I backspegeln: AIK - Östersunds FK 2016

2017.06.29, kl 08:00
Söndagen den 2 juli, kl 17:30 drar Allsvenskan igång igen för AIK:s del då laget tar emot Östersunds FK hemma på Friends Arena. AIK siktar som alltid på tre poäng och ett nytt publikrekord mot ÖFK. Hur gick det i mötena lagen emellan under den senaste säsongen? Vi beger oss idag tillbaka till den 16 oktober 2016 och AIK - Östersunds FK på Friends Arena.

AIK – Östersunds FK 2016
Hemmalaget fick verkligen en smakstart på matchen, efter en ganska statisk inledning där båda lagen tydligt visade att man ville spela kontrollerat och med stort bollinnehav. När klockan närmat sig tio minuters spel skapade AIK vad som i stort sett var matchens första målchans, när Chinedu Obasi med ett välriktat inlägg från höger hittade Alexander Isak vid den bortre stolpen. Nicken från Isak i förstaläget räddades snyggt av Östersunds målvakt Hampus Nilsson, men returen hamnade rakt hos Isak som enkelt och distinkt tryckte in 1-0. Målet var hans nionde i Allsvenskan sedan 17-åringens allsvenska debut mot just Östersunds FK för ett halvår sedan . Fyra minuter därpå kunde Isak mycket väl ha blivit tvåmålsskytt när han efter ett fint anfall frispelades i djupled mot Hampus Nilsson, men denna gång blev avslutet från Isak mindre lyckosamt och Nilsson kunde rädda avslutet från nära håll.

Fram tills dess, och ytterligare någon liten stund i matchen, var hemmalaget de som lyckades bäst i sitt passningsspel och att etablera ett samlat offensivt spel, men ju längre halvleken led blev det allt tydligare att bortalaget var framgångsrikare i sitt presspel och AIK:s anfallsspel blev successivt rakare i takt med att man inte lyckades etablera något bollinnehav. Chansmässigt var dock den första halvleken tämligen blek, ett farligt Östersundsinlägg mot Saman Ghoddos i den 22:a minuten som Sauli Väisänen precis lyckades styra undan var egentligen det enda som åstadkoms utöver Alexander Isaks båda chanser.

Den andra halvleken såg i mångt och mycket länge ut såsom den första hade slutat, bortalaget hade ett större bollinnehav, ett tålmodigt och kreativt anfallsspel, men likaväl väldigt svårt att hitta fram till bra avslutslägen. AIK skapade inte heller några mängder med målchanser, i vart fall inte förrän i slutskedet av matchen, men kompenserade väl det lite trevande anfallsspelet med ett disciplinerat och välpositionerat försvarsspel. Det bästa som åstadkoms i anfallsväg under den första halvan av andra halvlek var ett distansskott från gästernas Ken Sema som strök ribbans överkant.

AIK hade tämligen få längre, strukturerade anfall i den andra halvleken, men var istället vassa på sina snabba omställningar, åtminstone stundtals. Ytterst nära var man just på en snabb spelvändning i matchminut 72, när Stefan Ishizaki frispelade en framstormande Alexander Isak som avslutade med en elegant lobb över Hampus Nilsson, men bollen träffade klockrent i ribban och ut till en retur som slutade med ett skottförsök av Johan Blomberg som gick rakt i famnen på målvakten.

Den absolut främsta kvitteringschansen för gästerna skulle komma med lite drygt tio minuter kvar av ordinarie tid. Ken Sema ryckte fram på vänsterkanten, och hittade med en nätt lyftning in till en helt fristående Curtis Edwards mitt i straffområdet, men volleyavslutet från Edwards var om än hårt tämligen svagt riktat, och gick rakt i famnen på Patrik Carlgren som kunde fånga in det avslutet. Istället för kvittering skulle AIK öka på ledningen blott tre minuter senare. I en spelvändning på vänsterkanten fick Chinedu Obasi vända upp och avancera mot offensivt straffområde. Strax utanför straffområdet drog Obasi till med ett lågt skott mot den bortre gaveln som strax innan den nådde Hampus Nilsson tog en elak studs och passerade över en överraskad Östersundsmålvakt och in i mål till 2-0, men Nilsson borde nog kunnat rädda det skottet.

Efter Obasis mål tycktes luften till stor del gå ur Östersund, som inte heller förmådde skapa några fler nämnvärda målchanser i matchen. Istället skapade AIK ytterligare ett par farliga avslut på stopptid, men båda gångerna lyckades Hampus Nilsson rädda sitt lag från ytterligare baklängesmål. (Referat: Jonathan Bjuggren).

Sätts det ett nytt publikrekord i mötena med Östersunds FK på söndag? Det nuvarande publikrekordet hemma mot Östersunds FK sattes i mötet på Friends Arena den 16 oktober 2016 då AIK vann med 2-0 (1-0) efter mål av Alexander Isak och Chinedu Obasi inför 13 053 åskådare.

Biljetter till matchen AIK – Östersunds FK på söndag köps enklast via denna sida.

Torsdagen den 6 juli, kl 19:00 tar AIK emot KÍ Klaksvik i returmötet i den första kvalomgången. Biljetter till Uefa-matchen på Friends Arena köps enklast via denna sida.