Oavgjort mot BP efter dramatisk avslutning

2023.08.12, kl 21:00
AIK och IF Brommapojkarna spelade 2–2 (1–1) inför 24 647 åskådare på Friends Arena. Gästande BP hade ledningen två gånger om, men AIK lyckades kvittera sent i både den första och andra halvleken. Inhopparen Omar Faraj tog revansch på sig själv när han på nick fastställde slutresultatet i matchminut 87 – endast 90 sekunder efter att han olyckligt styrt bollen i eget mål.

Annons:

Att kalla BP för en av AIK:s favoritmotståndare genom tiderna är ingen lögn. Inför lördagens allsvenska möte på Friends Arena i Solna hade lagen mötts i 21 tävlingsmatcher och AIK:s facit var otroliga 20V-1O-0F. Den enda plumpen i protokollet noterades i Allsvenskan den 20 mars 2010 då det blev 0–0 på Råsunda fotbollstadion i vad som var BP:s hemmamatch under den rekordtidiga starten av landets högsta serie. AIK:s mittback Walid Atta sköt då i ribban från nära håll och Gnaget avslutade matchen med endast nio spelare på planen sedan domaren Martin Ingvarsson delat ut röda kort till Sebastián Eguren i den 82:a matchminuten och till (trumvirvel) Kenny Pavey två minuter senare.

AIK:s chefstränare Henning Berg kom till matchen med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt (K), Mads Thychosen, Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti, Erick Otieno, Rui Modesto, Jimmy Durmaz, Anton Salétros, Bilal Hussein, Dino Beširović och Ioannis Pittas. På bänken satt Omar Faraj, John Guidetti, Axel Björnström, Abdihakin Ali, Zachary Elbouzedi, Aboubakar Keita, Samuel Brolin, Taha Ayari och Alexander Fesshaie. Hemmalaget saknade bland annat avstängde lagkaptenen Alexander Milošević medans bortalaget inte hade chefstränaren Olof Mellberg  på plats efter tre gula kort från bänken under säsongen. Domaren Joakim Östling blåste i pipan klockan 15:00 och Alexander Johansson satte bollen i rullning i vad som var den 19:e omgången i Allsvenskan 2023. AIK anföll mot den södra kortsidan och Friends Arena var riktigt välfylld och det är tydligt att Gnagets prekära tabelläge inte skrämmer bort åskådare, snarare tvärtom. Det var mulet och 20 grader då spelarna tågade in på spelplanen.

AIK har inlett merparten av matcherna svagt och det var tyvärr ingen skillnad denna gång heller. Det var överraskande nog gästande BP som inledde mer aggressivt. I den tredje matchminuten slog Samuel Leach Holm en långboll från mittlinjen för framrusande Oscar Pettersson som från högerkanten tog sig in i straffområdet bakom ryggen på Erick Otieno, men hemmalagets vänsterback hann ikapp och löste situationen som slutade med en inspark. Efter några minuter där BP satt i förarsätet så kändes det som om AIK kom in i matchen och försökte ta över skeendet på planen. I den åttonde matchminuten kom hemmalagets första avslut mot mål då Dino Beširović fick bollen centralt strax utanför straffområdet, men markskottet gick en bra bit utanför den vänstra stolpen. Minuten därefter slog Torbjørn Heggem ett inlägg från vänsterkanten som passerade AIK-målet och var på väg till inspark, men hölls kvar i spel av Erick Otieno. Istället för AIK-inspark studsade bollen in i straffområdet igen och till Ludvig Fritzson som från högersidan av boxen fick ett jätteläge då han sköt mot den bortre delen av målet, men Kristoffer Nordfeldt svarade för en strålande parad och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. Landslagsmålvakten har visat storform under de senaste matcherna och han noterar kanske sin bästa tid i AIK-tröjan. I den elfte matchminuten skulle Samuel Leach Holm rensa bort bollen från eget straffområde, men attackerades av Bilal Hussein och det blev ett motlägg där bollen seglade i en båge över ribban.

I den tolfte matchminuten slog Oscar Pettersson från vänsterkanten ett inspel efter marken som gick farligt genom målgården framför AIK-målvakten innan Erick Otieno fångade upp den. Efter en okej AIK-period kom BP tillbaka in i matchen och tog återigen över taktpinnen och hade ett stort bollinnehav. AIK:s försvarsspel var skakigt och i den 17:e matchminuten blev det något av flipperspel innan bollen hamnade hos Alexander Jensen till höger i straffområdet. Han sökte en passning framför AIK-målet som passerade Oscar Pettersson i solklart offsideläge vilket drog till sig både Kristoffer Nordfeldts och Sotirios Papagiannopoulos uppmärksamhet. Bollen gick dock vidare mot den vänstra stolpen där Alexander Johansson löpte ifrån hemjoggande Mads Thychosen och enkelt kunde stöta in ledningsmålet. 1–0 till BP efter 16:36. Ett mycket tveksamt mål då en BP-spelare i offsideläge påverkade spelet och det skulle troligen inte ha godkänts. BP fortsatte ha merparten av bollinnehavet efter målet och de första busvisslingarna kom efter 20 minuters spel. I den 21:a matchminuten brände det återigen till nedanför Norra stå. Tim Waker tog sig fram längs vänsterkanten och spelade snett, inåt, bakåt till Wilmer Odefalk som avslutade direkt mot mål. Bollen träffade dock medspelaren och 1–0-skytten Alexander Johansson i målgården och AIK kom undan med blotta förskräckelsen. Det tände till rejält på läktarna efter målchansen och det var nästan upplösningstillstånd under några sekunder då det var tydligt att AIK-spelarna inte var vakna trots det prekära tabelläget. ”Attack, attack, attack, attack, attack” vrålades av hemmapubliken.

Efter knappt 25 minuters spel fick Anton Salétros iväg AIK:s första avslut på mål då han från cirka 20 meter sköt, men målvakten Lucas Hägg Johansson räddade enkelt. Det såg inte bra ut för hemmalaget, det var felslagna passningar, missförstånd, spelare som sprang ihop och frustrerade gester gentemot varandra. I den 31:a matchminuten slog Mads Thychosen en fin genomskärare för Rui Modesto som nådde den till höger i straffområdet. Portugisen hittade Ioannis Pittas släpande centralt framför mål, men nyförvärvet avslutade inte direkt då han stördes av en försvarare och istället rann bollen över kortlinjen till inspark för BP. Det var en något obehaglig känsla i matchen med ett favorittippat hemmalag som inte hade tänt till och en motståndare som imponerade. I den 36:e matchminuten fick Ioannis Pittas en långboll på vänsterkanten att arbeta med och han spelade bak till Bilal Hussein som avslutade, men rakt på målvakten. Bortalagets målvakt tog enorm tid på sig vid samtliga insparkar efter ledningsmålet och frustrationen var stor bland publiken som försökte få domaren att uppmärksamma maskandet.

AIK fick till ett tryck under de avslutande minuterna av den första halvleken. Med knappt fem ordinarie minuter kvar av halvleken slog Jimmy Durmaz ett inlägg från vänsterkanten som nådde Rui Modesto vid den bortre, högra stolpen, men nicken gick utanför krysset. I samma situation fick Ludvig Fritzson syna matchens första gula kort efter att han sprungit ner Jimmy Durmaz på mittlinjen. AIK började nu äntligen hota offensivt och två resultatlösa hörnor kom i slutminuterna. När uppmärksamheten började riktas mot fjärdedomaren Odai Alwani för att se hur många stopptidsminuter som skulle annonseras så lyfte Anton Salétros iväg ett inlägg. Bollen gick djupt ner mot den vänstra stolpen och passerade precis Ioannis Pittas utsträckta högerben, men nådde pannan på Erick Otieno som elegant lyckades styra in bollen till höger om Lucas Hägg Johansson och 1–1 var ett faktum efter 44:38. Ett jättevrål följde då vikten av målet kändes enormt. Strax efter att spelet sattes igång så störtade Ioannis Pittas fram längs högerkanten, men Torbjørn Heggem hann ikapp bollen och slog en svår bakåtpassning till sin egen målvakt som på halvdistans fick problem och lyckades endast få en fot på bollen som precis passerade den framrusande cyprioten som bara hade haft att lägga in bollen i öppet mål om den träffat honom. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av halvleken och den sena kvitteringen innebar att spelarna kunde lämna planen till andra toner än burop.

Klockan 16:02 satte Bilal Hussein igång den andra halvleken och startelvorna var intakta även in i den andra akten. Efter 50 sekunders spel satte Ioannis Pittas fart med bollen från mittlinjen, bröt starkt fram längs sidlinjen på vänsterkanten och tog sig förbi lagkaptenen Amadeus Sögaard som såg ut att fångas av en stormvind och rasade ihop efter duellen med AIK-forwarden. Det efterföljande inspelet gick till Bilal Hussein vars skott i straffområdet täcktes av Torbjørn Heggem. Efter en timmes spel vann Alexander Johansson boll centralt, avancerade framåt och sköt efter marken, men det blev en enkel räddning för Kristoffer Nordfeldt. Spridda burop hördes från läktarna då hemmalaget inte var bra alls och det svaga passningsspelet från AIK fortsatte även i den andra halvleken. I den 62:a matchminuten frispelades nästan Oscar Pettersson centralt från mittplanen, men Kristoffer Nordfeldt gled ut längs marken i straffområdet och fångade in bollen framför fötterna på motståndaren. Två minuter senare var det dags för AIK:s första byte då Taha Ayari ersatte Jimmy Durmaz.

BP förde spelet under stora delar av den andra halvleken och det kändes nästan surrealistiskt då AIK desperat behövde tre poäng. I den 66:e matchminuten vann Ludvig Fritzson bollen centralt och avancerade mot AIK:s straffområde där han fick iväg ett bra skott som gick precis över ribban och det var mycket nära en ny ledning för BP. Några i publiken började efter det farliga avslutet med ”kom igen, Gnaget”, men klacken på Norra stå valde istället att dra igång ”här är vi från Norra stå”. ”Attack, attack, attack, attack, attack” hördes från den östra läktaren med 20 minuter kvar av ordinarie tid, men ramsan fick inte fäste och det var tydligt att två olika sånghäften användes av de mer röststarka sektionerna. AIK:s andra byte kom i den 72:a matchminuten då Dino Beširović ersattes av Omar Faraj. Bytet kom i ett spelavbrott då BP tilldömts en frispark på högerkanten, vid AIK-bänken. Samuel Leach Holm tog hand om serven och bollen nådde huvudet på nyss inbytte Gustav Sandberg Magnusson. Nicken gick i en båge mot AIK-målet och slog i ribban vid det vänstra krysset innan Mads Thychosen rensade bort bollen till en resultatlös vänsterhörna. Två minuter senare kom kanske AIK:s bästa läge att för första gången i matchen ta ledningen. Anton Salétros lyfte ett av sina patenterade känsliga inlägg mot den högra stolpen där Rui Modesto nickade mot mål, men målvakten svarade för en fin räddning. Nicken gick för mycket rakt på i vad som var ett riktigt bra läge för en efterlängtad AIK-ledning.

I den 77:e matchminuten hördes den östra läktaren igen då de öste på med ”heeeeja, heja AIK” och ramsan fick Norra stå att minuten därefter ändra till ”kom igen, Gnaget” som därefter dånade ner från läktarna. Skulle den energifylld ramsan, som mot IK Sirius FK (1–0) för knappt två veckor sedan, ge resultat eller kom den för sent för att hinna påverka spelet? När publiksiffran annonserades av speakern stod det klart att 24 647 åskådare var på plats, merparten givetvis missnöjda med resultatet med tio minuter kvar av ordinarie tid. Det tredje AIK-bytet kom i den 83:e matchminuten då en krasslig Anton Salétros tvingades kasta in handduken och han ersattes av Abdihakin Ali som därmed fick sina första spelminuter sedan hemmamötet med IF Elfsborg (1–2) den 11 juni 2023.

Efter 85 minuters spel lyfte Samuel Leach Holm från högerkanten in en frispark mot AIK:s straffområde och bollen gick mot den bortre delen av målgården där Torbjørn Heggem med en mirakulös nick lyckades få in bollen framför mål. Bollen tog på inhopparen Omar Faraj och gick mot det egna målet. Kristoffer Nordfeldt fick endast en hand på bollen och orkade inte hålla den utanför mållinjen, 1–2 efter 85:04 och siffrorna lös irriterande från skärmarna runt nationalarenan. Ett olyckligt självmål av den före detta BP-spelaren som inte hade någon möjlighet att undvika situationen. Goda råd var nu extremt dyra för AIK som var närmare en förlust mot BP än någonsin tidigare… AIK tilldömdes en frispark i mittcirkeln direkt efter avspark och kanske tappade bortalagets spelare lite fokus då de så diskret som möjligt försökte peta bort bollen några gånger så att extra tid skulle gå till spillo. AIK satte dock fart när man väl fick tag i bollen och Abdihakin Ali, Taha Ayari och Erick Otieno sågade sig fram längs vänsterkanten. Erick Otieno lyfte in ett fint inlägg i straffområdet och BP-målvakten gjorde sitt enda misstag i matchen då han bestämde sig för att gå ut och hänga tvätt. Lucas Hägg Johansson kom helt på mellanhand och Omar Faraj kunde efter 86:34 nicka in kvitteringen i det övergivna målet. 2–2 exakt 90 sekunder efter vad BP troligen trodde var ett segermål och det hade med handen på hjärtat inte varit orättvist. Målet var Omar Farajs första genom tiderna på Friends Arena och hans andra totalt i årets allsvenska, efter straffmålet borta mot Malmö FF (1–3) den 7 maj 2023.

Fjärdedomaren visade efter 90 spelade minuter att det återstod fem stopptidsminuter och hoppet om en trepoängare fanns kvar hos publiken. AIK jagade ett segermål, men fick inte till några rejäla chanser då inlägg slarvades bort och det sista som skedde var istället en halvfarlig kontring av BP efter att AIK tappat bollen på offensiv planhalva. Efter 97:22 gick domarens signal för full tid och det kunde konstateras att Gnaget slarvat bort två viktiga poäng i bottenstriden. Matchen fick även en milstolpe då det var första gången som John Guidetti satt kvar på bänken i en hel tävlingsmatch för AIK.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll