2017.11.01, kl 12:00

Att fostra en smokinglirare med skruvdobb, del 2/2

Arbetet med att fostra framtida elitspelare är som tidigare nämnts en komplex process. I denna del 2 väljer AIK Ungdomsfotboll att här lyfta fram delar av så mycket mycket annat som sker i verksamheten.

Det händer mycket i år!
AIK Ungdomsfotboll har under året – som enda klubb i Norden – startat upp en forskning och utvecklingsavdelning (FoU).
Denna grupp har två instanser där den första är arbetsgruppen. Dessa personer gör i dagsläget två parallella doktorsavhandlingar i socio-kulturell influens på kreativitet, talang och lärande, respektive pedagogik.
Dessa arbeten samt flertalet fältstudier tas sedan i nästa del av gruppen som benämns referensgrupp då bestående av chefstränare, andra sportsligt övergripande roller och utvecklingsansvarig. Den sistnämnde äger AIK:s spelarutvecklingsplan och är den som slutgiltigt tar beslut om ändringar eller tillägg som i så fall kan informeras av det arbete FoU:s arbetsgrupp framställer.

Som ett exempel på detta har AIK Ungdomsfotboll ett samarbete med FC Barcelonas Team Sports Dpt (tidigare benämnt “avdelning för metodologi”), där den första gemensamma fältstudien gjordes i samband med att de respektive klubbarnas 14-årslag spelade mot varandra i vår egen turnering av absolut världsklass, Lennart Johansson Academy Trophy, i Maj i år. Detta har delvis format ett abstrakt där arbetsgruppen i FoU tillsammans med Maurici Lopez Felip (FCB) samarbetat och som AIK tidigare i Oktober presenterade på Nou Camp under den internationella kongressen Komplexa System i Sport.
Till detta tillfälle var AIK representerat av Peter Wennberg, Dennis Hörtin, James Vaughan, Mark O´Sullivan och Johnny Gustafsson. Förutom deltagande och presentation vid ovan nämnda kongress var även möte inplanerat med Joan Vilá Bosch och Maurici Lopez Felip för att ytterligare fördjupa och förstärka samarbetet med FCB Team Sports Dpt. Spelarutvecklingen tas med andra ord på absolut största allvar i AIK Ungdomsfotboll, och där vi ser oss omkring för att ytterligare finna vägar att stärka vår egen spelarutveckling och identitet!

Det abstrakt AIK:s FoU formulerat kan ni läsa i den högt respekterade – och mest citerade – akademiska journalen Frontiers in Psychology där arbetet senare kommer att publiceras.
Frontiers in Psychology: https://www.frontiersin.org/journals/psychology#

För den som vill läsa lite mer om detta besök publicerar AIK Ungdomsfotboll på Onsdag i nästa vecka en text som mer belyser vad AIK Ungdomsfotboll tar med sig hem för att ytteligare stärka och utveckla klubben.

För att spelarutvecklingsplanen ska leva i hela föreningen med en enhetlig pedagogik och metodik kommer delar utav den att packeteras i form av en web-baserad resurs som alla våra tränare kommer ha tillgänglig samt understödjas av förstärkt kompetens från AIK centralt i form av personella resurser.
På så sätt kommer vi på samtliga lag i AIK ungdomsfotboll öka kvalitén på spelarutvecklingen. Detta tror vi kommer göra att fler spelare än idag omfattas av en än bättre spelarutbildning. Det bör då logiskt på alla sätt öka antalet spelare med kvalitet nog att i slutet av tonåren slå sig in i våra seniorlag eller nå ännu högre och då potentiellt generera ännu mer intäkter i form av spelarförsäljningar för att ytterligare utveckla och göra AIK bättre på alla plan – med en ytterligare förstärkt identitet!

Det har även under året ingåtts ett samarbete med Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) där den första insatsen sker i samband med den Nordiska bollspelskonferensen där AIK presenterar delar av den doktorsavhandling vi gör på motivationsklimatet. Ett samarbete som också öppnar för utbyte av personella resurser och studier.

Med den kompetens och mankraft AIK Ungdomsfotboll besitter placerar vi oss i absolut framkant. Det känns tryggt inför framtiden och ger en rejäl tyngd och förtroende för de beslut som tas i klubben ang spelarutvecklingen.
Utöver detta har AIK Fotboll även uppmärksammats internationellt i en mängd olika sammanhang. Ett exempel på detta kan ni ta del av via länen nedan:

Fragments of thought: https://medium.com/my-fastest-mile/sport-systems-fragments-of-thought-9-7d660004aa84

AIK Ungdomsfotboll hoppas att vi med denna information tydliggjort det arbete som görs och med vilken ambition och ansats arbetet tas an.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll