I backspegeln: Åtta år sedan elfte SM-guldet

2017.11.01, kl 18:52
Den 1 november 2009 spelades den sista omgången av Allsvenskan och dramatiken var stor då AIK säkrade klubbens elfte SM-guld genom tiderna. Vi tar er tillbaka till den spännande och nervösa eftermiddagen på Gamla Ullevi i Göteborg för åtta år sedan.

AIK begav sig till Göteborg för att möta Blåvitt i den 30:e och sista omgången och guldstriden stod mellan lagen som skulle mötas på Gamla Ullevi. Förutsättningarna var att oavgjort räckte för AIK medan IFK Göteborg var piskade att vinna då domaren Martin Hansson från Holmsjö söndagen den 1 november 2009, kl 15:00 blåste igång matchen inför 17 233 nervösa åskådare.

Att matchen var het och nästan explosiv visades direkt då en fyrverkeripjäs kastades mot AIK:s målvakt Daniel Örlund redan efter 15 sekunder. Matchen inleddes intensivt och spelarna la en oerhörd vikt vid att stå i rätt positionerna samt slå noggranna passningar. Domaren Martin Hansson lade samtidigt ribban på en bra hög nivå och tillät en hel del i närkamperna.

Den första heta målchansen kom i den nionde minuten då Stefan Selaković fick bollen lite till höger utanför AIK:s straffområde och sköt ett bra pressat skott som Daniel Örlund greppade nere vid sin vänstra stolprot. I den elfte minuten bjöd AIK för första gången på en rejäl press på motståndarnas straffområde – och vid den här tidpunkten av matchen var det en liten fördel för AIK. Tre minuter senare tilldömdes IFK Göteborg den första frisparken som kunde lyftas in i straffområdet. Stefan Selaković lyfte in bollen och Daniel Örlund kunde pressad boxa bort bollen från det farliga området. Minuten senare kom matchens första hörna och den slogs av Hjálmar Jónsson från höger. Efter en viss kalabalik framför AIK-målet kunde bollen rensas bort.

Martin Kayongo-Mutumba lyckades nästan ta sig igenom hemmaförsvaret i den 17:e minuten efter en passning från Dulee Johnson, men försvaret lyckades i sista stund rensa bollen till AIK:s första hörna. Vänsterhörnan blev farlig då Mauro Iván Óbolo mötte den med pannan, men bollen fastnade på Ragnar Sigurðsson framför mål medan lagkapten Nils-Eric Johansson signalerade för hands på mittbacken.

Efter att AIK varit det något bättre laget under de inledande 20 minuterna, med undantag av IFK Göteborgs farliga fasta situationer, så började nu hemmalaget att komma in i matchen och körde med en aggressiv forechecking som störde AIK. Den defensiva mittfältaren Thomas Olsson fick i den 22:a minuten iväg ett skott som gick strax ovanför ribban. Två minuter senare undvek Antônio Flávio offsidefällan och kom igenom på högerkanten och fick iväg ett bra lågt skott som hemmamålvakten Kim Christensen med visst bekymmer lyckades parera.

I matchens 31:a minut tog sig skytteligaledaren Tobias Hysén oattackerad ner på högerkanten till kortlinjen och slog ett inlägg snett inåt bakåt som passerade alla framrusande lagkamrater. Istället gick bollen till slut ner till mittlinjen och där sköt Sebastian Eriksson ett hårt skott som Daniel Örlund lyckades parera till hörna. Högerhörnan gick förbi AIK-målet och till högerbacken Erik Lund som slog en kort passning till Thomas Olsson som stod placerad framför mållinjen och bröstade in bollen i mål. 1-0 till Blåvitt och guldet var nu i Göteborg.

Direkt efter avspark tog sig Antônio Flávio fram och sköt ett bra skott, men rakt på målvakten. IFK Göteborg sjönk tillbaka lite i planen i och med ledningen och Martin Kayongo-Mutumba kom igenom på högerkanten i den 34:e minuten, men skottet täcktes ut till en resultatlös hörna. I den 37:e minuten var 2-0 farligt nära då en ny IFK-hörna hamnade på Tobias Hyséns panna, men bollen gick över ribban. I slutminuterna av halvleken hade Hysén två farliga skott, varav det andra precis passerade det vänstra krysset. Fördel IFK Göteborg inför den andra halvleken.

Innan den andra halvleken var en minut gammal så fick mittbacken Per Karlsson syna det gula kortet efter en fasthållning av Tobias Hysén på mittlinjen. Gnaget skapade den första målchansen i akt två då Mauro Iván Óbolo kastade sig fram på ett inlägg från Martin Kayongo-Mutumba på vänsterkanten, men bollen smet precis utanför den högra stolpen. AIK hade svårt att få fast bollen då man var uppe i anfall, men jobbade tålmodigt vidare. I den 53:e minuten vann AIK bollen till vänster på mittlinjen, Bojan Djordjic fick den centralt och slog en perfekt passning som skar genom försvaret och gick fram till Antônio Flávio som kom in i straffområdet från högerkanten, men skottet blev misslyckat och gick utanför den bortre stolpen.

I den 55:e minuten var guldet tillbaka i AIK:s händer. Martin Kayongo-Mutumba vann en närkamp mot Erik Lund på vänsterkanten, gick in i straffområdet och slog ett inlägg till Antônio Flávio som med högerfoten behärskat satte till en bredsida och bollen satt innanför den vänstra stolpen. Målet kom som en kalldusch för IFK Göteborg och hemmapubliken. Minuterna efter målet tog AIK vara på hemmalagets mentala chock. Jorge Ortíz slog en frispark från vänsterkanten som Kim Christensen lyckades boxa bort och i den 59:e minuten kontrade AIK snabbt genom Kayongo-Mutumba och Antônio Flávio på högerkanten. Flávio avslutade anfallet med ett skott som IFK-målvakten efter vissa problem kunde rädda.

Med en halvtimme kvar skapade hemmalaget sin första målchans efter baklängesmålet och målchansen tog IFK tillbaka in i matchen. I den 67:e minuten osade det riktigt hett vid AIK-målet då Stefan Selaković fick iväg ett lurigt skott från högerkanten som gick över Daniel Örlund och slog i insidan av stolpen innan försvaret kunde rensa bort bollen. Sex minuter senare fick AIK-målvakten inte riktigt bort bollen med en utboxning och IFK kunde spela in till Tobias Hysén som med en konstspark fick bollen mot mål, men Örlund hann tillbaka till det övergivna målet och räddade.

I anfallet efter kom Stefan Selaković in i straffområdet och fick på ett kanonskott som Örlund räddade. IFK Göteborg låg på tungt för ett ledningsmål, men då visade Mikael Stahre återigen fingertoppskänsla och bytte in Daniel Tjernström och Kenny Pavey. Offensiven från hemmalaget kom helt av sig och istället var det AIK som började föra spelet igen. I den 82:a minuten spelades bollen in till Kenny Pavey i straffområdet och engelsmannen fick iväg ett skott som Christensen precis lyckades parera på mållinjen.

I den 85:e minuten kändes det som om tiden stod stilla då Dulee Johnson slog ett av sina patenterade inlägg över backlinjen och bort till en fristående Daniel Tjernström på vänsterkanten. Tjerna tog med sig bollen och sköt ett vänsterskott som gick in under Kim Christensen vänstra arm och in i mål. Hela AIK-lägret fullkomligt exploderade i ett tidigt guldjubel! Slutminuterna blev en ren njutning då IFK Göteborg inte orkade få till en slutforcering samtidigt som AIK var mästare på att hålla i bollen på offensiv planhalva. Efter 95:07 blåste domaren av matchen och AIK var svenska mästare 2009!