Styrelsen informerar

2017.02.06, kl 13:00
Nu har vi i den nya styrelsen varit på plats i en dryg månad. Det har varit en intensiv period med mycket material att läsa in och ta del av. Vi har också försökt träffa så många som möjligt i och kring AIK för att få en nyanserad bild av läget.

Vi har haft ett styrelsemöte med dragningar av ledningen (Vd, Sportchef och FF) där vi koncentrerade oss på att prioritera och fördela arbetet. Idag har vi ett uppföljningsmöte med avstämning av hur arbetet framskrider och nästa styrelsemöte är inplanerat till nästa vecka. Så här i början räknar vi med att träffas ganska tätt.

Vi uppfattar att medlemmarnas och aktieägarnas förväntningar på vad vi ska göra är ganska tydliga. Vi kommer fokusera på ordning och reda, inte minst vad det gäller att hålla sig till de roller som finns och se till att ansvar och befogenheter hänger ihop. Vi strävar efter att utveckla och värna allt det som fungerar bra i AIK Fotboll samt lära av historien, d v s inte upprepa tidigare fel och misstag.

Det är viktigt att förstå styrelsens roll. Styrelsen eller ordförande är inte och ska inte vara en halvoperativ ”överchef”. Det är ledningen som driver AIK Fotboll, som tar fram budgetar och planer och ansvarar för dess genomförande. Styrelsens roll är att lyssna på medlemmarna och aktieägarna och förmedla deras vilja med AIK Fotboll till ledningen, som i sin tur ansvarar för att omsätta denna vilja till konkreta planer och budgetar.

Styrelsens ansvar är sedan att se till att AIK Fotboll har bästa möjliga ledning för att förverkliga dessa planer samt att löpande följa upp att dessa följs och i förekommande fall justeras eller ändras om förutsättningarna eller medlemmarnas och aktieägarnas vilja med verksamheten ändras.

Det är ledningen som bereder ärenden och ställer förslag till styrelsen i det fall det är en fråga för styrelsen (stora pengabelopp, långtgående avtal, ändringar av policies, förändringar av affärs- och sportplaner, beslut utöver budget, etc). I övrigt ansvarar ledningen för att hålla styrelsen informerad om väsentliga händelser och utvecklingen av verksamheten i förhållande till fastlagda planer och budgetar.

Styrelsen ansvarar för att medlemmar och aktieägare hålls informerade, men det är ledningen som i huvudsak är de som sköter informationsgivningen.

Vi ser som vårt huvuduppdrag från medlemmar och aktieägare att på såväl kort som lång sikt maximera förutsättningarna för sportslig framgång – utan att ta för stora ekonomiska risker.

Ledningen ansvarar som sagt för att ta fram uppdaterade, genomarbetade och genomförbara planer för affärsverksamheten, seniorsporten och ungdomsverksamheten i syfte att stödja detta huvuduppdrag. Det är det arbetet som nu pågår. Det är viktigt att dessa olika delar hänger ihop.

I ljuset av de spelaraffärer som gjorts den senaste tiden är det oerhört viktigt att ta fram uppdaterade och långsiktiga planer och strategier för hur dessa pengar bäst används för att ge ökad sportslig framgång över tid.

Inom styrelsen har vi fördelat olika fokus- och ansvarsområden utifrån ledamöternas kompetens och erfarenheter. Detta är endast en rådgivande roll och alltså inte en beslutande. Syftet är att ta till vara specialkompetens i styrelsen, minska fokus på ordförande, effektivisera dialogen mellan styrelse och ledning samt korta ledtider för beredning av frågor och beslut.

Fördelningen av fokusområden ser ut som följer:
Ulf Björnemark – sponsring och försäljning
Faje Gani – kommunikation
Christian Snäcke – ungdomsverksamheten och dam
Patrick Englund – sporten

Vi planerar att ha ett informationsmöte öppet för alla senare under det första kvartalet då vi kommer presentera oss lite närmare (kan ju möjligen bli utökningar av styrelsen vid årsmötet), hur vi jobbar och vad planerna framåt är. Ber att få återkomma om detta efter årsmötet.

Jag har även förstått att det hos en del medlemmar fortsatt finns ett intresse att diskutera en del frågor från min förra tid i AIK-styrelsen. Om så är fallet föreslår jag att de som är intresserade kontaktar mig så sätter vi upp ett öppet möte på kansliet.

Styrelsen för AIK FF tar gärna emot frågor, tips och synpunkter på mejladressen
styrelsenff@aik.se.

Vänliga och svartgula hälsningar
För styrelsen i AIK Fotboll
Per Bystedt, ordförande
per.bystedt@aik.se

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll