Åttonde allsvenska premiären på Friends Arena

2024.03.31, kl 19:00
När AIK måndagen den 1 april 2024 inleder sin 96:e säsong genom tiderna i Allsvenskan så gör man det hemma mot Västerås SK FK. Det blir AIK:s åttonde allsvenska premiär på Friends Arena och senast som det skedde var för tre år sedan.

Friends Arena stod klar för AIK inför den allsvenska säsongen 2013, men det blev ingen premiär på hemmaplan det året då AIK istället ställdes mot IF Elfsborg (2–2) på Borås Arena. Den första allsvenska premiären på Friends Arena spelades den 31 mars 2014 då 30 650 åskådare var på plats för kvällsmötet med IFK Göteborg. Gästerna tog ledningen i den 14:e matchminuten då Lasse Vibe frispelades av Adam Johansson och ensam med AIK-målvakten Kyriakos Stamatopoulos rundande han honom och rullade in ledningsmålet inför en jublande bortaklack som var placerad i hörnet på den översta läktaren. AIK hamnade i en mycket prekär situation i den 57:e matchminuten då mittbacken Per Karlsson fällde Lasse Vibe och helt korrekt tilldelades ett rött kort. AIK hade därefter svårt att skapa något annat än halvchanser vid fasta situationer och istället avgjorde IFK Göteborg i slutminuterna då Malick Mané efter ett friläge fastställde slutresultatet till 2–0. Publiksiffran var AIK:s högsta genom tiderna i en allsvensk premiär på hemmaplan.

Den 6 april 2015 var det dags för nästa allsvenska premiär på Friends Arena då Halmstads BK gästade AIK. Efter en mållös första halvlek inför 23 840 åskådare gick AIK under den andra halvlekens första halva fram till 2–0 efter mål av Henok Goitom och nyförvärvet Johan Blomberg. Halmstads BK reducerade genom Kristoffer Fagercrantz i den 83:e matchminuten och på stopptid var det nära kvittering då Junes Barny sköt mot AIK-målet, men målvakten Patrik Carlgren svarade för en fin räddning innan en lagkamrat kunde rensa bort returen. Segern var AIK:s första i en premiär sedan guldåret 2009.

Den 3 april 2016 inledde AIK Allsvenskan hemma på Friends Arena för tredje året i rad då Gif Sundsvall kom på besök. 23 480 åskådare hade tagit sig till Nationalarenan då domaren Jonas Eriksson satte pipan i munnen och i den 42:a matchminuten chockade islänningen Rúnar Már Sigurjónsson Gnaget då han sköt in 1–0 bakom Patrik Carlgren. Baklängesmålet resulterade i ett buande från hemmapubliken, men innan buropen tog riktigt fäste så låg bollen i bortalagets mål. Lagkapten Nils-Eric Johansson lyfte in ett inlägg från vänsterkanten som norrmannen Fredrik Brustad nådde med huvudet. Bortalagets målvakt Tommy Naurin hamnade på halvdistans och kunde inte hindra nicken från att gå i mål. AIK låg i den andra halvleken på för ett segermål, men fick nöja sig med en poäng.

Den 2 april 2017 tog AIK emot BK Häcken i den allsvenska premiären på Friends Arena. Lagen hade tre veckor tidigare mötts i Svenska cupens kvartsfinal på Bravida Arena och hemmalaget vann då med hela 3–0 efter att alla tre målen kommit i den andra halvleken. 26 812 åskådare befann sig på Nationalarenan under premiären som var tillknäppt samt chansfattig och därför fullt logiskt slutade mållös.

2018 inledde AIK resan mot ett nytt SM-guld hemma på Friends Arena i den allsvenska premiären. Nykomlingen Dalkurd FF stod för motståndet inför 30 334 åskådare och storpubliken fick jubla i den 33:e matchminuten då Nicolás Stefanelli spelade fram högermittfältaren Robert Lundström till 1–0. På stopptid sköt Nabil Bahoui i stolpen innan Anton Salétros tryckte in returen och fastställde slutresultatet till 2–0.

De regerande svenska mästarna AIK inledde den 31 mars 2019 Allsvenskan hemma på Friends Arena och 29 157 åskådare var på plats. Östersunds FK stod för motståndet och liksom i premiären mot BK Häcken två år tidigare så var matchen tillknäppt och chansfattig. Bortalaget hade matchens bästa målchans då den före detta AIK-spelaren Noah Sonko Sundberg efter en frispark nickade i insidan av stolpen i den 14:e matchminuten. Matchen slutade dock mållös, vilket var en stor besvikelse för storpubliken.

Den 12 april 2021 var liksom året innan en annorlunda upplevelse då det kom till premiären av Allsvenskan. Pandemin covid-19 höll ännu världen i ett järngrepp och endast åtta personer tilläts på grund av publikrestriktioner köpa biljetter till matchen. AIK tog emot nykomlingen Degerfors IF och vann med 2–0 efter mål av Saku Ylätupa innan paus och en nick av Nabil Bahoui i den andra akten.

Biljetter till den allsvenska premiärmatchen AIK – Västerås SK FK som spelas måndagen den 1 april, kl 16:30 köps enklast via denna sida.