Två tidigt insläppta mål i AIK:s femte raka förlust

2022.05.01, kl 18:43
Blytung förlust när AIK gästade nykomlingen Umeå IK FF på bortaplan. Insläppt mål i den andra matchminuten bäddade för hemmalaget som till slut vann med 2-0.

På Umeå Energi Arena SOL skulle det spelas vårfotboll den första maj 2022. AIK som gästade nykomlingen Umeå IK FFkom från en tuff period med fyra raka förluster och stod på tre poäng inför matchen. Hemmalaget var även de i behov av poäng – då man endast lyckats skrapa ihop fyra poäng på de inledande fem omgångarna.

Att fotbollsmatcher kan variera i alla dess former är välkänt. En match kan förvandlas från förödelse till fest på bara några minuter. Något som allt som oftast präglar matchbilden är däremot beroende på vilket lag som gör första målet. AIK som haft stora problem med just hur laget startar matcherna, skulle så ha problem i inledningen även idag. Efter bara en minut och 43 sekunder efter att Honoka Hayashi satt bollen i rullning kom ledningsmålet för hemmalaget. Vilma Koivisto slog in bollen från en fast situation några meter in på AIK:s planhalva. Efter miss i samarbetet mellan AIK:s backlinje och målvakt snappade Emma Åberg Zingmark upp bollen och kunde med en högervrist sätta dit 1-0-bollen bakom Milla-Maj Majasaari. Det skulle inte dröja länge innan nästa slag skulle komma. Efter 18 spelade minuter var det åter dags för en fast situation. Från hörnflaggan spelade återigen Koivisto in bollen i AIK:s straffområde och med pannan kunde Henna-Riikka Honkanen utöka ledningen. AIK i rejäl brygga efter knappa 20 spelade minuter.

Trots den vacklande inledningen försökte AIK-spelarna driva på varandra för att försöka hitta ett bättre stäm i spelet. Jenny Danielsson – som var frånvarande senast mot Vittsjö GIK – var idag tillbaka i startelvan. I den 20:e matchminuten var det finskan som skulle skapa AIK:s första farliga chans då hon från distans testade Erin Nayler i hemmamålet. Bra fart i avslutet men dessvärre några centimeter för hög. Båda lagen fick sina chanser under första halvlek. Hörnstatistiken kunde räknas till nio totalt, varav fem till Umeå och fyra till AIK när Sara Wiinikka blåste av första 45.

Andra halvlek skulle bli en jakt för AIK. I samband med halvtidsvilan gjorde AIK sitt första byte då Julia Olsson ersatte Caroline Murray. Forceringen kunde börja och efter bara åtta spelade minuter i andra halvlek fick AIK så en riktigt bra möjlighet. Remy Siemsen släppte ut bollen till Jenny Danielsson, som från höger satte in bollen på Chinyelu Asher. Men likt många gånger förr fanns inte precision eller kvalité i den sista tredjedelen. Bollen stack långt över och reduceringen brann inne den här gången. I den 66:e minuten bytte chefstränare Maiju Ruotsalainen ut anfallaren Remy Siemsen och satte in Adelisa Grabus. Det närmsta AIK skulle komma en reducering var i den 69:e matchminuten. Honoka Hayashi fick en ren och bra träff på bollen men denna skulle vänsterstolpen hjälpa Nayler i Umeå-målet. När slutvisslan ljöd var det hemmalaget som firade medan gästerna AIK åter en gång fick åka tomhänta från en bortamatch.

Nästa omgång väntar Djurgårdens IF FF vilket innebär säsongens första Stockholmsderby. En otroligt viktig match för Gnaget och ett lysande tillfälle att studsa tillbaka på.

Stötta AIK i derbyt – köp dina biljetter på: aikbiljett.se.

Text: Filip Wiklund