Nionde raka segern för AIK i Elitettan

2023.09.09, kl 18:15
Inför 451 åskådare tog AIK en ny trepoängare under lördagen (1–0). Matchens enda mål kom i den 45:e matchminuten när Matilda Nildén spelade fram anfallskollegan Moa Sjöström. AIK har nu nio raka segrar och tar stormsteg mot avancemang till finrummet.

Den svenska sensommaren har tagit sig ända in i september månad och vi hade en vädermässigt fin eftermiddag på Skytteholms IP framför oss. AIK, som inför matchen, hade åtta raka segrar i ryggen efter den senaste 5–0-viktorian mot BK Häcken. Trots att gästerna från Sundsvall befanns sig på en trettonplats i tabellen kom även de från en hemmaseger, 2–0 mot IK Rössö. Värt att notera inför matchen var att AIK:s målspruta Adelisa Grabus, återfanns utanför truppen, då hon samlat ihop till tre gula kort tillika avstängning. I startelvan för första gången för säsongen kunde vi däremot hitta nummer 15, Emelie Jansson.

Stämningen var god på Skyttan och när klockan slog 16:00 var det välfyllt med barn i publiken samtidigt som folkölen var tappad för de med åldern inne. Gästerna, iklädda helvitt, satte i gång spelet och redan i den andra matchminuten kom den första målchansen. Daniella Famili testade Lisen Hafstad i bortamålet men trots att returen studsade rakt ut, lyckades Matilda Nildén inte få med sig mer än en hörna. Spelet fortgick men det var mer uddlöst och chansfattigt än vad publiken blivit vana vid på Skytteholms IP. AIK var spelförande, men ett tajt försvarsspel från Sundsvall var svårt att luckra upp.

Till sist skulle hemmapubliken få måljubla även i dag. Bara sekunder innan matchuret passerade 45 sprintade Nildén ifrån backlinjen och spelade bollen förbi en utrusande Hafstad fram till Moa Sjöström. I tom målbur rakade hon 1–0. Domaren visade tre minuters tilläggstid och än kunde inte AIK ropa hej. I sekvensen senare fick bortalaget en ypperlig chans till kvittering men Serina Backmark parerade och ledningen stod sig till halvtidsvilan.

Andra halvlek, var likt första, en tillknäppt tillställning. Kontrollerat från AIK, men ingen vidare uppvisning ur betraktarens öga. I den 60:e matchminuten blev det spanska nyförvärvet Luca Deza inbytt och fick därmed premiärspela på sin nya hemmaplan. Deza fick en bra möjlighet, men avslutet med vänsterfoten gick långt över trots en bra positionering i offensivt straffområde. Efter 90 spelade minuter blåste Moa Wettby av matchen och tre nya poäng inkasserades in på AIK:s konto, som nu kommer allt närmre en plats i Damallsvenskan till 2024. Inget är dock inräknat och det är många poäng kvar att spela om.

Nästa hemmamatch spelas mot tabelltrean Alingsås IF lördagen den 30 september kl 16:00. Biljetter hittar du på www.AIKbiljett.se.

Text: Filip Wiklund