Snöplig premiärförlust på Skytteholms IP

2024.04.14, kl 15:19
Söndagen den 14 april 2024 var det äntligen dags för spel i OBOS Damallsvenskan för AIK Fotbolls del igen. Dessvärre blev det en jobbig premiärförlust mot Kristianstads DFF på ett regnigt Skytteholms IP.

AIK kom till spel med följande elva i sin första match för säsongen mot Kristianstads DFF: Serina Backmark – Emelie Jansson, Jennie Nordin, Patricia Fischerová, Silja Jaatinen – Ella Reidy, Felicia Saving, Michelle Rojas Flores – Villemo Dahlqvist, Moa Sjöström, Adelisa Grabus.

Kl 13:00 sparkade Michelle Rojas Flores igång AIK:s säsong i OBOS Damallsvenskan 2024. Gästerna för dagen, Kristianstads DFF, hotade i början längs sina offensiva kanter och hade en tydlig spelplan där de ville hitta förbi AIK:s ytterbackar med långbollar. AIK inledde matchen med mycket bollinnehav och med energi och det märktes att laget var taggade att vara tillbaka i den högsta serien. Felicia Saving med klassiska utstyrseln, svarta skor och kortärmat, kändes mest taggad på att AIK var tillbaka i finrummet. Men dessvärre för hemmalagets del skulle gästerna få in det första målet för säsongen på Skytteholm. I minut åtta kom bortalaget i en kontring på högerkanten. Anfallaren tryckte bort Patricia Fischerová som ropade på en frispark, men domaren lät spelet fortgå och bollen nådde till slut en fristående Tabby Tindell som kunde göra 1-0 för bortalaget. Målet gav Kristianstad DFF energi och de blev aningen mer aggressiva. Efter dryga kvarten hade spelet satt sig där gästerna stod för bollinnehavet och AIK låg kvar i sina försvarspositioner.

Moa Sjöström vann sina dueller på sin högerkant flera gånger och tog sig förbi sin motståndare, dock saknades leveransen i den sista tredjedelen. I minut 20 fick AIK sin dittills bästa möjlighet efter en frispark som Jennie Nordin skarvade vidare till Michelle Rojas Flores, dock fick hon inte till avslutet. Efter den situationen tog AIK tag i taktpinnen en del och pressade Kristianstads backlinje bra. Bortalaget var dock skickliga i uppspelsfasen där de spelade bort AIKs press flera gånger. Bortalaget var även nära att utöka sin ledning i den 30:e minuten med ett skott utanför straffområdet, men bollen letade sig utanför den vänstra AIK-stolpen. Tre minuter senare skulle bortalaget öka på sin ledning när de återigen tog sig förbi på AIK:s vänsterkant och nästintill identiskt 1-0-målet kom en passning in från höger till en fristående Kristianstad-spelare som kunde raka in bollen i öppet mål. 2-0 Kristianstad efter 35 minuters spel. Men AIK skulle svara snabbt och bara minuten senare tog sig Silja Jaatinen in i offensivt straffområde och snodde bollen från försvararen och via ett Kristianstad-ben letade sig bollen in i nät. Viktigt reduceringsmål för AIK:s del med lite mindre än tio minuter kvar av första halvlek. Det var tydligt att AIK fick ny energi efter reduceringsmålet och hotade flera gånger i djupled. Kristianstad DFF hade en del farliga hörnor på rad i slutet av andra halvlek som AIK kunde styra bort med nöd och näppe flera gånger. AIK fick halvlekens sista chans där Felicia Saving hittade in fint snett inåt bakåt till Moa Sjöström, men skottet dessvärre i ribbans överkant. Väldigt nära för AIK att få till kvitteringen precis i slutet av första halvleken.

Inför starten av andra halvlek valde AIK att plocka av Villemo Dahlqvist till förmån för Beata Olsson. Emelie Jansson stoppade en farlig Kristianstad-kontring och tog på sig ett taktiskt gult kort genom att dra lite i tröjan. Kristianstads ytterspringare hade det väldigt lätt att ta sig förbi på sina kanter flera gånger i inledningen av andra halvlek. Bortalaget fick även en kanonchans att göra 3-1 med ett farligt skottläge, men Serina Backmark stod för en väldigt bra räddning och sträckte sig ut längs marken. Efter den chansen valde hemmalaget att göra sitt nästa byte i matchen där Emelie Jansson lämnade plats för Emma Engström. Med halvtimmen kvar att spela stod det alltjämt 2-1 till gästerna Kristianstads DFF. Bortalaget fortsatte att hota längs sina kanter och var flera gånger nära att få till bra lägen, men de fick inte till de sista avgörande passningarna. I den 70:e minuten fick bortalaget ett jätteläge att utöka ledningen efter en tilltrasslad situation på en hörna. Men en bra parad av Serina Backmark i AIK-målet höll kvar AIK i matchen. Efter den situationen gjorde AIK ett dubbelbyte och plockade av Ella Reidy och Silja Jaatinen. In kom istället Daniella Famili och Nova Selin. I den 75:e minuten stod Serina Backmark för en ny jätteräddning där bortalaget definitivt kunde avgöra matchen. Serina Backmark med flera vassa aktioner matchen igenom. I matchminut 80 fick Kristianstad DFF till slut in sitt 3-1 mål genom en boll som via Emma Engström styrdes in i mål. En rejäl kalldusch för hemmalagets del som var på väg in i matchen igen. Tre minuter senare genomförde AIK ett till byte när Ellen Schampi klev in istället för Moa Sjöström. AIK fick ett bra frisparksläge för att sätta dit 3-2 i den 88:e matchminuten, men frisparken hade mer att önska och hamnade på läktaren bakom mål. Det var det sista som hände i matchen och det blev ingen rolig söndagseftermiddag i AIK:s comeback i OBOS Damallsvenskan. Slutsiffrorna skrevs till 3-1 för Kristianstads DFF.

Nästa match för AIK är nästa lördag den 20 april borta mot Vittsjö GIK.

Text: Sigge Öijer