Matchens fanbärare: Nicklas Carlsson

2018.08.07, kl 10:20
Det är med stor glädje som AIK Fotboll på söndag välkomnar tillbaka Nicklas Carlsson till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Han är AIK:are sedan barnsben, var debutsäsongen 2005 nära att bli den första backen att vinna AIK:s interna skytteliga sedan Sven Dahlkvist 1987 och gjorde sig 2006 känd som ”plåster” på några av de svåraste motståndarspelarna. Välkommen hem Nicklas Carlsson.

Nicklas Carlsson, född 13 november 1979 i Stockholm, blommade ut sent och var aldrig någon riktig ungdomsstjärna. Snabbheten kom nästan över en natt i 17–18-årsåldern och han vann då den interna skytteligan i Brommapojkarnas P18-lag. Därefter etablerade han sig snabbt i seniorlaget. Det blev nästan sju säsonger i BP:s A-lag varav en och en halv i Superettan (2002–03). 2002 var laget nykomling, men inledningsvis inblandat i toppstriden. Nicklas spelade flest matcher av alla, 29 (avstängd i den 30:e), och klassades som bäste man i truppen. Dessutom svarade han för fem mål. Även 2003 var BP och Nicklas framgångsrika. För mittbackens del gick det tillräckligt bra för att mitt i säsongen lockas över till danska AGF (Århus) med Sören Åkeby som ny tränare.

Även i Danmark blev det gott om matcher och en och en halv säsong i ett lag som höll till på nedre halvan av tabellen. Totalt blev det 43 matcher i AGF:s tröja. Inför 2005 värvades Nicklas till klubben i sitt hjärta – AIK. När AIK vann Superettan samma år var Nicklas den som spelade flest matcher (31 av 32 inklusive två i Svenska cupen, samma facit som Dennis Östlundh). Av dessa spelade han 30 från start till slutsignal och blev med det den som fick mest speltid av alla. Dessutom blev han med sina sju fullträffar lagets näst bäste målskytt i serien. Och det var Nicklas som gjorde de avgörande målen borta mot Västerås SK på Arosvallen när AIK säkrade avancemanget till Allsvenskan.

– Vi hade en balanserad grupp, bra stämning, bra killar och bra kvalitet, anger Nicklas som förklaring till framgången.

Det blev inte riktigt lika mycket speltid i AIK:s allsvenska comeback 2006, men väl 21 allsvenska matcher, två i Svenska cupen och fyra i Royal League. Nicklas fick en hel del uppmärksamhet som ”plåster” på Elfsborgs Anders Svensson och Örgrytes Ailton Almeida. Våren 2007 spelade han alla matcher från start, men från sommaren fick Nicklas var bäst i man-man spelet. Som han själv sade: ”Det gjorde ont att möta mig och motståndarna brukade gnälla.” Nicklas var snabb, bra på huvudet och var också, för att vara back, målfarlig. I Superettan gjordes fem av hans sju mål med huvudet. I Allsvenskan med AIK blev det fyra mål, varav tre på nick. Det innebär åtta av elva mål, 73 procent, med huvudet. Ingen annan i AIK, som har gjort mer än något enstaka mål, har så hög nickmålsprocent som Nicklas.

Det blev efter säsongen 2007 ingen fortsättning för honom i AIK och han flyttade till västkusten och skrev på ett kontrakt med IFK Göteborg och det blev tre säsonger med dem i Allsvenskan innan han flyttade hem till IF Brommapojkarna där han 2011 och 2012 spelade med dem i Superettan. Det blev sammanlagt 77 tävlingsmatcher för Nicklas Carlsson i AIK-tröjan vilket kan jämföras med hans far Lars som spelade 81 tävlingsmatcher för AIK mellan 1979 och 1982. De historiska böckerna ”Boken om 500 AIK:are” och ”De första 116 åren” som handlar om AIK Fotboll finns att köpa hos Idrottsförlaget.

Text: Anders Johrén

Biljetter till matchen AIK – IF Elfsborg som spelas söndagen den 12 augusti, kl 17:30 på Friends Arena köps enklast via biljettlänken nedan.

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019