AIK vidare efter 2-0 i returen

2017.07.20, kl 23:22
AIK besegrade FK Željezničar med 2-0 (0-0) inför 9 126 åskådare på Friends Arena och avancerade därmed till den tredje kvalomgången där man ställs mot SC Braga från Portugal.

Det var ovisst då den grekiske domaren Georgios Kominis blåste igång matchen. 0-0 på bortaplan i den första matchen är ett godkänt resultat, men det är även ett godkänt resultat för laget som spelade hemma i den första matchen. Rädslan att släppa in ett mål och därför vara tvungna att börja jaga två mål finns alltid då man avslutar på hemmaplan efter ett mållöst första möte. AIK tog omgående tag i spelet även om det från avspark kändes som om Rikard Norling formerade en 5-3-2-uppställning. Redan i den sjätte minuten fick domaren mana på målvakten Vedran Kjosevski att inte maska i vad som måste vara någon form av rekord och där och då visade FK Željezničar att man ville ta matchen till en förlängning och även straffsparkar.

I den 21:a minuten skapade AIK den första halvchansen efter att Kristoffer Olsson chippat bollen över backlinjen och fram till Anton Salétros som löpte in perfekt, men dessvärre missade nedtagningen och målvakten kunde fånga in bollen. Fem minuter senare spelade Henok Goitom fram Eero Markkanen till ett fritt skottläge till höger i straffområdet, men avslutet gick utanför den bortre, vänstra stolpen. Tre minuter senare slog Kristoffer Olsson en skön boll från egen planhalva som nådde Eero Markkanen, men bollen studsade ifrån honom vid bollmottagningen. AIK hade här en bra period i halvleken, men under den avslutande kvarten blev det mer jämnt igen.

Under slutminuterna visade bortalaget upp en liten offensiv. I den 43:e minuten kom man i en snabb spelvändning som avslutades med att Goran Zakarić från vänsterkanten försökte hitta in till två lagkamrater i straffområdet, men bollen gick bakom medspelarna och chansen rann ut i sanden. 0-0 i paus och helt öppet inför avslutningen av matchen. Den andra halvleken var endast två minuter gammal då Kristoffer Olsson lyfte in en frispark från vänsterkanten som nådde pannan på lagkapten Nils-Eric Johansson och han styrde in bollen i det vänstra hörnet och AIK hade ett litet grepp om matchen. I den 52:a minuten lyfte Anton Salétros in en frispark från högerkanten som nickades bort, men på volley från ca 15 meter sköt Kristoffer Olsson ett skott som målvakten räddade till hörna. Högerhörnan slogs av Olsson själv och han nådde återigen pannan på Nils-Eric Johansson och 2-0 var ytterst nära, men ståendes på mållinjen kunde Siniša Stevanović nicka undan till en ny hörna.

AIK låg i den här perioden av matchen på för ett 2-0-mål som med största sannolikhet skulle avgöra matchen. I den 54:e minuten kom Anton Salétros flygande på vänsterkanten och avancerade elegant fram innan han spelade in till Eero Markkanen som spelade fram Henok Goitom till ett friläge till vänster i straffområdet, men bollen ville inte följa med i Goitoms dragning och chansen rann ut i sanden. Sekunder senare skadades Anton Salétros i en kollision och tvingades lämna planen. Han ersattes av Simon Thern och Johan Blomberg flyttade över till Salétros position.

Inhopparen Simon Thern var i den 59:e minuten nära att svara för ett succéinhopp då han avancerade mot straffområdet och sköt ett hårt, pressat skott som Vedran Kjosevski tvingades släppa retur på, men en lagkamrat hann rensa bort bollen innan någon AIK:are hann fram. AIK lyckades inte “döda” matchen och bortalagets chanser till avancemang levde i allra högsta grad då de endast var ett mål ifrån att slå ut AIK med 20 minuter kvar och i den 71:a minuten osade det till för första gången i AIK:s straffområde efter att Stevo Nikolić kommit igenom på vänsterkanten, men avslutet blev för vekt och Oscar Linnér kunde enkelt rädda.

Den stora kvitteringschansen för FK Željezničar kom i den 76:e minuten. Bortalaget spelade sig tålmodigt fram längs högerkanten och bollen hamnade hos inhopparen Sinan Ramović utanför straffområdet och han sköt ett skott som täcktes av Nils-Eric Johansson, men bollen fick en hög bana och Oscar Linnér skulle boxa bort den, men fick den istället till Stevo Nikolić som på volley drog till från ca 13 meter mot det öppna AIK-målet där Jesper Nyholm på mållinjen lyckades nicka bort bollen. Oerhört nära 1-1 och en rejäl kalldusch för AIK som kom ur situationen med blotta förskräckelsen.

I den 85:e minuten avgjorde istället AIK dubbelmötet med FK Željezničar. Kristoffer Olsson slog en högerhörna som gick igenom straffområdet och fram till Nils-Eric Johansson som spelade in bollen framför mål där Henok Goitom med en klackspark ståendes mot mål överlistade målvakten och säkrade Gnagets avancemang in i den tredje kvalomgången. När matchklockan tickat in i den 90:e minuten tvingades Jesper Nyholm lämna planen och han ersattes av Sauli Väisänen i vad som skulle bli finländarens sista framträdande i AIK-tröjan då klubben kl 17:00 under matchdagen meddelade att Väisänen sålts till den italienska Serie A-nykomlingen SPAL. Hemmapubliken skrek “Sauli, Sauli, Sauli, Sauli” när den elegante backen tog de första av sina sista steg på Friends Arena. AIK kunde enkelt spela av de sista stopptidsminuterna och nästa vecka välkomnas SC Braga till Sveriges nationalarena.