Stabil seger på Grimsta IP

2018.08.19, kl 21:31
AIK besegrade IF Brommapojkarna med 2-0 (1-0) efter att Henok Goitom svarat för båda målen. Det första målet kom på nick i den 45:e matchminuten efter att lagkaptenen spelats fram av Daniel Sundgren och 2-0-målet kom i den andra halvlekens elfte minut sedan Kristoffer Olsson elegant spelat fram Goitom.

Favoritskapet på AIK var extremt stort då man begav sig till Grimsta IP för ett möte med IF Brommapojkarna som kom till matchen med två raka segrar. AIK som noterat 29 raka matcher utan förlust i Allsvenskan hade även en stor plusstatistik mot BP och vunnit 18 av de 19 spelade tävlingsmatcherna mellan lagen, den enda plumpen kom i mars 2010 då bortamötet på Råsunda Fotbollstadion slutade 0-0.

Det var ett härligt sensommarväder då domaren Bojan Pandžić blåste igång matchen. AIK kopplade omgående ett starkt grepp om matchen, ett grepp som man aldrig riktigt tappade. I den tredje minuten slog Kristoffer Olsson ett instick till Tarik Elyounoussi till vänster i straffområdet och han försökte sedan klacka fram bollen till Heradi Rashidi, men en försvarare kom emellan. Strax därefter avlossade Sebastian Larsson ett långskott som dock inte vållade hemmamålvakten Nikola Petric några besvär. I den nionde minuten kom nästa farliga AIK-skott, denna gång från Robin Jansson som från vänsterbacksposition fick iväg ett bra avslut mot det närmaste vänstra krysset, men bollen seglade en dryg meter utanför.

AIK hade ett kraftigt övertag gällande bollinnehavet och man vann omgående tillbaka bollen varje gång som IF Brommapojkarna försökte vända spelet. I den 19:e minuten var det Sebastian Larssons tur att sticka in bollen till en medspelare i straffområdet, denna gång var det Kristoffer Olsson som tog sig ner till höger i straffområdet och nere vid kortlinjen centrerade han in bollen framför mål, men försvaret fick bort den från det farliga området. Två minuter senare fick AIK ett farligt frisparksläge från ca 22 meter efter att lagkapten Henok Goitom fällts och Sebastian Larsson klev fram och sköt, men bollen touchade i muren och gick till en resultatlös högerhörna. AIK:s stora möjlighet att ta ledningen kom i den 27:e minuten, under Ivan Turina-ramsan, då Kristoffer Olsson bröt ett uppspel, petade bollen till Tarik Elyounoussi och tog sedan en löpning in i straffområdet på vänstersidan där han fick tillbaka bollen och avslutade hårt, men Nikola Petric svarade för en bra räddning med ovansidan av sin vänsterarm och bollen gick över ribban till en ny resultatlös hörna.

AIK fortsatte att systematisk sätta press på hemmalaget och i den 31:a minuten slog Daniel Sundgren ett högerinlägg som nådde Robin Jansson vid den bortre stolpen, men AIK-backen kom inte rätt till bollen som rann ut till inspark. I den 37:e minuten bröt det ut en jubel bland AIK-supportrarna på arenan då speakern meddelade att Kalmar FF tagit ledning på Tele2 Arena. I den 44:e minuten svarade AIK för ett hårt offensivt arbete och Henok Goitom kom igenom till höger i straffområdet, men avslutet saknade kraft och Nikola Petric kunde svara för en fotparad. En knapp minut senare spelade Alexander Milošević ut bollen till Daniel Sundgren på högerkanten och han måttade ett inlägg som nådde huvudet på Henok Goitom och nicken gick mot det bortre, vänstra hörnet förbi en chanslös målvakt. 1-0 till AIK i den första halvlekens sista ordinarie minut. När domarna klev av planen möttes de av IF Brommapojkarnas chefstränare Luis Pimenta som sade några ord till huvuddomaren och visades upp på läktaren.

AIK fortsatte att dominera spelet i den andra halvleken och i den 53:e minuten lyfte Per Karlsson fram en långboll som friställde en framrusande Henok Goitom som drog till direkt på volley, men avslutet gick ett par meter över det vänstra krysset. Tre minuter senare lyfte Kristoffer Olsson fram bollen centralt till Henok Goitom som undvek offsidefällan och kom fri med Nikola Petric. Den rutinerade AIK-kaptenen gjorde inget misstag utan vinklade bollen förbi den utrusande målvakten och 2-0 till det vitklädda bortalaget var ett faktum. Två minuter efter målet kom AIK i en snabb spelvändning på högerkanten genom Tarik Elyounoussi som spelade in till Sebastian Larsson i straffområdet, men hans direktskott täcktes av en försvarare till ännu en resultatlös hörna.

Både Kristoffer Olsson och Daniel Sundgren låg kvar på planen och fick vård efter smällar mot knäna och Sundgren var tvungen att ersättas av Rasmus Lindqvist några minuter senare. I den 73:e minuten borde AIK ha stängt matchen efter att Sebastian Larsson sprungit längs med straffområdeslinjen och spelat ut bollen till framrusande Heradi Rashidi på vänsterkanten. Det bortre, högra hörnet var öppet, men avslutet seglade utanför krysset till AIK-bänkens stora förtvivlan. Den sista halvtimmen blev relativt händelsefattig, men några chanser skapades. BP:s dittills största målchans kom i den 80:e minuten efter att Eric Johana Omondi slagit ett inlägg från högerkanten som Kristján Flóki Finnbogason mötte direkt med huvudet, men bollen gick dryga metern utanför den högra stolpen.

På stopptid hade hemmalaget två reduceringsmöjligheter. Den första i den 94:e minuten då lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson mötte ett vänsterinlägg med pannan i bra läge framför Oscar Linnér, men nicken blev helt misslyckad. I den 95:e och sista matchminuten fick Alexander Nilsson iväg ett distansskott som gick strax utanför den vänstra stolpen. Strax därefter blåste domaren av matchen och förkunnade att AIK nu spelat 30 raka matcher i Allsvenskan utan förlust.