2017.08.24, kl 12:21

I backspegeln: AIK - Djurgårdens IF 1966

Söndagen den 27 augusti 2017, kl 15:00 spelas Sveriges största och mest klassiska derby då AIK tar emot Djurgården hemma på Friends Arena. Inför matchen tar vi en titt tillbaka på några tidigare möten mellan 1936 och 1981. Säkra din biljett till derbyt redan idag då det blir välfyllt på läktarna.

AIK tog torsdagen den 22 september 1966, kl 19:00 emot Djurgårdens IF hemma på Råsunda fotbollstadion i den 17:e omgången av Allsvenskan. Djurgården kom till matchen som serieledare och AIK var sexa i tabellen efter att i omgången innan derbyt, som spelades två veckor tidigare, kölhalats av IFK Norrköping på Idrottsparken och förlorat med hela 0-6.

Djurgårdslegendaren Gösta “Knivsta” Sandberg spelade sitt 25:e och sista derby mot AIK och sade inför matchen att “inte kan jag avsluta med förlust, i så fall får jag väl fortsätta i randigt ett år till”. I AIK debuterade högerbacken Göran Åberg då tränaren Henry “Garvis” Carlsson hade valt att peta ordinarie vänsterbacken Roland Grip och högerbacken Lennart “Liston” Söderberg klev över som vänsterback i derbyt. Solna bjöd på halvklart väder samt cirka elva grader och 26 246 åskådare, varav 24 051 betalande, fanns på plats då domaren Hans Carlsson från Borlänge blåste igång Stockholmsderbyt, några hade varit på plats redan kl 17:30 och sett förmatchen mellan lagens veteraner.

AIK svarade för ett mycket bra derby och gjorde kanske säsongens bästa insats denna kyliga torsdagskväll. Matchen var AIK:s andra på den nylagda gräsmattan på nationalarenan då man under sommaren tvingats spela två hemmamatcher på Stadion i Stockholm. Gnaget, som spelade som vanligt i den vita matchtröjan med den svartgula tvärranden över bröstet, inledde starkt och Owe Ohlsson och Björn “Lill-Garvis” Carlsson hade två målmöjligheter vardera under matchens första 20 minuter. I den 33:e minuten skulle dock 1-0 komma efter att Owe Ohlsson spelat fram Roland “Rimbo” Lundblad på vänsterkanten medan Djurgårdens målvakt Ronney Pettersson tvekade om han skulle komma ut. Inlägget från “Rimbo” nådde Tord Grip som drog till direkt och bollen borrade sig in mellan Ronney Pettersson och Inge Carlsson och satt i nätttaket.

– Det var bara att sätta dit foten, jag hade ingen tanke på att ta ner bollen. Om jag gjort det hade det aldrig blivit något mål. Förspelet var tidernas, sa målskytten Tord Grip efter matchen.

Roland “Rimbo” Lundblad kom strax därefter igenom, men lyckades inte överlista Ronney Pettersson. Mot det ställde Djurgården sin bästa målchans då vänsterinnern Sven Lindman ensam med AIK-målvakten Gunnar Lund sate bollen rakt på honom. I den andra halvleken bevakade AIK ledningen komfortabelt, men hade även en del bra skott som kunde ha gett utdelning för en siffermässigt större seger än vad som blev fallet.

Segern lyfte upp AIK till fjärde plats i tabellen och gjorde så att Djurgården tappade serieledningen till IFK Norrköping. Det var andra året i rad som AIK besegrade Djurgården med 1-0 efter att segermålet kommit i den 33:e minuten i båda matcherna.

Biljetter till Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården som spelas söndagen den 27 augusti, kl 15:00 på Friends Arena köps enklast via denna sida. Derbyt kommer att bli välfyllt så förutom att du säkrar en plats till matchen så undviker du eventuella biljettköer under matchdagen och kan dessutom köpa biljetten till ett billigare pris än på plats inför kick off.