AIK i samarbete med Solna Gymnasium del 2

2018.06.17, kl 08:00
AIK Fotboll har sedan många år ett nära samarbete med Solna Gymnasium. Samarbetet genomförs inom ramen för NIU, Nationell Idrottsutbildning.
I nuläget är det närmare 100 spelare/elever med fotbollsinriktning som går på Solna Gymnasium. De är indelade i tre grupper, en pojkgrupp med spelare från AIK U17/U19, en flickgrupp till största delen med spelare från AIK F19 samt en extern grupp med spelare från andra klubbar.

I denna artikel så kommer vi att berätta mer om de olika tjejerna/damerna som kombinerat sina studier med fotbollen och som har gått på Solna Gymnasium.

Madeleine Rohr som spelar för AIK:s damlag berättar om varför hon valde Solna Gymnasium och deras NIU program och fördelarna med valet.
-Jag valde Solna G för att det var AIK:s gymnasium, att kunna träna fler gånger i veckan på skoltid och att det stod på schemat. Jag behövde inte välja det ena eller det andra utan kunde kombinera båda delarna. Sedan hade vi bra tränare och ett tag hade vi även A-lagstränaren under skoltid vilket gjorde att jag fick chansen att visa framfötterna dagligen. Det underlättade min övergång till A-laget. Alla lärare hade även förståelse för att man var en idrottare och att man ibland kanske behövde gå tidigare eller vara borta någon dag för en match. Janne Lind som jag hade på den tiden hjälpte även han till då han kollade av hur det gick för mig och vad man behövde för stöd, vilket var skönt att ha.

Vi har även fått tala med Christer Lundin som är chefstränare i damlaget och han berättar om fördelarna i samarbetet.
-Alla spelare i damtruppen som fortfarande är gymnasiebehöriga går NIU programmet och av dem så är det endast en som inte går på Solna G. Upplägget ger våra spelare stora fördelar där det finns möjligheter för dem att träna på det som kanske inte hinns med i den kollektiva träningen hos oss. Det som däremot också är viktigt är att det finns ett nära samarbete mellan förening och skolan så belastningen inte blir för mycket eller för lite i både omfattning och innehåll. Jag ser hela flickakademin med därtill kopplad skolträning på gymnasiet som en av dem viktigaste grundpelarna för AIK:s damverksamhet och det är därifrån vi måste ha vår främsta rekrytering till damtruppen.

Vi har fått intervjua Katarina Laurin som arbetar som Verksamhetschef för Nationell idrottsutbildning (NIU) på Solna gymnasium.

Vad är dina arbetsuppgifter?
-Arbetet innefattar ansvar för alla tränare och lärare som är kopplade till den Nationella idrottsutbildningen (NIU) som vi har i åtta olika idrotter. Att se till att vi har en verksamhet som är den i särklass bästa i landet. Vi arbetar ständigt med utveckling av planering, upplägg, genomförande samt uppföljning av alla delar av vår verksamhet. Vi följer den senaste forskningen på området och försöker dagligen att utmana oss själva för att göra ytterligare förbättringar och på detta sätt vara det främsta alternativet för elitsatsande idrottselever. Arbetet innebär också att jag är ytterst ansvarig för att våra 300 idrottselever arbetar fokuserat och målinriktat i skolan och på detta sätt når en gymnasieexamen samtidigt som de utvecklas optimalt idrottsligt. Vi anser att utvecklingen i idrotten och skolan går hand i hand, ett nätverk där vi tillsammans med AIK Fotboll kan skapa en trygghet och en helhetssyn för individens bästa. Klarar man som elev av att kombinera skola och idrott och framförallt ha en balans i livet är förutsättningarna mycket goda för en optimal utveckling av kunskaper inom olika områden.

Vad är fördelarna med samarbetet som Solna G har med AIK?
-Fördelarna med samarbetet mellan AIK och Solna gymnasium är många. AIK Fotboll delar vår syn på hur individen måste ta ansvar för den egna utvecklingen och det egna lärandet genom stort eget ansvar samtidigt som vi tillsammans finns som stödfunktioner för att supporta bästa möjliga utveckling. Vi har en enormt bra dialog. AIK Fotboll är i framkant gällande utbildning av såväl tränare som spelare. Klubben organiserar sin verksamhet i enlighet med den senaste forskningen, AIK satsar både tid och pengar på att utbilda alla som är involverade, på samtliga nivåer vilket gör att ständig utveckling sker. AIK skapar på detta sätt ett stimulerande sammanhang för de unga spelarna. Organisationen runt fotbollen är professionell och tillsammans skapar vi förutsättningar för att våra unga blir insiktsfulla, tänkande och fungerande människor som tar ansvar för sin egen utveckling.

Malin Ericsson chefstränare för AIK:s Flickverksamhet berättar om fördelarna med samarbetet samt hur det är tänkt att man ska fortsätta utveckla fler elitspelare. 

-Vi kommer vidareutveckla kontakten mellan instruktörerna och lärarna för att öka helhetssynen på eleverna. Vi tror på fördelarna med att kunna kombinera satsning på idrott samtidigt som på studier. De individuella studieplaner som finns för spelare som åker iväg på diverse tränings- matchläger med ex. landslag.

Hur kommer man få fram fler spelare till elitfotbollen och speciellt AIK?
-Jag tror att medvetandegöra eleven om deras egen roll i utvecklingen, att ta eget ansvar för sina träningar och förstå vikten av att träna och inte tränas. Vi kommer behöva fortsätta utbilda instruktörer samt se till att ett erfarenhetsutbyte mellan instruktörer från olika grupper.
Sen gäller det att få ihop allt så att vi kan optimera spelarna/elevernas helhet, med träning på skola, träning i klubblag, få ihop studier, kost, sömn, samt träffa vänner och familj.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Spelare som under årens gång gått NIU-programmet.

Spelare som under åren gått NIU-programmet på Solna Gymnasium och därefter spelat på Elitnivå.

  • Madeleine Rohr - Född 1995
  • Ellinor Johansson - Född 1995
  • Emelie Eriksson - Född 1995
  • Hanna Droh - Född 1995
  • Daniella Novakovic - Född 1996
  • Christina Mårtensson - Född 1996
  • Julia Zigiotti - Född 1997
  • Filippa Angeldahl - Född 1997
  • Nathalie Björn - Född 1997
  • Emelie Johansson - Född 1998
  • Johanna Frid - Född 1998
  • Evelina Finndell - Född 1998
  • Maja Edlund - Född 1998
  • Felicia Thörngren - Född 1999
  • Matilda Åsard - Född 1999
  • Loreta Kullashi - Född 1999
  • Estibaliz Montes de Oca - Född 1999
  • Elin Sjöström - Född 1999
  • Saga Nygård - Född 2000
  • Rubi Reid Jansson - Född 2000
  • Emma Engström - Född 2000
  • Wilma Ljung Klingwall - Född 2001

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll