AIK segrade i cupmatchen mot Tyresö FF

2023.08.09, kl 23:10
AIK tog en stabil 3–0-seger i cupmötet med Tyresö FF. Adelisa Grabus inledde målskyttet från straffpunkten i den första halvleken – innan Wilma Ljung Klingwall och Moa Sjöström gjorde varsitt mål i matchens slutskede.

Sommarledigheten var över och trots att stormen Hans präglat de svenska medierna under veckan, var det under onsdagskvällen fortfarande lite värme kvar i luften på Tyresövallen. Den andra omgången av kvalet till gruppspelet i Svenska cupen stod för dörren och AIK, med en stark vårsäsong i ryggen, skulle ställas mot Division 1-laget Tyresö FF. Likt övriga Elitettan-lag anslöt AIK till den andra omgången, varav Tyresö FF redan tagit sig vidare från det första hindret, då de tillskrevs segern mot Vaksala SK med 3–0 efter W.O. AIK hade under sommarfönstret gjort ett fåtal förändringar i truppen med både spelare in och ut. Bland annat hade man landat ett nyförvärv i form av den danska 22-åringen Laura Juul Hansen som för dagen gjorde sin första tävlingsmatch för klubben. Fri entré på Tyresövallen innebar välfyllda läktare med både hemma- och bortasupportrar.

Startelvorna presenterades och stort jubel bröt ut på läktaren när AIK:s nummer 18 presenterades. Sara Frigren, uppvuxen och fostrad i Tyresö FF, var tillbaka på hemmaplan och ställdes nu mot sin tidigare moderklubb. Lägg därtill att storebror Erik, assisterande tränare i hemmalaget, fanns med och att det därav inte bara var en cupmatch, utan så även en syskonkamp. AIK tog tag i taktpinnen från start och ägde stora delar av bollinnehavet under första halvleken. Men trots det offensiva trycket var bristen på kvalité i den sista tredjedelen desto större. I den 18:e matchminuten skulle den första målchansen komma. Adelisa Grabus höll sig framme på Daniella Familis avslut, men trots att Grabus hade bollen i mål vinkades hon av för offside och 0–0 stod sig. Grabus var dock inte klar där. Efter att Matilda Nildén gått i marken i den 36:e matchminuten tilldelades AIK straffspark. Distinkt och välplacerat tryckte AIK:s nummer 14 in bollen i målvaktens högra hörn och vi hade 1–0 på resultattavlan.

AIK fortsatte dominera spelet även i den andra halvleken – men var likt i första inte tillräckligt heta i de avgörande lägena. Åtminstone till en början. Men när Wilma Ljung Klingwall äntrade planen var det andra bud. På egen hand satte hon dit 2–0 och av bara farten hittade hon fram till Moa Sjöström som gjorde kvällens tredje mål. Nyförvärvet Juul Hansen ångade på utmed vänsterkanten och gjorde en stabil debutinsats tillsammans med övriga i backlinjen. Serina Backmark agerade för kvällen lagkapten och fick tillsammans med lagkamraterna segerjubla när slutsignalen ljöd. Slut 3–0 och AIK inledde höstsäsongen med en seger.

Söndagen den 13 augusti sker återstarten av Elitettan för AIK då laget reser till Tunavallen för mötet med Eskilstuna United DFF.

Text: Filip Wiklund