Tunga segrar på Gamla Ullevi

2017.08.09, kl 14:00
Matcherna mellan AIK och IFK Göteborg har sedan lång tid tillbaka varit riktiga prestigemöten och många klassiska matcher mellan lagen har spelats sedan det första mötet i Svenska serien 1910. Får vi se en ny klassiker i torsdagens tungviktsmöte?

En intressant historisk notis för AIK:s del är att klubben noterat en bortaseger mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi vid de fyra senaste SM-guldsäsongerna och vi tar här en titt på dessa härliga bortamatcher.

Söndagen den 25 april 1937, en vecka efter premiärmatchen på Råsunda Fotbollstadion, var det dags för AIK att ta sig an IFK Göteborg på bortaplan. AIK hade inför mötet aldrig besegrat IFK Göteborg på bortaplan och på de 22 försöken förlorat hela 18, varav hemska 1-6 (1913) och 1-8 (1917). AIK tog ledningen i den 76:e minuten då Eric “Lillis” Persson, framspelad av Sven “Tomten” Söderström överlistade hemmamålvakten. Efter målet följde en stor press mot AIK-målet, men målvakten Gustav Sjöberg svarade för ett par jätteräddningar. Strax före slutsignalen sköt hemmalagets högerytter Arne Nyberg och bollen tog i ribbans underkant och slog rakt ned, på mållinjen eller innanför? Domaren valde att tolka situationen som att bollen inte var i mål och AIK lämnade Göteborg med två viktiga poäng som bidrog till SM-guldet 1936/37.

Söndagen den 12 juli 1992 begav sig AIK med tåg till Göteborg och när man klev av på Göteborgs centralstation så saknades matchtröjorna till allas stora förvåning. Istället för de svarta AIK-tröjorna tvingades AIK att spela matchen i IFK Göteborgs röda reservdräkt. AIK kom, som 1937, till västkusten som stora underdogs efter att inte ha besegrat IFK Göteborg på bortaplan sedan april 1970. Fyra oavgjorda matcher var AIK:s mediokra facit på de 18 bortamatcherna sedan VM-året. AIK var pressade i matchen, men vann med 1-0 efter att Pascal Simpson satt segermålet bakom Thomas Ravelli i den 35:e minuten. Efter matchen återfanns de svarta matchtröjorna och AIK fick med sig tre viktiga poäng som bidrog till SM-guldet 1992.

Måndagen den 29 juni 1998 var det dags för ett prestigemöte mellan två lag som inlett säsongen ganska knackigt, men för AIK:s del fortsatte jakten på tabelltoppen då domaren Per-Olof Ståhl från Norrköping blåste av matchen och signalen förkunnade att AIK vunnit med 1-0 efter att ha bjudit på en av de bästa bortamatcherna genom tiderna mot IFK Göteborg. Segermålet kom i den 76:e minuten då Patrick Englund nickade in bollen och AIK fick med sig tre viktiga poäng som bidrog till SM-guldet 1998.

Söndagen den 1 november 2009 spelades den mest mytomspunna matchen mellan lagen i Göteborg. Det var dags för Allsvenskans 30:e och sista omgång och båda lagen hade möjligheten att vinna SM-guldet. IFK Göteborg var tvunget att vinna och för AIK:s del innebar det att man hade SM-guldet i sin famn då matchen blåstes igång. I matchens 31:a minut tog sig skytteligaledaren Tobias Hysén oattackerad ner längs högerkanten till kortlinjen och slog ett inlägg snett inåt bakåt som passerade alla framrusande lagkamrater. Istället gick bollen till slut ner mot mittlinjen och där sköt Sebastian Eriksson ett skott som Daniel Örlund lyckades parera till hörna. Högerhörnan gick förbi AIK-målet och till Erik Lund som slog en kort passning till Thomas Olsson som stod placerad framför mållinjen och bröstade in bollen i mål. Guldet var nu i Göteborg.

I den 55:e minuten var guldet tillbaka i AIK:s händer. Martin Kayongo-Mutumba vann en närkamp på vänsterkanten, tog sig med bollen under kontroll in i straffområdet och slog ett inlägg till Antônio Flávio som behärskat satte till en bredsida och bollen satt innanför den vänstra stolpen. Målet kom som en kalldusch för IFK Göteborg och hemmapubliken. I den 67:e minuten osade det riktigt hett vid AIK-målet då Stefan Selakovic fick iväg ett lurigt skott från högerkanten som gick över Daniel Örlund och slog i insidan av stolpen innan försvaret kunde rensa bort bollen.

I den 85:e minuten kändes det som om tiden stod stilla då Dulee Johnson slog ett av sina patenterade inlägg över backlinjen och bort till en fristående Daniel Tjernström till vänster i straffområdet. ”Tjerna” tog med sig bollen och sköt ett vänsterskott som gick in i mål och hela AIK-lägret fullkomligt exploderade i ett tidigt guldjubel! Slutminuterna blev en ren njutning då IFK Göteborg inte orkade få till en slutforcering samtidigt som AIK var mästare på att hålla i bollen på offensiv planhalva. Efter 95:07 blåste domaren av matchen och AIK var svenska mästare 2009!