Oavgjort i tungviktsmötet

2019.04.09, kl 00:27
Matchen IFK Norrköping FK - AIK slutade mållös och båda lagen känner nog kluvna känslor över resultatet. Hemmalaget dominerade den första halvleken och kunde ha varit i ledning, men i den andra halvleken var det AIK som skapade två jättelägen för att ta ledningen.

Allsvenskan bjöd på ett toppmöte redan i den andra omgången då förra årets serietvåa IFK Norrköping FK tog emot de regerande svenska mästarna AIK hemma på ett kylslaget Östgötaporten inför 14 162 åskådare. AIK hade avspark och lyfte upp bollen på vänsterkanten till Saku Ylätupa som halkade i inläggsläget och ingen visste då att det skulle dröja lång tid innan AIK återigen kom upp i ett anfall. Hemmalaget kopplade som väntat omgående ett kompakt grepp om spelet och arbetade fram två hörnor under matchens fem första minuter. AIK var pressat i eget straffområde och IFK Norrköpings tredje hörna kom i den sjätte minuten då Karol Mets i situationen sprang in i reklamskylten bakom målet och tog sig för handen, men estländaren stannade kvar några minuter på planen innan han behövde en kortare behandling.

AIK:s första riktiga anfallsförsök kom i den 14:e minuten då man tog sig fram längs högerkanten och bollen hamnade hos Tarik Elyounoussi centralt utanför straffområdet. Norrmannen spelade ut till framrusande Rasmus Lindkvist till vänster och han avslutade direkt med ett hårt skott mot den närmaste stolpen som Isak Pettersson räddade till en resultatlös hörna. Hemmalaget vände istället spelet längs vänsterkanten och ett inlägg nådde Jordan Larsson som drog till på volley, men Karol Mets stod på rätt plats och täckte avslutet. Sekunder senare täckte Mets ännu ett avslut från hemmalaget.

IFK Norrköping spelade oerhört aggressivt och eldades på från bänken av managern Jens Gustafsson som gestikulerade vilt att hans spelare skulle attackera. I den 23:e minuten var det mycket nära hemmaledning efter att Guðmundur Þórarinsson slagit en crossboll från högerbackspositionen som nådde dansken Kasper Larsen i vänsterdelen av offensivt straffområde och han nickade in bollen mot Simon Thern framför mål och den före detta AIK-spelarens låga nick gick mot den vänstra stolproten där Oscar Linnér svarade för en mycket bra räddning och returen rensades över kortlinjen till en hörna. Vänsterhörnan hamnade till slut hos Sead Hakšabanović som från den högra delen av straffområdet fick iväg ett hårt avslut som Oscar Linnér styrde ut till en ny hörna. Strax därefter fick Jens Gustafsson en tillrättavisning av domaren Andreas Ekberg efter att ha klagat på något. AIK var rejält pressade och det var samtidigt en grinig matchbild som frustrerade hemmapubliken.

I den 31:a minuten tilldelades Sebastian Larsson ett gult kort efter en duell på högerkanten och det blev riktigt irriterat på planen då Simon Thern två minuter senare gick omkull av sig själv då han insåg att han hade AIK-mittfältaren i hasorna och Sebastian Larsson var inte nöjd med motståndarens försök att dupera domaren till ännu ett gult kort. I denna period av halvleken tappade också IFK Norrköping greppet om matchen. Man hade dominerat spelet totalt i 30-35 minuter, men man orkade inte hålla greppet ändå in i halvtidsvilan. I den 40:e minuten kom AIK upp i ett fartfyllt anfall och Tarik Elyounoussi försökte hitta ut till vänsterkanten igen, men passningen blev för hård och passerade både Saku Ylätupa och Rasmus Lindkvist. 0-0 i paus och det var bortalaget mest nöjt med.

Rikard Norling svarade för ett byte inför den andra halvleken då debutanten Jack Lahne ersatte Saku Ylätupa. IFK Norrköping försökte inledningsvis att koppla greppet även om den andra akten, men AIK stod upp på ett bättre sätt. I den 49:e minuten tog sig Rasmus Lindkvist fram till vänster i straffområdet och slog in bollen framför mål. Daniel Sundgren fångade upp den i bortre delen av straffområdet och slog ett inlägg som stoppades, men andra försöket hittade tillbaka till Rasmus Lindkvist som nickade en lyrboll mot det bortre, högra hörnet, men bollen seglade ca två decimeter utanför den högra stolpen. Minuten därefter slog Simon Thern ett inlägg från vänster som nådde framrusande Jordan Larsson som satte dit pannan och bollen for precis över ribban till den välfyllda hemmaklackens stora förtvivlan.

Jack Lahne hade blixtrat till vid några tillfällen och visat sin enorma snabbhet och i den 63:e minuten fick han bollen på vänsterkanten och ensam mot fem motståndare ryckte han åt sig en yta i straffområdet innan han vältajmat centrerade bollen för framrusande Sebastian Larsson som från ca fem meter satte fram foten, men Isak Pettersson lyckades parera det snabba avslutet. Tre minuter senare frispelades nästan Jack Lahne av Tarik Elyounoussi, men bollen studsade till och försvaret redde ut situationen. Det var nu AIK som förde spelet och man försökte komma runt på kanterna för att lyfta in bollar framför mål. I den 78:e minuten spelade Sebastian Larsson ut bollen till Chinedu Obasi på vänsterkanten och AIK-forwarden fick en fin yta till skänks då hans bevakare föll omkull. Obasi klev in i straffområdet och sköt ett hårt markskott som Isak Pettersson tvingades lämna retur på och bollen gick ut på Obasi. Den rutinerade forwarden sköt igen, men Lars Krogh Gerson lyckades på mållinjen hindra bollen från att passera densamma.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid fick Jack Lahne iväg ett distansskott som vållade Isak Pettersson vissa besvär, men han räddade markskottet. Under de avslutande minuterna kändes det lite som om båda lagen var ganska tillfreds med en poäng och efter tre minuter blåste domaren av matchen.