Milstolpar & kuriosa från Östersunds FK - AIK

2020.10.05, kl 18:29
Söndagens möte mellan AIK och Östersunds FK var det tionde genom tiderna mellan lagen och diverse milstolpar och kuriosa noterades som vanligt i 2–1-segern.

Annons:

Henok Goitom svarade för sitt 92:a tävlingsmål för AIK vilket ger honom en femteplats i listan över flest gjorda tävlingsmål för klubbens herrlag. Flest tävlingsmål i AIK-tröjan har Per Kaufeldt svarat för med sina 153 fullträffar och han följs av Henry “Garvis” Carlsson (109), Eric “Lillis” Persson (103) och Ernst “Sudden” Wahlberg (93).

Per Karlsson gjorde sitt femte tävlingsmål genom tiderna för AIK. Målet var även det första med fötterna sedan debutmålet hemma mot Hudiksvalls ABK (4–0) i Svenska cupen den 20 april 2006. Både det första målet och det femte har kommit med högerfoten när han placerad i straffområdet skjutit in bollen vid den vänstra stolpen. De övriga tre målen har kommit efter hörnor i Svenska cupen mot Kristianstad FC (4–0) på Kristianstads IP den 25 februari 2017, i Allsvenskan mot BK Häcken (6–1) på Bravida Arena den 24 september 2017 och i kvalet till gruppspelet i Uefa Champions League mot NK Maribor (3–2 ef) på Friends Arena den 31 juli 2019. Mot BK Häcken och mot NK Maribor nickade han in bollen och mot Kristianstad FC forcerade han in bollen med sin vänstra axel.

AIK spelade i helvitt för tredje gången under 2020, det har tidigare skett borta mot BK Häcken (0–4) och borta mot Varbergs BoIS FC (2–2).

Söndagens möte var det tionde tävlingsmötet genom tiderna mellan AIK och Östersunds FK. AIK har noterat 6V-3O-1F, där den första förlusten kom i mötet på Friends Arena den 13 augusti 2020 då bortalaget vann med 1–0.

AIK trivs på Jämtkraft Arena. Söndagens seger var den femte av fem möjliga. AIK har heller aldrig varit i målmässigt underläge på Jämtkraft Arena.

Per Karlsson spelade sin 410:e tävlingsmatch för AIK och han sätter nytt rekord gällande antal spelade tävlingsmatcher för AIK i och med varje match som han spelar.

Segern var chefstränaren Bartosz Grzelaks första allsvenska seger på bortaplan och han har nu noterat 1V-3O-1F i de allsvenska mötena utanför Solna.

Domaren Kaspar Sjöberg dömde sin 14:e AIK-match genom tiderna. Debuten skedde i den allsvenska hemmamatchen mot Gefle IF FF (1–0) den 18 september 2016.

Det var andra gången genom tiderna som Sebastian Larsson spelade fram Per Karlsson till ett mål. Den första gången var i hemmamötet med NK Maribor (3–2 ef) i kvalet till gruppspelet i Uefa Champions League den 31 juli 2019 då Pertan efter en högerhörna från Seb, från en position vid den främre stolpen, nickade in 1–0 i den fjärde matchminuten.

Henok Goitom bar kaptensbindeln för den 92:a gången. Den första gången som han bar bindeln var i det allsvenska hemmamötet med IFK Göteborg (1–2) den 26 oktober 2015.

Filip Rogić noterade sin första målgivande passning i AIK-tröjan då han spelade fram Henok Goitom till 2–0-målet i den 64:e matchminuten.

AIK noterade i och med segern sin tredje raka segermatch i Allsvenskan. Vi får gå tillbaka till hösten 2019 för att innan dess hitta tre raka segrar i Allsvenskan. Då besegrades Östersunds FK (3–1) på Jämtkraft Arena den 25 augusti, Djurgården (1–0) på Friends Arena den 1 september och BK Häcken (2–1) på Bravida Arena den 15 september.

AIK har svarat för tolv mål på Jämtkraft Arena och det efter tolv olika målskyttar: Carlos Strandberg, Alexander Isak, Daniel Sundgren, Nicolás Stefanelli, Denni Avdić, Panajotis Dimitriadis, Tarik Elyounoussi, Anton Salétros, Rasmus Lindkvist, Heradi Rashidi, Per Karlsson och Henok Goitom.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll