AIK

Allsvenskan omgång 27
2 – 0
Slutspelad
15 October, 15:00
Friends Arena
Publik: 16 257

Jönköpings Södra IF

 • Domare
  Andreas Ekberg, Bjärred
 • Ass. domare 1
  Mehmet Culum, Arlöv
 • Ass. domare 2
  Stefan Hallberg, Göteborg
 • Fjärdedomare
  Farouk Nehdi, Huddinge
2017.10.15, kl 15:00

AIK upp på andra plats

I årets näst sista hemmamatch tog ett formstarkt AIK hemma på Friends Arena emot Jönköpings Södra IF, som inför matchen låg på kvalplats. Någon målfest likt de senaste omgångarna blev det inte idag för AIK, men en stabil seger noterades med 2-0 (0-0).
SOLNA, SWEDEN - OCTOBER 15: Oscar Linner, Haukur Hauksson, Stefan Ishizaki, Henok Goitom, Rasmus Lindkvist, Daniel Sundgren, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Kristoffer Olsson, Nicolas Stefanelli, Johan Blomberg of AIK ahead of the Allsvenskan match between AIK and Jonkopings Sodra IF at Friends Arena on October 15, 2017 in Solna, Sweden. (Photo by Nils Petter Nilsson/Ombrello via Getty Images)

AIK:s Startelva

1

Den första halvleken, och i synnerhet de första 30-35 minuterna av den, var i allt väsentligt en mycket tillknäppt och händelsefattig tillställning. Gästerna kom till spel med en tydlig matchplan präglad av att ge AIK absolut minsta möjliga ytor att anfalla på, och föll återkommande djupt ner med hela laget. Man gjorde det dock väldigt framgångsrikt långa stunder, då AIK tydligt hade svårt att komma rätt i sitt anfallsspel, där i synnerhet kanterna blev påtagligt låsta. En annan konsekvens blev dock att gästerna blev kort om folk i omställningarna, och man fick inte heller riktigt till kvaliteten i offensiven när man byggde längre anfall.

12

Därav följde att det egentligen enbart var hemmalaget som skapade någonting framåt i den första halvleken, och man lyckades vaska fram ett par hyfsade lägen, som ett skottförsök av Johan Blomberg efter tolv minuters spel, och av Henok Goitom åtta minuter senare efter en fin nedtagning på ett inlägg från just Blomberg. Men bägge de gångerna var avsluten aningen missriktade, och gick utanför mål.

De gånger AIK fick sina avslutsförsök på mål i den första halvleken var Jönköpings målvakt Yevgeni Kobozev varje gång rätt placerad och kunde avvärja, inte minst när Stefan Ishizaki i slutminuterna av halvleken avslutade ett fint anfall med en chipp som annars var väl avvägd, men Kobozev var trygg och säker i målet.

49

I inledningen av den andra halvleken kom dock matchens första mål, och i den situationen önskar nog Kobozev i efterhand att han agerat annorlunda. Stefan Ishizaki fick iväg ett skapligt skott från straffområdesgränsen som gick mot den bortre stolpen, Kobozev hann dit med händerna, men boxade bollen rakt ut på egen försvarare, högerbacken Alexander Jallow, som olyckligt styrde bollen rakt i eget mål.

Den naturliga följden av det målet blev att AIK sjönk en aning i positionerna, och tempot vreds ner en aning. Stundtals lite väl mycket, men totalt sett var hemmalaget fortfarande de som kontrollerade matchbilden. Man skapade ett par ytterligare målchanser, framförallt en lysande frispark av Kristoffer Olsson som Kobozev lyckades få ett par fingrar på innan den gick i ribban och ut till en hörna, men länge såg J-Södra ut att ganska bekvämt kunna försvara sitt eget mål, dock fortsatt utan att på något riktigt tydligt sätt hota framåt.

85

Istället skulle AIK komma att avgöra matchen med lite drygt fem minuter kvar, och det målet kom efter en hörna från höger slagen av Kristoffer Olsson. Bollen gick mot, och förbi, Henok Goitom i duell med en motspelare mitt i straffområdet vidare till en helt omarkerad Nils-Eric Johansson, som oerhört distinkt tryckte in 2-0 i bortre hörnet förbi en chanslös Yevgeni Kobozev.

I och med lagkaptenens mål blev det också tydligt klart att den här matchen var avgjord. På stopptid hade gästerna ett riktigt vasst skottförsök från långt, långt håll, som Oscar Linnér ändå relativt lugnt kunde boxa undan. Men det som på något sätt ändå var signifikativt för matchen var att det skottet också blev Jönköping Södras enda avslut på mål den här matchen. AIK vinner totalt sett rättvist, och fortsätter att bygga vidare på den fina form man visat innan det gångna landslagsuppehållet.

Text: Jonathan Storm

Matchfakta

AIK - Jönköpings Södra IF 2-0 (0-0)

 • 1'

  Domaren blåser igång matchen

 • 45'

  Fjärdedomaren visar att det återstår minst 1 minut

 • 45+1'

  Domaren blåser av första halvlek

 • 45'

  Domaren blåser igång andra halvlek

 • 49'

  Mål

  1-0 Självmål (Stefan Ishizaki)

 • 57'

  Varning

  Daryl Smylie

 • 60'

  Byte

  Stefan Karlsson IN

  Alexander Jallow UT

 • 61'

  Byte

  Chinedu Obasi IN

  Nicolás Stefanelli UT

 • 68'

  Byte

  Christos Gravius IN

  Jesper Svensson UT

 • 68'

  Byte

  Fredrik Olsson IN

  Stian Aasmundsen UT

 • 81'

  Varning

  Johan Blomberg

 • 85'

  Mål

  2-0 Nils-Eric Johansson

 • 87'

  Varning

  Tom Siwe

 • 90'

  Fjärdedomaren visar att det återstår minst 2 minuter

 • 90+2'

  Domaren blåser av matchen

Laguppställningar

AIK

Jönköpings Södra IF

   #34 Oscar Linnér (mv)
   #2 Haukur Hauksson
   #3 Per Karlsson
   #4 Nils-Eric Johansson (K)
   #7 Kristoffer Olsson
   #8 Johan Blomberg
   #9 Rasmus Lindkvist
   #21 Daniel Sundgren
   #22 Nicolás Stefanelli
   #24 Stefan Ishizaki
   #36 Henok Goitom
   #20 Chinedu Obasi
   #13 Kyriakos Stamatopoulos (mv)
   #5 Jesper Nyholm
   #6 Simon Thern
   #10 Denni Avdić
   #14 Robert Taylor
   #39 Amin Affane
   Yevgeni Kobozev (mv) #22
   Tom Siwe #3
   Dzenis Kozica #7
   Joakim Karlsson #8
   Tommy Thelin (K) #9
   Jesper Svensson #12
   Stian Aasmundsen #15
   Daryl Smylie #17
   Alexander Jallow #19
   Robert Gojani #24
   André Calisir #26
   Fredrik Olsson #10
   Christos Gravius #20
   Stefan Karlsson #6
   Sebastian Hafström (mv) #1
   Fredric Fendrich #5
   Árni Vilhjálmsson #11
   Alejandro Fernández Portillo #14

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll