Oavgjort i den sista träningsmatchen inför seriepremiären

2024.04.06, kl 19:35
AIK ställdes mot Linköping FC i den sista matchen inför säsongsstarten i Obos Damallsvenskan 2024. Det blev oavgjort i ett händelsefattigt genrep på Skytteholms IP.

AIK kom till spel med följande elva i genrepet mot Linköping: Vendela Persbeck, Sofia Parkner, Felicia Saving, Michelle Rojas Flores, Moa Sjöström, Beata Olsson, Adelisa Grabus, Ellen Schampi, Emelie Jansson, Emma Engström, Ella Reidy.

AIK inledde matchen bäst genom att hålla i bollen och styra spelet. Hemmalaget hade det svårt att skapa de där riktigt farliga målchanserna och Linköping låg bekvämt i sina försvarspositioner. Första kvarten i matchen hade AIK större delar av bollinnehavet och lät inte Linköping låna bollen allt för ofta. Linköping genomförde matchens första byte i den 21:e minuten och det var efter det som Linköping tog över spelbilden aningen och tryckte tillbaka AIK i sina positioner.

I den 27:e minuten kom matchens dittills bästa läge när Vendela Persbeck i AIK-målet höll på att ställa till det för sig själv och tappade bollen till en Linköpingsspelare i eget straffområde. Dock blev det aldrig något farligt avslut mot mål. Bara två minuter senare hade Moa Sjöström hemmalagets bästa målchans efter ett fint samspel med bland annat Adelisa Grabus. Skottet dock rakt på Linköpings målvakt. Samme Sjöström fick fyra minuter senare syna ett gult kort. Mycket tuffa dueller under matchens första 35 minuter, men de farliga målchanserna och det fina spelet lös med sin frånvaro. I slutet av den första halvleken pressade AIK på en del och tog tillbaka bollinnehavet efter att Linköping fått låna den ett tag i matchen. Men det blev inget farligt i chansväg och det stod 0–0 på resultattavlan när domaren blåste av för halvtidsvila. Ingen sprakande första halvlek på Skytteholms IP.

AIK kom ut med samma elva till spel i den andra halvleken som den första och var det laget som drev på i inledningen av den andra halvleken och det laget som ville mest. Dock hade de det svårt att skapa några vassa målchanser. I minut 56 gjorde AIK sitt första byte i matchen när Beata Olsson tackade för sig och nummer 18, Nova Selin, tog plats istället. Två minuter senare satte sig Vendela Persbeck ner utanför eget straffområde med en känning och kallade in läkarteamet in på planen, men efter lite vård kunde Vendela Persbeck spela vidare. Efter 60 minuter spel var spelet fortfarande krampaktigt och båda lagen hade svårt att bryta linjer i det offensiva spelet. Ellen Schampi och Moa Sjöström var de spelare i AIK som försökte mest från sina kanter. I minut 66 genomförde AIK ett dubbelbyte där nyförvärvet Nina Jakobsson och även Daniella Famili klev in på plan. De ersatte Adelisa Grabus och Michelle Rojas Flores.

I den 67:e matchminuten fick AIK ett farligt frisparksläge från vänster som nådde Emma Engström, men bollen letade sig över ribban till hörna. Väldigt nära för AIK. Fortsatt 0–0 i den 70:e minuten när Moa Sjöström fick matchens bästa läge när hon kom fri med målvakten, men skottet kunde pareras bort. I läget efter fick även Nina Jakobsson ett bra skottläge där bollen letade sig utanför stolpen.

I matchminut 73 fick AIK:s Emma Engström ett gult kort och det ledde till ett farligt frisparksläge för gästerna. En riktigt fin frispark från Linköping där stolpen räddade AIK den gången. Med kvarten kvar genomförde AIK ett trippelbyte där Villemo Dahlqvist, Olivia Lindstedt och Monica Hagström fick komma in på planen. Ut klev Ella Reidy, Moa Sjöström och Emelie Jansson.

I den 81:e minuten fick Linköping en kontring och efter en fin aktion från Ella Lundin kunde hon stänka in bollen i krysset. 1–0 till gästerna med drygt tio minuter kvar. Gästerna hade chansen att utöka två minuter senare efter ytterligare en fin aktion, den gången av Michelle De Jongh. Men avslutet gick strax utanför stolpen. Det märktes att gästerna växte av sitt ledningsmål och de hade kontroll över matchen efter det. I den 89:e minuten fick AIK ett kanonläge på frispark strax utanför straffområdet. Villemo Dahlqvist stegade fram men skottet gick rakt i famnen på Linköpings målvakt. Det såg ut att bli matchens sista läge men i den 96:e matchminuten fick tillslut AIK in kvitteringsmålet genom en fristående Olivia Lindstedt i målområdet som kunde raka in kvitteringsmålet. Det blev matchens sista spark och AIK:s sista träningsmatch inför premiären slutade 1–1.

Nu laddar vi om till den 14 april då AIK premiärspelar i årets damallsvenska. Kristianstads DFF står för motståndet då och biljetter finns tillgängliga här. Vi ses på Skytteholms IP!

Text: Sigge Öijer