AIK tappade segern på stopptid

2019.03.24, kl 15:42
AIK fick nöja sig med 2–2 i sitt allsvenska genrep efter att gästande IF Brommapojkarna kvitterat i den 94:e minuten genom Albin Linnér. AIK vände 0–1 till 2–1 i den första halvleken efter mål av Chinedu Obasi och Stefan Silva.

AIK inledde piggt mot ett bortalag som från början såg defensiva ut. I den åttonde minuten brände det till för första gången efter att Anton Salétros spelat ut bollen till Henok Goitom på högerkanten. AIK:s lagkapten måttade ett inlägg mot den bortre delen av straffområdet där Stefan Silva liggande i luften mötte med en volley, men avslutet gick några meter utanför den vänstra stolpen. Strax därefter kom BP fram i sitt första avslutsläge och ett skott täcktes till en högerhörna. Hörnan slogs av Billy Nordström och nådde pannan, eller axeln, på mittbacken Oscar Pehrsson och bollen gick i en vid båge in i den vänstra delen av målet.

AIK låg omgående på för ett kvitteringsmål och i den tolfte minuten var det nära efter att Rasmus Lindkvist från vänsterkanten centrerat bollen efter marken. Chinedu Obasi släppte den rutinerat mellan sina ben vilket gav Stefan Silva fritt skottläge, men Rasmus Emanuelsson svarade för en räddning. I andraläget fick Anton Salétros skottläge, men målvakten räddade återigen, denna gång med en fotparad. Två minuter senare var det dock dags för 1–1 efter att Henok Goitom återigen placerad på högerkanten slagit en magisk genomskärare som nådde Chinedu Obasi i den bortre delen av straffområdet och han sköt ett direktskott som gick in till vänster om bortamålvakten.

I den 24:e minuten fick Anton Salétros iväg ett tungt distansskott som Rasmus Emanuelsson parerade och returen gick precis förbi Chinedu Obasi och BP kom undan med blotta förskräckelsen. Det var klar spelmässig fördel för AIK och ett ledningsmål hängde i luften. I den 36:e minuten försökte Rasmus Lindkvist från sin vänstersida hitta fram till Henok Goitom i fritt läge, men bollen blev lite för lång och det skiljde ett steg för att Goitom skulle få fritt skottläge i straffområdet. Två minuter senare väggspelade Rasmus Lindkvist och Chinedu Obasi och då den sistnämnde fick tillbaka bollen en andra gång till vänster i straffområdet avslutade han direkt, men bollen gick utanför den närmaste stolpen.

I den 39:e minuten ropade många på straffspark till hemmalaget efter att Chinedu Obasi framspelad av Henok Goitom gått omkull centralt. AIK behöll dock bollen och Panajotis Dimitriadis hittade från vänstersidan in till Chinedu Obasi som nickade snett framåt mot den vänstra stolpen där Stefan Silva undvek offsidefällan och slog till direkt. Målvakten orkade inte hålla bollen utanför mållinjen och AIK ledde med 2–1 vilket också var siffrorna i paus.

AIK arbetade fram sin första hörna i matchen i den 48:e minuten och den följdes av ännu en som blev farlig. Anton Salétros slog hörnan från höger och den nådde huvudet på Panajotis Dimitriadis som såg ut att nicka in 3–1, men bollen seglade precis utanför den bortre, vänstra stolpen. I den 52:a minuten sprang sig Henok Goitom fram till ett bra avslutsläge på vänstersidan, men precis när han skulle trycka iväg bollen så hann Oscar Pehrsson farm och täckte avslutet till en resultatlös hörna. När matchklockan tickade in i den 62:a minuten var det färdigspelat för AIK:s forwardspar Henok Goitom och Chinedu Obasi och Somion Karku samt Gabriel Delin ersatte dem.

Tre minuter senare tog sig inhopparen Benjamin Bezudde fram till vänster i AIK:s straffområde och försökte hitta Oskar Fallenius framför mål, men Adam Ben Lamin svarade för ett starkt hemjobb och bröt passningen som hade inneburit ett öppet mål för BP-spelaren framför mål. BP hade i den här delen av matchen sin bästa period och försökte vände spelet fortare än tidigare i matchen. I den 73:e minuten var det återigen nära ett AIK-mål efter att Anton Salétros slagit en frispark från högersidan mot den bortre, vänstra stolpen där Luka Dobrijevic dök upp perfekt, men nicken gick i utsidan av gaveln. Fyra minuter senare måttade bortalagets Ahmed Bonnah ett inlägg från högerkanten som nådde Johan Falkmar och hans nick for strax utanför den högra stolpen, men det såg hela tiden ut som om Budimir Janošević hade kontroll på situationen.

I den 80:e minuten inträffade en dråplig situation då Albin Linnér sköt ett långskott som AIK-målvakten valde att stoppa med högerfoten, men skruven på bollen gjorde att den flög upp i luften och mot mål, men Budimir Janošević fångade in den på mållinjen och skakade därefter på huvudet. I den näst sista ordinarie minuten svarade inhopparen Somion Karku för ett bra arbete på vänsterkanten och spelade fram Adam Ben Lamin, men avslutet blev misslyckat. Minuten senare tog sig Gabriel Delin in på högerkanten av straffområdet och avlossade ett markskott som gick strax utanför den bortre stolpen.

Det kändes som om AIK skulle vinna genrepet, men samtidigt böljade spelet fram och tillbaka på ett sätt som kunde innebära mål åt båda håll. AIK bytte ut Anton Salétros i den 93:e minuten och sista stopptidsminuten, men BP tilläts göra ett till anfall. En AIK-spelare tappade bollen på egen planhalva och Oskar Fallenius tog sig in i straffområdet på högersidan och spelade snett inåt bakåt till Albin Linnér som behärskat placerade in bollen till höger om Budimir Janošević och 2–2 var ett faktum.