tackade för sig och in kom i stället provspelande Rasmus Forsell. Matchbilden skulle fortsätta på samma vis som den gjort under stora delar av andra halvlek då hemmalaget rullade bollen inom laget utan att hota bortalaget något nämnvärt. AIK gjorde några enstaka försök till att kontra på hemmalaget, men det blev dittills inte farligare än att Erik Ring trillade runt bollen fint på högerkanten för att sedan leverera in en höjdboll till Gono som befann sig centralt i straffområdet, trots sin längd kunde Gono däremot inte nå bollen riktigt och det hela slutade i en nickskarv som Sidklev kunde fånga upp ostört.

Omar Faraj som stått för ett piggt inhopp skulle i den 84 matchminuten slita sig loss på egen planhalva och avancera i snabb fart mot hemmalagets straffområde. Han skulle elegant leverera en höjdboll till framåtrusande Magashy men bollen stack till slut i väg från mittfältaren och Sidklev i hemmamålet kunde fånga in bollen. I nästkommande matchminut skulle det hetta till rejält. Efter att ha ansett sig blivit felaktigt bortdömd skulle Gustav Renman i hemmalaget låta frustationen ta över när han i en tydlig hämndaktion tog rejält med fart och sprang omkull Rasmus Bonde. Detta skulle inte endast innebära att lagkapten Papagiannopoulos markerade sitt missnöjde mot spelaren, det innebar även att domare Ladebäck visade upp matchens första gula kort. Huvuddomare som inte haft speciellt mycket att göra under matchens första 86 minuter fick efter detta testa sin lungkapacitet då det delades ut flertalet frisparkar med korta mellanrum.

I matchminut 90 skulle AIK komma till ett sista läge när Faraj tagit sig framåt i banan och ännu en gång levererat en fin boll till Magashy, avslutet hade däremot mer att önska då bollen hamnade högt ovanför hemmalagets överliggare. Strax efter blåste domare Ladebäck i pipan för sista gången för dagen och AIK-spelarna kunde sträcka händerna i luften och fira årets första vinst. En väl genomförd match som troligtvis innebär ett ökat självförtroende för samtliga spelare i truppen.

Text: Freddy Montan