Näst snabbaste hattricket av AIK i Allsvenskan

2023.11.13, kl 13:34
När Ioannis Pittas i söndagens segermatch mot IFK Värnamo (3–1) svarade för ett hattrick så var det en aktion värd att notera. Cyprioten blev blott den femte AIK-spelaren i den allsvenska historien att svara för ett hattrick i den första halvleken och den näst snabbaste någonsin.

Ioannis Pittas tre mål under de första 31 minuterna var endast en minut långsammare än AIK:s snabbast noterade hattrick från avspark i en allsvensk match. Den 19 augusti 1945 svarade legendaren Henry ”Garvis” Carlsson för tre mål under den första halvtimmen då AIK hemma på Råsunda fotbollstadion besegrade IF Elfsborg (4–2).

AIK:s senaste allsvenske skyttekung Kurt Hamrin behövde 45 minuter på sig för ett hattrick hemma mot Sandvikens AIK (6–1) den 24 oktober 1954 och han noterades även för ett fjärde mål i matchen. Tolv år senare, den 18 augusti 1966, möttes AIK och IFK Göteborg på Stockholms stadion, då Råsundas gräsmatta lades om, och Roland “Rimbo” Lundblad svarade för 1–0, 2–0 och 3–0 under matchens första 39 minuter då AIK till slut vann med 4–1.

Den 11 juli 2011 svarade glödhete Ibrahim “Teteh” Bangura för tre mål under matchens första 44 minuter då AIK vann med 4–0 mot Halmstads BK hemma på Råsunda fotbollstadion. Han adderade ytterligare ett mål i den andra halvleken innan han en månad senare lämnade Gnaget för turkiska Bursaspor.

Ioannis Pittas hattrick var den 120:e gången som en herrspelare svarade för ett hattrick i en tävlingsmatch för AIK. I Allsvenskan blev han den 76:e AIK-spelaren att notera minst tre mål i samma match.

Senast en AIK-spelare före Ioannis Pittas svarade för minst tre mål i en och samma tävlingsmatch var den 9 november 2019 då Tarik Elyounoussi gjorde tre mål mot Enskede IK (7–0) i den andra omgången av Svenska cupen 2019/2020. Vi får gå tillbaka ytterligare tre veckor för att hitta den nu näst senaste gången som det skedde i Allsvenskan. Den 20 oktober 2019 svarade Henok Goitom för fyra mål i en minnesvärd match på Falcon Alkoholfri Arena mot Falkenbergs FF (5–1).

Igår var sjätte gången som en AIK-spelare gjorde ett hattrick på Friends Arena. Det har tidigare gjorts av Henok Goitom (2014), Eero Markkanen (2017), Nicolás Stefanelli (2017 och 2018) och Tarik Elyounoussi (2019).