2017.08.25, kl 13:43

I backspegeln: AIK - Djurgårdens IF 1974

Söndagen den 27 augusti 2017, kl 15:00 spelas Sveriges största och mest klassiska derby då AIK tar emot Djurgården hemma på Friends Arena. Inför matchen tar vi en titt tillbaka på några tidigare möten mellan 1936 och 1981. Säkra din biljett till derbyt redan idag då det blir välfyllt på läktarna.

Allsvenskan hade inför säsongen 1973 utökat serien till 14 lag. Torsdagen den 12 september 1974, kl 19:00 tog AIK emot Djurgårdens IF i den 20:e omgången. De ordinarie biljettpriserna låg på mellan 7 och 14 kronor. Solna bjöd på växlande molnighet samt cirka 15 grader och 23 394 åskådare var på plats då domaren Wolfgang Samuelsson från Uddevalla blåste igång matchen. AIK hade debutanten Peter Saverstam på bänken, en junior som var tänkt som en blivande ersättare till Sanny Åslund som i slutet av augusti skrivit på för spanska RCD Español, men spelade kvar i AIK under resten av säsongen. AIK jagade serieledande Malmö FF medan Djurgårdens IF befann sig i ingenmansland.

Djurgården rivstartade matchen och Kjell Karlsson överlistade AIK-målvakten Ronny Gustafsson redan i den femte minuten för att ge blåränderna en drömstart. Endast fyra minuter senare ökade Håkan Stenbäck på till 2-0 inför en chockad hemmapublik som såg ett AIK nere i brygga redan efter nio spelade minuter. Yngve Leback levererade en livlina till sina lagkamrater då han i den tolfte minuten reducerade i en av derbyhistoriens mest intensiva matchinledningar. Den första halvleken bjöd på strålande spel från lagen och det var ett mycket fartfyllt derby som supportrarna på plats fick se och det var AIK som låg på för en kvittering.

Initiativet gled i inledningen av den andra halvleken över till Djurgårdens IF, men i den 53:e minuten kom 2-2 efter att Yngve Leback elegant klackade fram bollen till Tommy Lundh som inte gjorde något misstag utan överlistade Björn Alkeby i bortamålet. Stockholmsderbyt såg ut att sluta oavgjort, men i den 76:e minuten kom avgörandet. En boll lyftes fram mot Djurgårdsförsvaret där Tommy Berggren slog ett stort hål i luften då han skulle rensa bort den och helt plötsligt var Sanny Åslund fri med Björn Alkeby och AIK-forwarden gjorde inget misstag utan hittade nätet och hans 13:e mål för säsongen ett faktum. AIK höll undan till en viktig seger och AIK-supportrarna på plats minns fortfarande vändningen från 0-2 till 3-2.

Biljetter till Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården som spelas söndagen den 27 augusti, kl 15:00 på Friends Arena köps enklast via denna sida. Derbyt kommer att bli välfyllt så förutom att du säkrar en plats till matchen så undviker du eventuella biljettköer under matchdagen och kan dessutom köpa biljetten till ett billigare pris än på plats inför kick off.