AIK vann seriefinalen mot Trelleborgs FF

2023.09.16, kl 18:04
AIK besegrade tabelltvåan Trelleborgs FF med 1–4 (1–2) under lördagen. Stor matchvinnare blev Matilda Nildén med sitt hattrick – som gör att AIK drar ifrån i toppen av tabellen med sex omgångar kvar av Elitettan.

I den 20:e omgången av Elitettan gjorde AIK den långa resan ner till Skåne för att spela seriefinal mot andraplacerade Trelleborgs FF. Höstsolen sken över Vångavallen som bjöd på publikrekord med 1 347 åskådare på läktaren. Klockan 15:00 sparkade hemmalagets Alice Egnér i gång matchen.

Det var hemmalaget som tog kommandot i matchen där man under de tio första minuterna ägde stor del av bollinnehavet och gav med sin höga press en hel del bekymmer för AIK:s backlinje. Trots två mål – var AIK:s första halvlek svag. Laget förlorade många dueller och hade svårt att komma upp i det spel som vi har sett genom säsongen. Det första riktiga anfallet kom i den 13:e minuten – där även målnollan skulle spräckas. Efter spel på högerkanten fick Moa Sjöström bollen och vek inåt mot straffområdet. Hon tittade upp och såg Matilda Nildén löpa in från andra kanten mot straffpunkten. Passningen kom i rätt tillfälle och Nildéns låga direktavslut gick in i mål.

Hemmalaget skulle sju minuter senare få till en kvittering. Högerbacken Lova Sternfeldt sköt ett lågt avslut med vänsterfoten precis utanför straffområdet där bollen snuddade fingertopparna på Serina Backmark innan den gick in i målet. En hel del lägen kom för båda lagen efter kvitteringen där AIK var närmst. Olivia Lindstedt slog en krossboll in mot straffområdet som mittbacken Edina Filekovic styrde i stolpen. Tur den gången för Trelleborgs FF, men självmålet skulle i stället komma precis innan halvtid. Michelle Rojas Flores skruvade in en frispark från högerkanten i den 44:e minuten – där bollen knäades in av Hanna Persson i eget mål och AIK kunde gå in i paus med ledning.

I den andra halvleken steppade AIK upp sitt spel – och framför allt tremålsskytten Matilda Nildén, som var på spelhumör. Elva minuter in i den andra akten vann Adelisa Grabus bollen på offensiv planhalva och satte fart mot målet. Hon hittade ut bollen till Moa Sjöström som fälldes av Trelleborgs-spelare. Domare Niklas Olsson hade pipan i munnen och var redo att blåsa straff – men visade god spelförståelse när han såg att bollen gick mot Matilda Nildén, som hade helt öppet mål och kunde raka in AIK:s tredje mål i matchen.

Punkteringen skulle komma i den 69:e matchminuten. AIK-försvaret stoppade en Trelleborgs-kontring och Olivia Lindstedt kunde med en känslig vänsterpassning hitta ut bollen till Matilda Nildén på vänsterkanten. Med fart vek hon inåt i straffområdet och sköt bollen rakt upp i det bortre krysset och fullbordade sitt hattrick. AIK skapade några fler lägen efteråt, men slutresultatet blev 1–4.

Obesegrade AIK fortsätter att leda tabellen efter 20 omgångar och har med dagens resultat tio raka segrar. Nästa match för våra damer är på Skytteholms IP lördagen den 30 september mot Allingsås IF. Köp din biljett här och stöd AIK när vi tar nästa kliv mot högsta serien.

Text: AIK Fotboll