Nionde raka förlusten för AIK

2022.05.23, kl 16:51
Den negativa trenden håller i sig för AIK i Damallsvenskan. Trots att laget hade en bra period i den andra halvleken blev Kristianstad för tunga och kunde tillslut skriva siffrorna till hela 5-1. Glädjeämne ur AIK-ögon sett var att Soliana Yonas Katzay och Alma Holmquist fick göra sina allsvenska debuter.

Åtta omgångar i följd hade AIK gått poänglösa och var i stort behov av en trepoängare när laget reste till Skåne och Kristianstad. Den relativt nya tränarstaben i form av Jesper Björk och Michael Nilsson fick under söndagen klara sig utan spelare som bland annat Jenny Danielsson och Emma Kimell i truppen. Istället fann vi två spelare från klubbens F19-lag i Soliana Yonas Katzay och Alma Holmquist i den uttagna matchtruppen.

Regnet hade lagt sig när AIK rullade igång spelet på Kristianstads Fotbollsarena. Matchinledningen var händelserik. Inom loppet av de fem första minuterna hade såväl AIK som Kristianstad haft var sin kvalificerad målchans – och det var just hemmalaget som skulle få jubla först. Tabitha Tindell spelade in bollen från vänsterkanten, där Evelyne Viens vände bort Sara Nordin innan hon från nära håll satte 1-0 bakom Majasaari. Därefter tog hemmalaget tag i taktpinnen rejält och började föra spelet på deras premisser. Flertalet farliga målchanser som kunde resulterat i mål, men hårt jobb och offervilja från AIK, gjorde att Kristianstad fick vänta med mål nummer två. AIK:s spel med bollen kom aldrig till sin rätta och trots Remy Siemsens två skottförsök efter 20 spelade minuter lyckades bollen inte leta sig in. När Kristianstads Tindell än en gång tog fart på kanten skulle det däremot studsa rätt till hemmalagets fördel. Ett misslyckat inlägg styrdes via AIK:s Jennie Nordin och in på Majasaaris förstastolpe. 2-0 efter 27 spelade minuter och ett resultat som så även höll sig till halvtidsvilan.

När andra halvlek började hade AIK hittat kraft och visade återigen prov på att man inte hade gett upp hoppet. Agnes Nyberg och Caroline Murray ådrog sig var sitt gult kort inom loppet av fyra minuter och energin fanns i laget. I den 63:e matchminuten gjorde Björk sitt första byte, då Emelie Jansson ersatte Caroline Murray. Och det var just på Janssons kant det bara minuter senare skulle skapas chanser. När Agnes Nyberg och Chinyelu Asher satte press på ett hemmainkast fick nyligen nämnda Asher läget. Med vänsterfoten tog hon avslutet som med lite tur styrdes via Kristianstadförsvarare in i Loecks högra hörn. Jakten på kvittering var igång och poäng fanns i sikte. AIK började spela betydligt bättre och var ett helt annat lag än i första halvlek.

I den 70:e matchminuten kom chansen som i efterhand hade kunnat bli räddningen för AIK. Bra speluppbyggnad signerat Hayashi och Siemsen öppnade för Asher – som hittade Matilda Nildén löpande bakom backlinjen i KDFF. Frispelad med Loeck gick avslutet dock några decimeter över. En målchans som hade betytt 2-2 med dryga tio minuter kvar på klockan. Strax efter Nildéns möjlighet började AIK återigen slarva i spelet med boll och det var vid flertalet tillfällen istället nära ett 3-1-mål. När AIK-mittfältaren Agnes Nyberg tog ett avslut på täckande försvarare skickade Mia Carlsson en långboll mot en sprintande Evelyne Viens. Från mittplan drev hon fram och satte bollen i sidled till Tabitha Tindell. I öppen målbur rullades bollen in och det stod 3-1 istället för 2-2 på resultattavlan. Ett mål som fick luften att gå ur AIK-spelarna.

Kristianstad tryckte på och av farten kunde laget både göra fyra och fem mål. I den 86:e matchminuten fick vi glädjande se Soliana Yonas Katzay och Alma Holmquist äntra planen och gjorde därmed sina allsvenska debuter.

AIK spelar sin nästa match mot Linköpings FC söndagen den 29 maj kl 15:00 på Skytteholms IP.

Text: Filip Wiklund