AIK vann matinéföreställningen i Uppsala

2021.08.30, kl 16:53
AIK och IK Sirius FK spelade under måndagen en träningsmatch i syfte att ge matchminuter till de spelare som inte startade i Allsvenskan i helgen.
Mötet på Studenternas IP slutade med seger för AIK efter att Yasin Ayari skjutit matchens enda mål i den andra halvleken.

Annons:

De elva spelare som startade lördagens segermatch mot Örebro SK var inte tillgängliga för spel mot Sirius, men AIK kunde ändå ställa en namnstark startelva på benen denna måndagsförmiddag. Matchtruppen var utöver A-lagsspelarna förstärkt med elva spelare från klubbens ungdomslag, där 18-åringarna David Bengtsson (mittback) och Rasmus Bonde (vänsterback) tog varsin plats i förstaelvan. Hemmalaget ställde i sin tur upp med en liknande fördelning av A- och U-spelare, där de som startade söndagens allsvenska möte med Djurgården (Siriusseger 1–0) såg denna match från läktarplats.

Solen sken över Uppsala när AIK, för dagen i det helvita bortastället, tog tag i spelet från start. I den åttonde matchminuten bröt Saku Ylätupa in från sin högerkant och testade Siriusmålvakten August Ahlin.
Efter en knapp kvarts spel blev Bojan Radulovic sittandes på konstgräset, innan han gick av planen och kollades upp av lagläkare. Men smällen han ådragit sig var inte värre än att Bojan, som på den här arenan tidigare i augusti avgjorde det allsvenska mötet lagen emellan, kunde spela vidare. Ett par minuter senare visade AIK-forwarden också sin styrka när han i duell med två hemmaförsvarare slet åt sig ett skottläge och avslutade, men återigen var August Ahlin med på noterna och kunde styra undan skottet.
AIK fortsatte att pressa ner Sirius, ofta via vänsterkanten där Rasmus Bonde och Nabil Bahoui kombinerade sig fram vid flera tillfällen.
I den 26:e matchminuten är det dock nära att hemmalaget tar ledningen, via en frispark precis utanför AIK:s straffområde. Edi Sylisufaj får skottet över muren, men bollen lyckas inte dyka tillräckligt för att den ska gå i nät utan Budimir Janošević kan istället se avslutet toucha ovansidan av ribban och studsa vidare ut över kortlinjen till inspark.
Halvlekens sista farlighet blir AIK:s och återigen är det firma Bahoui/Bonde som samspelar sig fram. Bondes inspel längs marken når Ebenezer Ofori som inte tvekar när avslutsläget dyker upp. Skottet är hårt – men missar målramen med ett par decimeter och vi går till halvtid med 0–0 på resultattavlan.

Chefstränare Bartosz Grzelak valde att köra på med samma manskap som inledde matchen, och han fick se ett AIK som fortsatte att föra spelet även efter paus.
Hörnor har varit ett minst sagt vasst anfallsvapen för Grzelaks lag hittills under säsongen och i matchminut 49 är det inte långt ifrån att David Bengtsson kan bli målskytt på Saku Ylätupas vänsterhörna, men AIK-backen lyckas inte styra nicken på mål.
Utdelningen kommer istället fyra minuter senare, efter att Yasin Ayari vunnit boll högt upp i plan. I en tilltrasslad situation kommer Siriusförsvaret undan med nollan intakt vid två AIK-avslut – först Nabil Bahoui via ribban, därefter Tom Strannegård vars skott täcks av en försvarare – men inte efter det tredje. Med bestämdhet smäller Ayari bollen i nät med ett närskott. Jubel bland de vitklädda spelarna samt från en handfull av de ca 100 i publiken som tagit sig till Studenternas IP för att bevittna denna lunchföreställning. Bland dessa: AIK-ikonen Nils-Eric Johansson.
Efter timmen spelad börjar bytena hagla från respektive lags bänk, vilket ledde till att matchen tappar sin karaktär. Därmed inte sagt att de juniorspelare som kommer in inte gör det med den äran. Samuel Dahl, Adam Kiani, Alexander Fesshaie, Abdihakim Ali, Ahmad Faqa, Calvin Kabuye och Salim Nkubiri får alla nyttiga minuter i benen under matchens slutskede. I AIK gör fyra spelare 90 minuter: Budimir Janošević, Yasin Ayari, Tom Strannegård samt dagens lagkapten, Per Karlsson.
Sirius lyckas inte mobilisera krafterna tillräckligt för att få utdelning i sin kvitteringsjakt. AIK har en del farliga omställningar, men inte heller dessa resulterar i något ytterligare mål utan Ayaris fullträff blir matchens enda.

För A-lagsspelarna väntar nu tre träningsdagar innan man går på en kortare ledighet. Nästa match för de allsvenska serieledarna spelas borta mot Mjällby AIF, måndagen den 13 september.

Text: Olle Östman