Tredje raka segern

2020.10.04, kl 19:29
AIK besegrade Östersunds FK med 2–1 (1–0) på Jämtkraft Arena efter mål av Per Karlsson och lagkaptenen Henok Goitom. Segern var AIK:s tredje raka och man tog därmed tre viktiga poäng i den allsvenska tabellen.

Vintern är i antågande i Jämtland och det var kyligt på Jämtkraft Arena då Östersunds FK och AIK klev in på konstgräset för Allsvenskans 23:e omgång. Inför avspark uppmärksammades hemmalagets målvakt Aly Keita efter att han i den senaste matchen gjorde sin 100:e tävlingsmatch för Östersunds FK. AIK spelade i helvitt för tredje gången denna säsong. I den femte matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en hörna från höger som nickades av både Mikael Lustig och Per Karlsson innan Lustig avslutade med ett volleyskott som seglade några meter utanför den högra stolpen. Två minuter senare kom AIK i en snabb spelvändning då Sebastian Larsson drev bollen centralt innan han spelade ut till Nabil Bahoui på vänsterkanten och hans inspel styrdes ut till en hörna av Eirik Haugan.

Vänsterhörnan slogs av Sebastian Larsson och landade i målgården, studsade på en hemmaspelare och hamnade hos Per Karlsson vid den vänstra stolpen. AIK-veteranen avslutade direkt och bollen studsade ner i marken och över Charlie Colkett som låg ner och den gick in mellan stolpen och på mållinjen stående Eirik Haugan och Aly Keita. 1–0 till AIK och Per Karlsson firade målet med ett hopp innan hans lagkamrater omringade honom för att fira. AIK inledde bra, men efter en 15-20 minuters spel svängde pendeln över till Östersunds FK och man pressade AIK:s backlinje högt gång på gång och kom till halvlägen. I den 23:e matchminuten fick Blair Turgott bollen på högerkanten och avslutade, men Per Karlsson täckte i eget straffområde. Bollen studsade ut till Felix Hörberg som drog till direkt mot den bortre, vänstra delen av målet och AIK:s målvakt Budimir Janošević svarade för en strålande räddning då han sträckte ut och styrde bollen till en vänsterhörna. Spelet blåstes av efter att Mikael Lustig fått en frispark framför mål och Samuel Mensiro fick syna det gula kortet.

Fem minuter senare bröt Nabil Bahoui kraftfullt fram centralt och höll balansen trots att han var hårt attackerad, väggspelade med Henok Goitom innan han spelade ut bollen till framrusande Mikael Lustig på högerkanten. Lustig mötte direkt och hans inspel nådde Paulos Abraham, men direktavslutet gick en dryg meter över ribban. I den 28:e matchminuten föll Nabil Bahoui ihop på mittplanen efter en duell med Isak Ssewankambo och tvingades lämna planen till förmån för Erik Ring. Med knappa fem minuter kvar av den första halvleken tog sig pigge Simon Kroon fram på högerkanten och förbi både Eric Kahl och Filip Rogić vid gränsen till straffområdet och han centrerade bollen för Blair Turgott, men AIK:s mittback Sotirios Papagiannopoulos rensade kraftfullt bort bollen till en resultatlös högerhörna. Det blev mer och mer Östersunds FK och de stressade AIK:s backlinje gång på gång. I den 44:e matchminuten spelade Kalpi Ouattara från vänsterkanten in en hård boll mot Blair Turgott som befann sig i målgården vid den främre stolpen och avslutade direkt, men Per Karlsson svarade för en bra brytning och styrde ut bollen till en resultatlös vänsterhörna.

Östersunds FK fortsatte att föra spelet i inledningen av den andra halvleken och i den 51:a matchminuten brände det återigen till i AIK:s straffområde. Felix Hörberg avslutade från vänsterkanten av straffområdet och Budimir Janošević fick bollen i bröstet och returen gick rakt ut till Samuel Mensiro som från straffpunkten vräkte bollen utanför den högra stolpen. Två minuter senare tvingades Mikael Lustig lämna planen efter en smäll och han ersattes av Robert Lundström. AIK hade svårt att skapa målchanser i inledningen av den andra halvleken, men efter en timmes spel slog Henok Goitom från högerkanten in bollen i straffområdet och försvarets rensning fångades upp av Erik Ring som spelade tillbaka bollen till Filip Rogić som förlängde till Paulos Abraham vars avslut täcktes. AIK arbetade sig starkt tillbaka in i matchen och i den 62:a matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en vänsterhörna mot den bortre stolpen där Erik Ring från nära håll mötte med pannan, men Aly Keita räddade till en resultatlös högerhörna.

Två minuter senare spelade Eirik Haugan från egen högerkant tillbaka bollen till Aly Keita och han prickade Filip Rogić i straffområdet. AIK-mittfältaren klev fram mot hemmamålvakten med bollen och klackade iskallt över bollen till Henok Goitom som stående till vänster om Aly Keita enkelt sköt in bollen i det högra hörnet då två försvarare upphävde en eventuell offside. 2–0 till AIK och ett starkt grepp om de tre poängen. Direkt efter avspark stack dock Östersunds FK upp och Blair Turgott fick skottläge och satte bollen lågt mot det högra hörnet, men Budimir Janošević räddade och returen skickade Sotirios Papagiannopoulos till en högerhörna som AIK-målvakten tippade till en ny högerhörna och denna nickades undan av Filip Rogić vid den främre stolpen och sedan Enoch Kofi Adu. En jättechans för hemmalaget att reducera kom i den 77:e matchminuten då Ludvig Fritzson från högerkanten lyfte in ett inlägg mot den bortre stolpen där Simon Kroon dök upp med huvudet och från ca fem meters avstånd nickade han bollen mot den vänstra stolproten, men Budimir Janošević svarade för en mycket bra räddning och returen studsade på hemmaspelaren och ut till inspark. Sebastian Larsson knöt händerna i triumf för räddningen och gick fram till AIK-målvakten för att markera räddningens betydelse.

I det efterföljande anfallet jagade Henok Goitom ifatt en förlupen boll i Östersunds straffområde och nickade med bakhuvudet förbi Aly Keita, men Thomas Isherwood kunde strax före mållinjen reda ut situationen. Med tio minuter kvar av ordinarie tid gjorde Bartosz Grzelak två byten då Henok Goitom och Paulos Abraham lämnade planen till förmån för Kolbeinn Sigþórsson och Panajotis Dimitriadis. Östersunds FK jagade vidare efter en reducering, men AIK kontrollerade spelet bra och släppte inte till några målchanser. I den 87:e matchminuten slog Charlie Colkett en högerhörna som nådde Thomas Isherwood framför mål och hans nick från ca åtta meter gick in i det högra hörnet och det var 1–2 och stor spänning. Hemmalaget ökade tempot för att få fram ett kvitteringsläge, men AIK-spelarna arbetade hårt under avslutningen och efter fem och en halv minuts stopptid blåste den för dagen utmärkte domaren Kaspar Sjöberg av matchen och AIK:s tredje raka seger var ett faktum.