• Fjärdedomare
    Granit Maqedonci, Göteborg
2017.09.24, kl 17:30

Storseger lyfte AIK i tabellen

AIK besegrade BK Häcken med hela 6-1 (4-1) på Bravida Arena och segern tog upp AIK på tredje plats i tabellen. Fem omgångar återstår av Allsvenskan och AIK tar söndagen den 1 oktober emot IF Elfsborg på Friends Arena.
BK Häcken - AIK 2017

AIK:s startelva.

15

Det bjöds in till en riktig sexpoängsmatch då BK Häcken välkomnade AIK till Bravida Arena på Hisingen. Solen sken och inledningen på matchen var pigg från båda lagen. AIK-försvaret spelade tight på utlånade Ahmed Yasin och gav inte den formstarka spelaren några obevakade ytor. Efter en jämn start på matchen blev det mer och mer AIK:s match då matchklockan närmade sig 15 spelade minuter. I den 15:e minuten spelade Nicolás Stefanelli från högerkanten in bollen till en framrusande Stefan Ishizaki som från högerdelen av straffområdet nickade bollen strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Målchansen var starten på en riktigt bra AIK-period mot ett hemmalag som såg ut att vilja försvara sig till en poäng.

24

I den 24:e minuten skrevs det AIK-historia. AIK arbetade sig fram till tre hörnor inom loppet av en minut och den avslutande av dem slogs av Kristoffer Olsson från vänster mot den bortre stolpen där Per Karlsson dök upp och nickade in bollen vid den högra stolpen. Målet var Karlssons första någonsin i Allsvenskan efter debuten 2003 och stort jubel följde. Tre minuter senare visade Stefan Ishizaki klass då han fick bollen till vänster utanför straffområdet och inväntade Daniel Sundgrens perfekt tajmade löpning och slog en precis boll som AIK:s högra wingback nickade mot mål och Peter Abrahamsson fick handen på bollen, men kunde inte hindra den från att hamna i den vänstra gaveln. 2-0 till AIK mot ett chockat hemmalag.

35

BK Häcken flyttade efter de två baklängesmålen upp laget något, men i den 35:e minuten var det dags för AIK-mål igen. Kristoffer Olsson slog från högerkanten en perfekt crossboll till Rasmus Lindkvist som på volley centrerade bollen längs straffområdeslinjen mot Stefan Ishizaki som hoppade över den och istället gav Nicolás Stefanelli skottläge. Argentinaren lade bollen till rätta och dundrade in den i mål. Målet kändes nästan som matchavgörande, men i anfallet därefter stal Ahmed Yasin bollen av Jesper Nyholm och avlossade ett skott som tog på täckande Per Karlsson och studsade fram till Nasiru Mohammed som ur fritt läge kunde sätta bollen i AIK-målet.

37

AIK tog dock tillbaka tremålsledningen strax därefter. Johan Blomberg tog sig på högersidan av straffområdet ner till kortlinjen och spelade in bollen till Rasmus Lindkvist som med en vacker halvvolley satte bollen lågt i det högra hörnet. 4-1 i den 37:e minuten och propagandafotboll från AIK. Paulo José de Oliveira fick i den 40:e minuten ett bra frisparksläge, men hemmaspelaren satte bollen ett par meter ovanför det högra krysset. I slutsekunderna av halvleken slog Kristoffer Olsson AIK:s femte hörna och den avslutades med en bicykleta av Per Karlsson som Peter Abrahamsson kunde fånga in.

54

BK Häcken skapade i den 49:e minuten ett bra reduceringsläge då Paulo José de Oliveira hittade ut till Nasiru Mohammed till höger i AIK:s straffområde, men istället för att avsluta valde han att spela in bollen framför mål där lagkapten Nils-Eric Johansson kunde rensa bort den. AIK hade flera bra hörnor och i den 54:e minuten blev det rörigt framför BK Häckens mål innan bollen studsade ut till en inspark. Minuten senare klev Stefan Ishizaki in i motståndarnas straffområde på vänsterkanten och sköt ett lurigt skott som Peter Abrahamsson lyckades rädda. I den 60:e minuten slog Paulo José de Oliveira en högerhörna mot den första stolpen som Juhani Ojala kom högst på och nicken gick framför AIK-målet och ända bort till ett inkast. I den 68:e minuten var inhopparen Denni Avdić på Daniel Sundgrens inlägg nära att överlista hemmamålvakten som dock med en enhandsräddning lyckades stoppa nicken mot den vänstra stolpen.

73

I den 73:e minuten spelade Johan Blomberg ut bollen till Daniel Sundgren som från ca 25 meter fick på en drömträff och bollen for upp i det närmsta krysset och tog via undersidan av ribban vägen in i målet och 5-1 till AIK var ett faktum! I den 77:e minuten kontrade AIK genom Denni Avdić på vänsterkanten och han hittade Henok Goitom vid straffområdet och den rutinerade AIK-forwarden gled fram till ett friläge och försökte chippa bollen förbi Peter Abrahamsson som med en reflexräddning hindrade AIK:s sjätte mål.

77

Sekunder senare fick Denni Avdić ett skottläge centralt i straffområdet, men avslutet täcktes av Rasmus Lindgren och bollen studsade vidare till Rasmus Lindkvist som med högerfoten tryckte in bollen i det högra krysset. 6-1 till AIK som i och med storsegern noterade samma siffror som mot BK Häcken på Rambergsvallen den 30 september 2001.

Matchen AIK – IF Elfsborg spelas söndagen den 1 oktober, kl 17:30 på Friends Arena. Biljetter köps enklast via denna sida.