Ny storseger borta mot Jitex BK

2023.10.10, kl 17:18
AIK vann bortamatchen mot Jitex BK med 6–1 efter dubbla mål av Adelisa Grabus och Matilda Nildén – samt mål av Emelie Jansson och 15-åriga Nova Selin. Alingsås IF FF vann även sin match, vilket innebär att AIK får vänta till kommande omgång för att säkra spel i OBOS Damallsvenskan 2024.
231007 AIKs Matilda Nildén och Adelisa Grabus jublar efter 1-5 under fotbollsmatchen i Elitettan mellan Jitex och AIK den 7 oktober 2023 i Mölndal.

AIK reste till västkusten och Mölndal för att spela omgång 22 på Åbyvallen mot Jitex BK. Vid AIK-seger samtidigt som tredjeplacerade Alingsås IF FF skulle tappa poäng hemma mot Eskilstuna United DFF, skulle det bli helt klart med uppflyttning till OBOS Damallsvenskan 2024. Det tidigare mötet mellan lagen under säsongen blev högdramatiskt efter att Daniella Famili avgjort matchen från straffpunkten på stopptid, under matchen på Skytteholms IP den 1 juli. Den här matchen skulle dock inte bli lika dramatisk. Klockan 13:00 sparkade Amanda Ebbesson i hemmalaget igång matchen på konstgräsplanen i Mölndal, där vitklädda AIK skulle gå för sin tolfte raka seger.

Redan i den femte matchminuten skulle målnollan spräckas av formstarka Matilda Nildén. Adelisa Grabus pressade hemmamålvakten Anna Larsson till en dålig rensning och bollen hamnade rakt på fötterna hos Sara Frigren som drog till direkt. Skottet täcktes av Jitex-försvaret och bollen hamnade i stället hos Matilda Nildén, som enkelt placerade in bollen i mål. En perfekt start på bortamatchen för AIK.

Efter 1–0-målet fortsatte AIK att pressa högt och kunde vid bollinnehav utnyttja Jitex man-man-försvar med att skicka djupledsbollar mot bortalagets snabba anfallare – vilket skulle ge utdelning. 2–0 skulle Adelisa Grabus stå för, efter hon blivit frispelad av Nildén med just en djupledsboll. Elegant rundade hon målvakten Anna Larsson och placerade in bollen i den tomma målburen i den 25:e matchminuten. Tio minuter senare skulle de två skyttedrottningarna hitta ett nytt samspel och utöka ledningen. Sara Frigren hittade ut med bollen till Grabus på vänsterkanten som klackade med sig bollen mot kortsidan. Hon tittade upp och hittade Nildén i boxen som styrde in sitt andra mål för dagen.

Direkt efter målet tvingades Moa Sjöström att bryta matchen och ersattes på högerkanten av Emelie Jansson. Fyra minuter in i bytet skulle hon göra AIK:s fjärde och sista mål för halvleken. Bollen landade rakt på Emelie Janssons fötter efter en bjudning från hemmamålvakten – där Jansson chippade bollen över målvakten och gjorde sitt första mål för säsongen. AIK gick in i halvtidsvila med en klar 4–0-ledning.

Målen skulle även fortsätta att trilla in i den andra halvleken. Det första kom dock från hemmalaget – som reducerade genom lagkaptenen Ella Smith Ygfeldt, efter att hon skruvade in en hörna direkt i mål med vänsterfoten i minut 60. Strax efter målet gjorde AIK ett trippelbyte där Michelle Rojas Flores, Silja Sofia Jaatinen och Sara Frigren klev av – och ersattes av Annika Svensson, Daniella Famili och 15-åriga Nova Selin, som helgen innan gjorde sin debut i A-lagssammanhang hemma mot Alingsås IF FF.

AIK utökade sin ledning i den 69:e minuten där Adelisa Grabus, precis som Matilda Nildén, skulle bli tvåmålsskytt för dagen. Framspelad av just Nildén slog hon till med ett hårt välplacerat vänsterskott mot bortre stolpen in i mål. Mål nummer 21 för Grabus under årets elitetta. Det skulle även blir ett sjätte mål för Gnaget ­– och kanske det mål som firades mest. I matchminut 90 skulle 15-åriga Nova Selin göra sitt första mål i AIK-tröjan. Framspelad av Grabus kunde hon raka in bollen i det öppna målet till hennes lagkamraters jubel. Det är garanterat inte det sista målet vi kommer få se i AIK-tröjan från den lovande talangen. Matchen slutade 6–1 och AIK gjorde sitt i förhoppning att få fira uppflyttning till OBOS Damallsvenskan under lördagen.

Dryga tio minuter efter slutsignalen på Åbyvallen startade matchen i Alingsås mellan Alingsås IF FF mot Eskilstuna United DFF som slutade 2–0 till hemmalaget. Det innebär att med fyra omgångar och tolv poäng kvar att spela om, så är det elva poängs skillnad mellan lagen. Lördagen den 14 oktober kan AIK säkra uppflyttningen på egen hand när man åker till Uppsala för att möta Gamla Upsala SK på Lötens IP klockan 14:00.

Stöd AIK på plats och sjung fram laget till uppflyttning till den högsta divisionen!

Text: Ludvig Solvin