Oavgjort i Dalarna för damerna

2018.09.22, kl 19:01
AIK:s damlag mötte under lördagen Kvarnsvedens IK på bortaplan och åkte på en tuff öppning med ett baklängesmål i den fjärde minuten, men AIK repade mod och kvitterade genom Emma Engström i den andra halvleken och kunde med lite flyt vunnit.

Ljungbergsplanen i Borlänge bjöd på soligt höstväder, men med en kraftig vind vilket gav AIK extra skjuts framåt i den första halvleken. Hemmalaget Kvarnsvedens IK låg inför mötet på fjärde plats i tabellen och med häng på en plats till Damallsvenskan. Matchen var endast inne i den fjärde minuten då Agnes Dahlström drev fram bollen längs vänsterkanten och hittade Temwa Chawinga som tog sig in i AIK:s straffområde och efter ett motlägg studsade bollen fram till Sonja Giraud som i fritt läge kunde placera in 1-0 till vänster om Hanna Persson. En mardrömsöppning för AIK i en svår bortamatch. I den åttonde minuten slog Michaela Hermansson en högerhörna som nådde huvudet på målskytten Sonja Giraud, men träffen med pannan blev svag och bollen seglade utanför den bortre, vänstra stolpen.

AIK växte efter efter den tunga starten in i matchen och hade en stark period som inleddes med ett tvåminutersanfall i den 13:e minuten då man anföll brett och pressade hemmalaget från sida till sida, dock utan att skapa någon målchans. Första gången som det brände till i Kvarnsvedens straffområde var i den 32:a minuten då en högerhörna från Fanny Lång hamnade framför målvakten och det såg farligt ut innan försvaret kunde rensa bort den studsande bollen. Det för dagen vitklädda AIK-laget försökte i slutet av halvleken med långbollar bakom backlinjen ämnade för Emma Engström och det var inte långt borta att den ensamma AIK-forwarden kom igenom.

På stopptid i den första halvleken slog Fanny Lång en ny hörna från höger och efter en studs framför mål var bollen på väg in i hemmamålet, men stoppades på mållinjen av en försvarare. I den andra halvleken fick AIK den starka vinden i ansiktet, men Kvarnsvedens IK fick inte något gratis från AIK-försvaret. I den 54:e minuten kom pigga Fanny Lång fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg som nådde Nicole Odelberg Modin framför mål och hennes nick till Emma Engström blev perfekt och ett iskallt avslut lågt till vänster av AIK:s nummer 12 gjorde att 1-1 var ett faktum. Två minuter senare var det nära ledning för AIK efter att Rebecca Rulander slagit en vänsterhörna som möttes med pannan av Samantha Ammanuel och bollen såg ut att gå in i det vänstra hörnet då målvakten Adelaide Gay dök upp och räddade. Returen gick till Nicole Odelberg Modin och även hennes nick gick mot mål, men en försvarare räddade på mållinjen.

AIK hade en bra period efter kvitteringen innan spelet återigen jämnades ut. I den 66:e minuten slogs en långboll mot Temwa Chawinga och hon skapade problem för de tre försvarande AIK-spelarna innan hemmaspelaren avlossade ett skott som tappade fart i och med en touch och Hanna Persson kunde enkelt rädda. Minuten därefter fångade Temwa Chawinga upp en boll på offensiv planhalva och sköt strax utanför den högra stolpen. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid spelade matchens bästa AIK-spelare Malin Broberg ut bollen till lagkapten Matilda Rosqvist på vänsterkanten och hon bröt sig starkt in i straffområdet och fick ett bra läge, men valde att slå in en passning framför mål där ingen lagkamrat befann sig.

Hemmalaget blev mer och mer desperata då minuterna tickade iväg, men ingen större effektivitet fanns i anfallsspelet och AIK-försvaret kunde enkelt reda ut Kvarnsvedens försök. I den 76:e minuten lyftes en frispark in i AIK:s straffområde som Nicole Odelberg Modin nickade bort, men bollen fångades upp av Agnes Dahlström vars avslut räddades av Hanna Persson. I den 82:a minuten slog Fanny Lång ett nytt inlägg från vänsterkanten som nådde huvudet på Nicole Odelberg Modin, men Adelaide Gay räddade nicken som inte kom med tillräcklig fart. Två minuter senare tilldömdes Kvarnsvedens IK en frispark i bra läge på vänsterkanten och Michaela Hermanssons serve svepte framför målet, men förbi samtliga spelare. Efter nästan fem stopptidsminuter blåste den utmärkte domaren Camilla Friberg av matchen och AIK fick med sig en poäng hem, men det kunde ha blivit tre efter en väl genomförd match.