AIK föll i första mötet i Glasgow

2019.08.23, kl 01:05
AIK förlorade med 0-2 (0-0) i det första play off-mötet med Celtic FC. Matchen på Celtic Park var mållös fram till den 48:e minuten då hemmalaget tog ledningen och i den 73:e minuten fastställde skottarna slutresultatet.

För första gången genom tiderna ställdes AIK och Celtic FC mot varandra och över 40 000 åskådare fanns på plats på Celtic Park då den ungerske domaren Tamás Bognar blåste igång matchen. I den andra spelminuten tände det till för första gången efter att Karol Mets ute vid den högra hörnflaggan gav framrusande James Forrest en hård axel mot axel och hemmaspelaren försvann nästan iväg tio meter ut i hörnet. En gul matchboll användes och det var hemmaspelarna som omgående kopplade greppet om både bollen och matchen. Bollinnehavet i Celtics fördel var massivt direkt och man kunde enkelt rulla runt på mittlinjen mot ett försvarande bortalag.

I den sjunde minuten täckte Rasmus Lindkvist ut bollen till en hörna och högerhörnan slogs av Ryan Christie mot den bortre stolpen, men den blev resultatlös. Det var som sagt ett kraftigt spelmässigt övertag för Celtic FC, men i den elfte minuten tog Nabil Bahoui offensiva initiativ och det ledde till AIK:s första anfall, men det blev inget resultat av anfallet. Fyra minuter senare satte Henok Goitom press på en försvarare och det var nära att det ledde till en farlighet, men i andraläget nådde bollen huvudet på Kolbeinn Sigþórsson vars nick seglade en bit utanför den högra stolpen. I den 18:e minuten hamnade AIK för första gången på allvar under press och hemmapubliken tände till då hemmaspelarna vann varenda andraboll.

I den 20:e minuten var det nära 1–0 till Celtic FC då Christopher Jullien fick ett bra skottläge lite till vänster i straffområdet och försökte sätta bollen lågt till höger, men Oscar Linnér svarade för en bra räddning till hörna. Odsonne Edouard fick i den 25:e minuten iväg ett bra skott mot vänsterhörnet av AIK-målet, men Oscar Linnér sträckte ut och styrde bollen till en vänsterhörna. Två minuter senare lyfte hemmalaget in hörnan som nickades framför mål och hemmalaget vädjade om en straffspark p g a en hands, men domaren friade. AIK var under rejäl press under en kvarts tid och ett hemmamål hängde i luften.

I den 34:e minuten slog Daniel Granli en bra djupledsboll mot Kolbeinn Sigþórsson och Celtic FC var tvungna att bjuda på en högerhörna. Sebastian Larsson tog hand om högerhörnan och slog den mot den bortre stolpen där Kolbeinn Sigþórsson tog ner den och sköt ett skott som täcktes av en motståndare. I den 40:e minuten inträffade en omdiskuterad situation då Sebastian Larsson slog en frispark från mittplan mot den vänstra delen av straffområdet. Helt plötsligt låg Nabil Bahoui ner i straffområdet och var mäkta förgrymmad över att domaren inte signalerade för en solklar straffspark då han blev neddragen av Christopher Jullien i sin löpning mot bollen. Efter två minuters stopptid blåste domaren av den första halvleken i en match där AIK stundtals var under mycket stor press.

Den andra halvleken var knappt två minuter gammal då Callum McGregor fick iväg ett tungt skott som Oscar Linnér räddade till en resultatlös vänsterhörna. I den 48:e minuten skulle Rasmus Lindkvist rensa bort bollen, men träffade framrusande James Forrest och bollen studsade framåt i planen för hemmaspelaren som kom fri till höger i straffområdet och kom ensam med Oscar Linnér. Avslutet var högt och ganska hårt, men Oscar Linnér räddade, dock inte bättre än att bollen studsade vidare mot den vänstra gaveln i det tomma målet och även över mållinjen innan Per Karlsson hann ikapp och hemmapubliken exploderade då 1–0 var ett faktum.

Strax därefter frispelade Nabil Bahoui nästan Henok Goitom, men Jozo Šimunović bröt i sista stund. Istället vände spelet genom en stark löpning på högerkanten av Ryan Christie som fick iväg ett bra skott mot det vänstra hörnet som touchade ben på Per Karlsson, men Oscar Linnér enhandsräddade till en resultatlös hörna. I den 52:a minuten slog Rasmus Lindkvist ett inlägg som via en motståndare gick till hörna. Vänsterhörnan slogs av Sebastian Larsson och nådde nästan framrusande Robert Lundström framför mål, men bollen gick förbi honom. AIK hade nu sin bästa period i matchen då Celtics press avtagit något efter ledningsmålet. I den 59:e minuten slog Daniel Granli en långboll mot Kolbeinn Sigþórsson, men Jozo Šimunović lyckades precis nå bollen med huvudet och redde ut situationen.

Fem minuter senare kom AIK:s stora möjlighet efter att vänsterbacken Boli Bolingoli slagit en svag passning ner mot sin backkollega som Kolbeinn Sigþórsson fångade upp. AIK var för en kort stund två-mot-en strax utanför Celtics straffområde då Henok Goitom var med i fritt läge centralt. Islänningen försökte dribbla sig förbi Jozo Šimunović som bröt. I den 66:e minuten släppte Henok Goitom ut bollen till framrusande Rasmus Lindkvist på vänsterkanten och det efterföljande inlägget nickades av Nabil Bahoui, men avslutet blev enkelt för den rutinerade 36-årige målvakten Craig Gordon. I den 73:e minuten ersattes Kolbeinn Sigþórsson av Chinedu Obasi samtidigt som matchens första farliga frisparksläge gick till hemmalaget. Odsonne Edouard klev fram och slog bollen förbi AIK-muren och innanför den högra stolpen, 2–0 för Celtic FC.

I den 78:e minuten slog Ryan Christie in en högerhörna framför mål och det såg farligt ut, men AIK-försvaret redde ut situationen. Tre minuter senare frispelades Callum McGregor på vänsterkanten och tog sig in i straffområdet där han valde att skjuta mot den bortre, högra stolpen och avslutet gick ett par decimeter utanför. I den 83:e minuten sköt inhopparen Olivier Ntcham ett lågt skott från distans som Oscar Linnér räddade nere vid sin högra stolpe. Returen gick till 1–0-skytten Odsonne Edouard, men Linnér svarade för en fotparad. Returen hamnade till slut hos Lewis Morgan, men återigen svarade AIK-målvakten för en fotparad. Under slutminuterna skapades inte några rejäla målchanser och AIK tar sig alltså an Celtic FC med ett 0–2-underläge i returen på Friends Arena.