2017.11.22, kl 13:53

AIK Fotboll förlänger med Kyriakos Stamatopoulos

AIK Fotboll är överens med Kyriakos "Kenny" Stamatopoulos om ett avtal till och med den 31 december 2020. Stamatopoulos kommer att ansvara för klubbens målvaktsträning och samtidigt vara registrerad som målvakt.

– Kenny har oöverträffade erfarenheter i klubben och han personifierar det vi kallar för rollacceptans i vårt lagbygge. Hans resa som målvaktstränare börjar nu och vår tro och förhoppning är att det blir ett samarbete som sträcker sig långt framöver. Att han dessutom fortfarande håller som allsvensk målvakt visade han med all önskvärd tydlighet i vårens segerderby borta mot Djurgården, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag är glad och stolt då jag de två senaste säsongerna arbetat hårt genom att gå Svenska Fotbollförbundets målvaktsträningsutbildning och jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet som jag har samlat på mig under åren. Jag ser även fram emot att arbeta tillsammans med chefstränare Rikard Norling och övriga i ledarstaben, säger Kenny Stamatopoulos.

I den dagliga träningen av målvakterna vill AIK Fotboll att Thomas Thudin ska assistera Stamatopoulos. Thudin har som tillägg till den målvaktsträning som genomförs också erbjudits ha administrativa arbetsuppgifter i en koordinatorroll, parterna är idag inte överens om ett avtal med det innehållet, men samtal pågår.

– Med denna lösning ökar vi totalt sett kompetensen och nivån i målvaktsgruppen, vilket är nästa steg i vår strävan att vinna AIK:s nästa titel, säger Björn Wesström.

38-årige Kyriakos “Kenny” Stamatopoulos, född den 28 augusti 1979 i Kalamata, Grekland, men flyttade när han var ett halvår gammal med familjen till Toronto, Kanada. Vid 17 års ålder gick flyttlasset tillbaka till Grekland och han spelade fotboll i födelsestaden fram till 2003 då han värvades av Enköpings SK. Efter två år i ”Sveriges närmaste stad” gick han till Bodens BK i Superettan, och under året i norrlandslaget stötte han på nedflyttade AIK två gånger i seriespelet. 3–1 till AIK på Råsunda Fotbollstadion följdes upp av chockresultatet 5–1 till tolvan Bodens BK mot överlägsna serieledarna AIK på Björknäsvallen i september.

2006 flyttade han till Norge och Tromsø IL i Tippeligaen. Under åren i Tromsø var Kenny utlånad till Toronto FC i Kanada samt till de norska klubbarna FK Lyn och Fredrikstad FK. Den 6 mars 2010 kom AIK Fotboll överens med norska Tippeligaen-klubben Tromsø IL om en utlåning av Stamatopoulos och kontraktet sträckte sig till den 30 november 2010.

Stamatopoulos lånades in av AIK då andremålvakten Nicklas Bergh långtidsskadades (axeln) på träning, och hans AIK-debut skedde i Svenska cupens kvartsfinal hemma mot Helsingborgs IF den 9 juli 2010. Matchen slutade 1–1 efter ordinarie tid och förlängning innan gästerna drog det längsta strået i straffsparksavgörandet och slutresultatet blev 4–5.

Den allsvenska debuten skedde borta mot BK Häcken den 18 september 2010 då AIK vann med 1–0 (Viktor Lundberg) och Kenny svarade för en av säsongens svettigaste räddningar då han vid ställningen 0–0 i den första halvlekens 43:e minut räddade en närnick från Mattias Östberg till hörna. Nollan var hans första i AIK-tröjan. Kenny stod i ytterligare tre matcher under året innan Ivan Turina gjorde comeback mellan stolparna.

Den 28 januari 2011 kom AIK Fotboll AIK överens om ett kontrakt över 3+1 år med målvakten Kyriakos “Kenny” Stamatopoulos, kontraktet sträckte sig därmed till den 31 december 2013 med option på ytterligare ett år. Under 2011 blev det sammanlagt sju tävlingsmatcher för honom i AIK-målet och 2012 blev det sex matcher i Allsvenskan då han ersatte skadade Ivan Turina under AIK:s samtliga sex allsvenska matcher i maj 2012 och noterade två segrar, tre oavgjorda och en förlust på dessa. Efter segermatchen mot Gais (1–0) på Råsunda Fotbollstadion den 24 maj då Viktor Lundberg frälste publiken med sitt segermål i den 93:e minuten följde 30 matcher som backup till Ivan Turina innan han den 8 februari 2013 spelade AIK:s träningsmatch mot VC Fusion (0–1).

Den 22 april 2013 skadade sig Ivan Turina i bortamatchen med Gefle IF FF (2–1) i samband med hemmalagets kvitteringsmål och han tvingades lämna planen i den 87:e minuten. Stamatopoulos kom in och stod även i den efterföljande hemmamatchen mot Halmstads BK (3–3) då Turina var skadad. Ivan Turina avled i sömnen den 2 maj 2013 och hastigt och mindre lustigt var Kyriakos Stamatopoulos förstemålvakt i AIK. Han stod i mål i resten av AIK:s tävlingsmatcher 2013 och var förstemålvakt fram till maj 2014 då Patrik Carlgren, nyförvärvet från IK Brage, tog över mellan stolparna. Det blev endast ytterligare en allsvensk match för Stamatopoulos under 2014.

Under 2015 stod han i mål i åtta (6V-1O-1F) av AIK:s tävlingsmatcher och höll nollan i fem av dem. Tävlingsmatcherna som han spelade under året var AIK – Landskrona BoIS 4–0 (Svenska cupen), Kristianstads FF – AIK 0–3 (Svenska cupen), AIK – IFK Norrköping FK 2–2 (Allsvenskan), AIK – FC Shirak 2–0 (Uefa Europa League), Helsingborgs IF – AIK 3–1 (Allsvenskan), FC Shirak – AIK 0–2 (Uefa Europa League), AIK – IF Elfsborg 4–2 (Allsvenskan) och Ekerö IK – AIK 0–6 (Svenska cupen).

2016 var första säsongen för honom som det inte blev någon tävlingsmatch i AIK då Oscar Linnér var andremålvakt under större delen av säsongen. Stamatopoulos spelade 2017 sin åttonde allsvenska säsong i AIK vilket tidigare endast har gjorts av Gustav Sjöberg, Arne Lundqvist, Ronny Gustafsson och Bernt Ljung av alla AIK:s målvakter. Under 2017 stod han i mål i två tävlingsmatcher och höll nollan i bägge, borta mot Djurgården (1–0) i Allsvenskan och borta mot Värmbols FC (1–0) i Svenska cupen.

Under galan Allsvenskan stora pris 2017 fick Kenny Stamatopoulos Fotbollskanalens pris till Årets röst som tilldelas den spelare eller ledare i Allsvenskan som gjort avtryck inom fotboll i media under den allsvenska säsongen, och som vågat att stå för sina åsikter.

Kenny Stamatopoulos har hittills spelat 21 A-landskamper för Kanada, varav 17 från start, sedan debuten mot Malta (2–1) den 14 november 2001 då han i paus ersatte Lars Hirschfeld. Under 2015 tog han över som förstemålvakt för Kanada och spelade nio A-landskamper, varav åtta från start, under säsongen. 2016 blev det två matcher i mål, bland annat bortamatchen på Estadio Azteca mot Mexiko (0–2) i VM-kvalet inför 64 430 åskådare. Han har även spelat två U23-landskamper för Kanada.

Förläng/köp era årskort redan idag via denna sida. Se alla våra kategorier av årskort på denna sida. Årskort vad gäller? Läs mer på denna sida.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019