2017.08.28, kl 22:30

AIK Fotboll kommenterar oroligheterna i derbyt

Det är mycket tråkigt att behöva konstatera att vår publik tvingats vara med om en för fotbollen mycket negativ händelse i samband med en av våra hemmamatcher. Det som skedde i pausen under söndagens match mellan AIK - Djurgården hör inte hemma på någon fotbollsarena och vi beklagar att vår kära publik i söndags blev tvungna att uppleva det.

Vårt målmedvetna säkerhetsarbete har sedan en lång tid tillbaka sett ut att ha gett resultat och fått utvecklingen av våra arrangemang att tydligt gå i rätt riktning, vilket exempelvis Stockholmsderbyn på familjevänliga söndagar klockan 15.00 är ett resultat av. Det är en riktning som vi vet uppskattas av den stora majoriteten av vår publik. Trots bakslaget i söndags kommer vi målmedvetet att arbeta vidare på den inslagna linjen och den målsättning som vi har. AIK Fotboll ska stå för trygga och säkra arrangemang.

När det gäller händelsen under pausvilan i söndagens derby så är det viktigt att vi som arrangör är självkritiska. Vi behöver granska oss själva, vårt arbete, våra rutiner och se på hur den lilla gnistan som uppstod kunde uppstå och varför. Samtidigt kan vi också konstatera att AIK Fotboll idag känner en besvikelse gentemot den dialog och överenskommelse som vi har med våra supportergrupperingar gällande att inte aktivt söka konfrontation inne på arenan. Vi känner att det fanns goda möjligheter för supportrarna att hindra sin rörelse när situationen som föranledde den större rusningen var under kontroll.

Generellt vid händelser inne på arenan så finns det numer en mycket tydlig och framgångsrik linje vilket är att lagföra samtliga personer i efterhand. Bedömningen från Polisen och AIK Fotboll är att ett aktivt omhändertagande på plats under match skulle få större konsekvenser i form av potentiella upplopp och onödigt större risker för övrig publik – och den bedömningen gjordes även i söndags. Polisen, tillsammans med säkerhetspersonal, gör nu ett proaktivt arbete med att lagföra dessa individer genom kameraidentifiering efter handling.

AIK Fotboll är en klubb med perspektiv i denna fråga, kanske det längsta av samtliga klubbar i Skandinavien. Vi har haft ordningsstörningar som har varit supporterrelaterade ända sedan 1930-talet. Men det är främst i modern tid (1980-talet och framåt) som det har skett en utveckling som präglat dagens AIK Fotboll och hur vi arbetar med dessa frågor. 2017 är ett år där vi känner att klubben har haft en bättre och positivare supporterkultur än på mycket länge och Friends Arena har varit skonade från dessa scener i den omfattning som vi emellanåt upplevt tidigare. Men scener som i söndags är en allvarlig påminnelse om att det måste vara en ständigt pågående process i klubbens arbete.

AIK Fotboll tror på dialog och inkluderande. Vi arbetar mycket aktivt med att sprida bilden av hur AIK som klubb vill och förväntar sig hur våra supportrar bör uppföra sig.Det handlar om intern och extern dialog, den externa vänder sig till människor som inte är organiserade i våra supportergrupperingar och där finns en rad verktyg som exempelvis AIK Fotbolls sociala medier och hemsida samt även förhållningar som exempelvis AIK Stilen. Internt har vi löpande möten och direkt kommunikation med samtliga våra organiserade supportergrupperingar som exempelvis resulterat i en gemensam föreskrift för hur våra aktiva supportrar själva vill att en AIK-publik ska agera på våra matcher.

Vi försöker alltid involvera krafter i vår verksamhet för att få ett bättre utgångsläge för dialog. Vi tror i grund och botten på att alla sätt som våra supportrar väljer att manifestera sin passion på uteslutande handlar om engagemang, och att vi som klubb måste erbjuda och tillhandahålla en transparens och öppenhet som gör att man kan få möjlighet att balansera upp sitt supporterskap med de värderingar och synsätt som AIK Fotboll har med sin verksamhet.

AIK Fotboll är emot alla former av våld och vi erbjuder alltid en öppen dörr om man också kan visa att man är lika öppen för förändring – och med händelserna i söndags i tanke så är förändring ett nyckelord för framtiden för de i vår publik som klev över gränsen i söndagens derby

AIK Fotboll

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll