Mållöst i händelserik match

2020.09.13, kl 21:37
AIK fick med sig en poäng hem från Eleda stadion i Malmö efter att mötet med Malmö FF slutat 0-0. AIK avslutade matchen med nio spelare på planen då både Ebenezer Ofori och Sotirios Papagiannopoulos fått syna det röda kortet under den andra halvleken.

Annons:

Det var ett riktigt tungviktsmöte på Eleda stadion i Malmö då det senaste decenniets två mest jämna topplag ställdes mot varandra i den 20:e allsvenska omgången (AIK:s 19:e match). AIK saknade avstängde Sebastian Larsson och Malmö FF saknade sin skadade danske mittfältare Anders Christiansen, som var matchens lirare i sommarens cupmöte mellan lagen. AIK valde även att sätta sin danske målvakt Jakob Haugaard på bänken och istället tog Budimir Janošević plats mellan stolparna. I den femte matchminuten slogs en lång svepande boll från hemmalagets backlinje mot Jo Inge Berget till höger vid straffområdet och norrmannen tog elegant med sig bollen på bröstet i farten och gick förbi vänsterbacken Eric Kahl, men AIK:s nyblivne U21-landslagsman kom starkt tillbaka i straffområdet och sparkade bort bollen till en resultatlös högerhörna.

Minuten därefter gick Filip Rogić tufft in på Erdal Rakip i mittcirkeln, många förväntade sig ett gult kort, men domaren Kristoffer Karlsson nöjde sig med att prata med mittfältaren medan hemmaspelaren fick vård från det medicinska teamet. Det var tidigt grinigt mellan spelarna och i den tionde matchminuten kom nästa stopp i spelet efter att Arnór Traustason fått ont i ansiktet efter en luftduell med Mikael Lustig och ytterligare ett spelavbrott stod på menyn. Efter en knapp kvarts spel vände Malmö FF snabbt på spelet, samtidigt som AIK:s mittback Per Karlsson stötte högt i ryggen på en motståndare, och bollen hamnade hos Eric Larsson till höger i AIK:s straffområde och han försökte slå in bollen framför mål, men Eric Kahl täckte förtjänstfullt ut bollen till en inspark efter att han stött tillbaka bollen på hemmaspelaren. Målchansen var inledningen på en bra period för Malmö FF och man pressade under ett tag tillbaka AIK.

I den 18:e matchminuten osade det hett i bortalagets straffområde. Eric Larsson måttade ett inlägg från sidlinjen på högersidan och bollen gick mot Arnór Traustason i den bortre delen av straffområdet och islänningen fick på en bra nick som seglade strax utanför den bortre, högra stolpen. Malmö FF hade en bra period några minuter till, men sedan arbetade AIK sig in i matchen offensivt och tryckte tillbaka hemmalaget. I den 22:a matchminuten spelade Mikael Lustig från högerkanten in bollen till Filip Rogić i straffområdet och nyförvärvet förlängde fram bollen till Nabil Bahoui vars kvicka skott mot den närmaste, högra stolpen täcktes ut till en hörna. Högerhörnan slogs av Nabil Bahoui och touchade huvudet på en försvarare innan bollen hamnade hos Paulos Abraham som avslutade direkt. Skottet var hårt och hemmamålvakten Marko Johansson hade ingen chans utan lyckades på mållinjen med högerhanden endast styra upp bollen i nättaket. 1-0 till AIK samtidigt som målskytten triumferande ställde upp för måljubel vid den vänstra kortlinjen och förkunnade att han återigen gjort mål borta mot Malmö FF. Men den assisterande domaren hade flaggan uppe för att Henok Goitom befann sig i offsideposition i målgården och målet dömdes sedermera bort.

Två minuter senare bröt Filip Rogić fram mot offensivt straffområde och fick på ett bra skott, men Marko Johansson räddade till en resultatlös högerhörna. AIK hade här sin bästa offensiva period i matchen, men efter en halvtimmes spel svängde pendeln återigen över i hemmalagets favör. I den 32:a matchminuten lyfte Oscar Lewicki in bollen i den högra delen av AIK:s straffområde där pigge Eric Larsson mötte med huvudet och centrerade bollen, men Per Karlsson kastade sig och bröt i luften inspelet. Bollen hamnade dock på fötterna på framrusande Arnór Traustason som avslutade på volley, men Sotirios Papagiannopoulos täckte avslutet från sin position ca sju meter från mållinjen. I den 34:e matchminuten var det dags för en repris i speluppbyggnaden för hemmalaget då Oscar Lewicki återigen lyfte in bollen i den högra delen av AIK:s straffområde där Eric Larsson mötte med huvudet och nickade bollen snett bakåt till Isaac Kiese Thelin som föll med Ebenezer Ofori i bakhasorna. Bollen hamnade hos Erdal Rakip utanför straffområdet och han avslutade hårt, men Ebenezer Ofori täckte avslutet innan Henok Goitom, åtminstone tillfälligt, kunde ta med bollen upp på offensiv planhalva.

Malmö FF fortsatte att hålla i pressen och i den 35:e matchminuten lyfte Arnór Traustason från vänsterkanten in bollen centralt mot Jo Inge Berget. Per Karlsson bröt med huvudet, men bollen fortsatte mot den högra stolpen och Budimir Janošević fick sträcka ut för att styra bollen till en resultatlös högerhörna. Ebenezer Ofori drog i den 40:e matchminuten på sig ett gult kort då han drog på sig en frispark utanför eget straffområde. Lagkaptenen Ola Toivonen tog hand om frisparken från ca 28 meter och avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen. Fjärdedomaren Ahmed Al-Kodri visade senare upp att det återstod fem minuter av den första halvleken, men då det gått nästan en minut satte fjärdedomaren upp skylten igen, denna gång med siffran ett och halvleken var helt plötsligt över…

Malmö FF inledde den andra halvleken bäst och i den 48:e matchminuten slog Jonas Knudsen från vänsterkanten in en frispark mot den främre delen av straffområdet där Jo Inge Berget mötte med pannan och bollen seglade precis utanför den bortre, högra stolpen. MFF kopplade tidigt greppet om matchen i den andra halvleken och det började kännas som om det skulle kunna bli en lång andra akt för bortalaget och känslan var helt riktig. I den 59:e matchminuten kom ett jätteläge för hemmalaget efter att Eric Larsson spelat in bollen till Isaac Kiese Thelin i straffområdet och han lade omgående bak den för Erdal Rakip stående strax innanför straffområdeslinjen. Både Mikael Lustig och Sotirios Papagiannopoulos kastade sig för att täcka och avslutet rullade en knapp halvmeter utanför den högra stolpen. Tre minuter senare vädjade hemmalaget återigen om en straffspark, denna gång efter att Ola Toivonen kommit igenom AIK-försvaret till vänster och inne i straffområdet kände han framrusande Filip Rogić hand på sin vänstra arm och störtdök direkt ner i gräset. Det var givetvis ingen straffspark och det måste ha varit otroligt nära ett gult kort för filmning för den 34-åriga veteranen vilket då inneburit hans andra gula kort, då han fick ett för protest i den första halvleken.

Istället för ett rött kort för hemmalaget drog Ebenezer Ofori i den 66:e matchminuten på sig ett andra gult kort, denna gång för en hög spark på mittplanen, och mittfältaren fick lämna planen. När spelet återupptogs fick Ola Toivonen strax utanför straffområdet på ett tungt skott som Budimir Janošević gjorde en okonventionell räddning på och bollen gick till en ny hörna. Strax därefter drog Sotirios Papagiannopoulos på sig ett gult kort. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid valde AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak att byta in Karol Mets istället för Nabil Bahoui för att stärka upp defensiven, då det nu gällde att försöka få med sig en poäng hem. I den 77:e matchminuten bröt pigge Eric Kahl upp i en offensiv löpning, mitt i en press från Malmö FF, och aktionen avslutades med att AIK-spelaren sköt ett skott som gick knappa metern utanför den vänstra stolpen. I matchminut 81 slog Jonas Knudsen en hörna från höger som nådde Franz Brorsson i bra läge framför mål, men nicken gick strax utanför den högra stolpen. Flera av AIK-spelarna visade tecken på krampkänningar då de täckte stora ytor efter utvisningen och ett mål hängde i luften.

I den 85:e matchminuten lyfte Eric Larsson från högerkanten in bollen till den bortre delen av straffområdet där Jonas Knudsen nere från kortlinjen spelade in till Isaac Kiese Thelin framför mål, men hans avslut från ca åtta meter flög över ribban. När matchklockan tickade förbi 90 spelade minuter visade fjärdedomaren upp skylten och det återstod sju stopptidsminuter, tungt för bortalaget som slet för att hålla ut. I den tredje av dessa minuter slog Jonas Knudsen en hörna från vänster som nådde Franz Brorsson, stående ca åtta meter framför mål, men Budimir Janošević räddade nicken. I den 95:e matchminuten jobbade hemmalaget fram ytterligare en hörna, denna från vänster och Sotirios Papagiannopoulos kastade bort en boll mot hörnflaggan vilket domaren bedömde som spelförstörande och visade upp det gula kortet för AIK-försvararen som därmed också fick lämna planen.

Malmö FF lyfte in både hörnor och inlägg i AIK:s straffområde där försvararna kämpade som hjältar för att freda det egna målet. Domarna valde att lägga till minut efter minut, men hemmaspelarna hade inte kylan i skottlägena utan vräkte ofta iväg bollen utanför AIK-målet. När matchklockan passerade 100 spelade minuter av den andra halvleken valde domarna att avsluta matchen. Senast AIK var på plats i Malmö var den 25 juni 2020 i kvartsfinalen av Svenska cupen och då avslutade man också matchen med nio spelare på planen efter att domaren Kristoffer Karlsson i den matchen visat ut Paulos Abraham (71′) och Per Karlsson (78′).

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll