Bojans nick gav seger i genrepet

2021.02.12, kl 21:35
AIK besegrade IF Elfsborg med 1–0 (0–0) på Friends Arena i Solna efter att Bojan Radulovic för andra matchen i rad svarat för ett nickmål. Matchen var AIK:s sista träningsmatch innan gruppspelet i Svenska cupen 2020/2021 inleds nästa helg.

AIK ställdes mot IF Elfsborg i genrepet inför det kommande gruppspelet i Svenska cupen 2020/2021 och hemmalaget saknade chefstränaren Bartosz Grzelak som var hemma p g a misstänkt smitta av covid-19 i familjen. I AIK:s backlinje var rutinerade Per Karlsson tillbaka efter att ha missat de första träningsmatcherna med en lättare skada. Hemmalaget startade med Budimir Janošević, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Per Karlsson, Eric Kahl, Bilal Hussein, Sebastian Larsson, Filip Rogić, Saku Ylätupa, Bojan Radulovic, Tom Strannegård. Saknades i matchtruppen gjordes Nabil Bahoui, Stefan Silva, Ebenezer Ofori och målvakten Jakob Haugaard.

I den sjunde matchminuten skapades den första målchansen och det var gästande IF Elfsborg som arbetade fram den efter att Marokhy Ndione från vänsterkanten lyft in bollen i AIK:s straffområde. Inlägget gick mot den bortre delen av straffområdet där lagkaptenen Johan Larsson mötte på volley, men avslutet stressades av Eric Kahl och gick flera meter över AIK-målet. I den 13:e matchminuten kom AIK:s första målchans, även den från vänsterkanten. Eric Kahl tog sig ner mot kortlinjen och nådde huvudet på Filip Rogić vars nick fastnade på två försvarare i målgården och gick därför inte ända fram till mål.

I den 20:e matchminuten lyfte lagkaptenen Sebastian Larsson in en frispark från högerkanten som var bra och det blev farligt för ett par sekunder framför gästernas mål, men bollen valde att ta en för bortalaget gynnsam studs och försvaret kunde rensa. Sju minuter senare kastade Filip Rogić ett inkast snabbt längs högerkanten till Saku Ylätupa som fräckt tog sig in i straffområdet och avslutade med ett lågt skruvat skott mot den bortre, vänstra stolpen där målvakten Tim Rönning svarade för en bra enhandsräddning och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. Det var AIK som klart kontrollerade spelet och IF Elfsborg hade under den första halvtimmen inte mycket spel på offensiv planhalva. Den allsvenska tvåan i tabellen 2020 avslutade halvleken något bättre, men det var AIK som skapade halvlekens bästa chans i slutsekunderna då ett pressat inlägg från Sebastian Larsson på högerkanten nådde Bojan Radulovic framför mål, men AIK-forwarden var något trängd i ryggen och nicken gick ur bra läge rakt på målvakten.

IF Elfsborg inledde den andra halvleken något bättre än AIK, men hemmalaget tog omgående tillbaka initiativet. I den 52:a matchminuten visade AIK prov på stort tålamod i anfallsspelet och det gav resultat. Efter att man från offensivt straffområde vänt tillbaka bollen till egen backlinje rullade inhopparen Robin Tihi bollen till mittbackskollegan Sotirios Papagiannopoulos som spelade vidare till Saku Ylätupa vars inlägg nickskarvades vidare av Mikael Lustig i den främre delen av straffområdet. Lustigs ballongnick gick fram mot målet och Bojan Radulovic var iskall i sitt avslut och nickade bollen ner i marken och den studsade otagbart in i den högra gaveln. För andra matchen i rad gav Bojan Radulovic AIK ledningen efter en nick och återigen fick han vråla ut sin målglädje. Fem minuter senare spelades målskytten fram av Filip Rogić från högerkanten efter att hemmalaget kommit i en snabb spelvändning, Bojan Radulovic tog ner bollen på bröstet och ryckte sig fri i straffområdet, men bollen kom lite för nära målvakten som kunde sparka bort den från det farliga området.

AIK kontrollerade resten av halvleken bra försvarsmässigt i vad som blev en lite sönderryckt halvlek då lagen bjöd på en mängd spelarbyten där samtliga bänkspelare i AIK förutom Felix Michel fick speltid. Bortalagets bästa chans till kvittering kom i den 70:e matchminuten då Johan Larsson slog en högerhörna som nådde Jack Cooper Love i den bortre delen av straffområdet. Bortaspelaren avslutade elegant på volley, men bollen gick några decimeter utanför Budimir Janošević högra stolprot. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren Adam Ladebäck av matchen och AIK kunde notera en skön 1-0-seger i genrepet inför nästa helgs cupmatch mot Oskarshamns AIK.