AIK hänger på i tabelltoppen

2019.05.15, kl 23:14
AIK besegrade Helsingborgs IF med 3–1 (2–1) på Olympia inför 8 538 åskådare i den nionde omgången av Allsvenskan. Glödhete Tarik Elyounoussi följde upp sina mål mot Djurgården i söndags med två nya mål på Olympia och Daniel Sundgren slog in en straffspark precis innan halvtidsvilan.

Statistiken var inte på AIK:s sida då man under onsdagskvällen klev in på nybyggda Olympia. På de tio senaste besöken i Sundets pärla hade AIK endast tagit en trepoängare (2013) medan hemmalaget hade noterat sju vinster under samma period. AIK hade dessutom tung offensiv kraft på skadelistan sedan helgen (Chinedu Obasi samt Kolbeinn Sigþórsson) och Jack Lahne avstängd efter ett gult kort i segermatchen mot Djurgården. Chefstränaren Rikard Norling valde inför kick off att ställa upp med Bilal Hussein i startelvan för första gången i en allsvensk match och 19-åringen tog chansen. Hemmalaget välkomnade samtidigt tillbaka lagkaptenen Andreas Granqvist efter tre matchers skadefrånvaro.

Anton Salétros välkomnades till Olympia med en boll i ansiktet redan efter 36 sekunder, men reste sig omgående. I den femte minuten fick Tarik Elyounoussi bollen centralt och spelade Sebastian Larsson som var placerad strax utanför straffområdet och AIK:s nummer 7 försökte hitta tillbaka till norrmannen, men passningen blev för brant och målvakten Kalle Joelsson kunde fånga in bollen. I den tolfte minuten ställde Max Svensson upp för att ta en frispark i bra läge till vänster utanför straffområdet efter att bollen studsat upp på handen på Panajotis Dimitriadis. Hemmaspelaren valde dock att serva in bollen i straffområdet och den nickades undan av Daniel Sundgren.

Två minuter senare kom AIK i ett fint anfall centralt och Tarik Elyounoussi frispelade Bilal Hussein, men hårt attackerad fick han ingen riktig träff på avslutet och målvakten kunde enkelt rädda. I den 16:e minuten slog Sebastian Larsson en hörna från vänster som var matchens första. Han valde att slå hörnan kort till Anton Salétros som förlängde bollen vidare till Bilal Hussein. Bilal tvekade inte, utan slog in ett perfekt inlägg framför mål som Tarik Elyounoussi gick upp på och nickade in bollen i det övergivna målet då målvakten Kalle Joelsson hade lämnat sin mållinje för att hänga tvätt. Repliken från hemmalaget kom dock fort. Efter ett inkast på högerkanten hamnade bollen hos Andri Rúnar Bjarnason som petade fram den till Max Svensson som ryckte sig fri centralt och ensam med Oscar Linnér rullade han bollen till höger om AIK-målvakten och 1–1 var hastigt, men mindre lustigt en realitet.

Efter målet tappade matchen i kvalitet och den efterföljande kvarten blev relativt händelselös. I den 37:e minuten fick islänningen Andri Rúnar Bjarnason skottläge från distans och hans skott tippades över ribban av Oscar Linnér till en resultatlös vänsterhörna. Det mesta pekade på ett oavgjort halvtidsresultat, men då vände AIK spelet snabbt och Tarik Elyounoussi hittade med en hård passning fram till Henok Goitom på strafflinjen och AIK-kaptenen satte fart mot mål, men blev nerplöjd av hemmamålvakten och domaren Stefan Johannesson kunde endast blåsa för en straffspark till bortalaget. Fram klev Daniel Sundgren och han satte bollen stenhårt till vänster och trots att Kalle Joelsson var bra med på skottet så fick han hämta ut bollen ur nätmaskorna. AIK gick därmed till pausvila i en 2–1-ledning och det var första gången sedan 2007 som AIK ledde i paus på Olympia.

Helsingborgs IF försökte skruva upp tempot i den andra halvleken och fick ett hyfsat tryck under den första kvarten, dock utan att skapa några riktiga målchanser. I den 62:a minuten brände det till lite framför AIK-målet efter att bollen slagits in från vänsterkanten, men AIK:s rutinerade Per Karlsson stod rätt och rensade bort bollen. Tre minuter senare var det slutspelat för hemmalagets landslagsspelare Andreas Granqvist som fick känning i magmuskeln. I den 69:e minuten kopplade AIK ett starkt grepp om de tre poängen efter att Henok Goitom på offensiv planhalva spelat ut bollen till Sebastian Larsson på högerkanten. Mittfältsgiganten vädrade blod då han stormade in i straffområdet och spelade in bollen mot Tarik Elyounoussi som i kamp med Anders Randrup och Markus Holgersson nådde bollen först och vinklade in den i mål. 3–1 till AIK och stort jubel framför AIK-klacken.

AIK kontrollerade efter målet matchen och hemmalaget kändes stressade att jaga ett reduceringsmål, men istället var det AIK som fick stora ytor för att avgöra matchen. I den 74:e minuten kom AIK i en spelvändning och Tarik Elyounoussi slog en elegant passning till en helt fri Henok Goitom på vänsterkanten, men den sista touchen i straffområdet blev lite för kraftig och målvakten kunde fånga in bollen i vad som var ett jätteläge att säkra de tre poängen. På stopptid kom en hemmaspelare igenom, men Oscar Linnér kom följsamt ut och i andraläget svarade Panajotis Dimitriadis för en klockren brytning på boll i straffområdet. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen och AIK tog sin fjärde seger på Olympia under 2000-talet.