U16, U17 och U19 vidare till finalspelet i ligacupen

2018.03.27, kl 13:23
AIK:s U16, U17 och U19 har alla tagit sig vidare till finalspelet i Ligacupen. AIK är det enda laget som har med ett lag i varje ålderskull till finalspelet. Den 29-30 mars avgörs finalspelet i Göteborg och i Prioritet Serneke Arena.

Ligacupen spelas för tre olika ålderskategorier på pojksidan. U19, U17 och U16. Cupen inleddes med ett geografiskt lottat gruppspel i november och december 2017. I februari och mars 2018 fortsatte Ligacupen med ett slutspel i gruppspelsformat.

U19 laget vann det första gruppspelet med sju inspelade poäng på tre matcher och en målskillnad på 9-1. Segrar mot Västerås, IFK Stocksund och oavgjort mot IFK Lidingö. I slutspelsgruppen så mötte man lagen Gefle IF, GIF Sundsvall, IFK Luleå, IK Sirius och Täby FK. Även i denna grupp så slutade laget på en första plats med tolv inspelade poäng på 5 matcher och en målskillnad på 17-3.

Marti Cifuentes som är tränare för U19 berättar om deras resa till finalspelet.
-Resan startade i november, med den första gruppfasen, då det var mina första matcher som ansvarig för U19-gruppen. Det har varit en startprocess att lära känna varandra (spelare och ledare) och spelsättet som vi vill spela. Vårt fokus har varit förståelsen av vår spelidé och spelmodell. Vi spelar en offensiv fotboll och vi kommer att fortsätta spela en offensiv fotboll genom att ha ett stort bollinnehav, genom att använda bollrörelsen för att öppna luckor mellan linjerna och snabbt kunna spela för att skapa så många chanser som vi kan. Tanken är att involvera alla spelare som påverkar spelet från olika positioner på olika sätt. Målet är givetvis att plocka hem en guldmedalj säger Marti.

U17 laget hade sex inspelade poäng i gruppspelet efter tre matcher och en total målskillnad på 8-2 där de tog sig vidare med två vinster och en förlust. Motståndarna under det första gruppspelet var Syrianska, Jarlaberg och BK Forward. I slutspelsgruppen så hamnade man i grupp A med följande lag, Alviks IK, Dalkurd FF/Forssa BK, GIF Sundsvall, IFK Östersund och Skellefteå. Det blev fyra vinster och en förlust vilket blev tolv inspelade poäng och en målskillnad på 28-7.

Johnny Gustafsson som är tränare för U17 berättar lite kort om sina tankar.
-Det var ett bra format att få spela fem tävlingsmatcher under februari-mars. Det höjer temperaturen och spelarna får en bra matchmiljö och möjlighet till en bra utveckling. Spelarna har anammat AIK:s spelide på ett positivt sätt och även fått med sig bra resultat som givit slutspel och fler bra matcher mot bästa möjliga motstånd! Vi kommer fortsätta att få spelarna att jobba vidare med vår spelide och spela en fotboll som representerar AIK på bästa möjliga sätt. Det viktiga är att spelarna maximerar sig själva i sin arbetsinsats samt som vårt mål är att alltid vinna alla matcher vi spelar!

Vårt U16 lag slutade som gruppsegrare i det första gruppspelet efter vinster mot BK Sport, IFK Haninge och IK Frej. Laget hade en målskillnad med 18-2. I slutspelsgruppen så slutade laget även denna gång som gruppsegrare med tio inspelade poäng fördelat på tre segrare, en oavgjord och en förlust.

Vi har även fått tala med Sebastian Borg som är tränare för U16 och han berättar om gruppspelet som varit och hans förhoppningar om finalspelet.
-Vi var nöjda med det första gruppspelet, målsättningen var att ta oss vidare och få spela tuffa matcher i slutspelsgruppen. Det är alltid svårt att veta hur man står sig i början på året med nya spelare. Det är tidigt på året och de har bara varit med oss i några veckor. Spelarna behövde vänja sig med vårt spelsätt, att spela med nya lagkamrater och de nya ledarna. Det är även roligt att möta lag från södra Sverige så att det inte bara blir Stockholmslagen. En del i att vara med i turneringen är att möta olika lag från olika delar av Sverige. Oavsett resultat så är hela ligacupen en bra erfarenhet för spelarna som de kommer växa av. Vi vill spela fotboll på vårt sätt även i finalspelet och vi hoppas självklart som alltid att kunna vinna.

Spelschema torsdag 29/3 
10.00 – U16 Semi 1 BK Häcken vs AIK
12.00 – U16 Semi 2 BP vs Kalmar
14.00 – U17 Semi 1 BK Häcken vs BP
16.00 – U17 Semi 2 AIK vs IFK Norrköping
18.00 – U19 Semi 1 Djurgården vs Göteborg
20.00 – U19 Semi 2 AIK vs Elfsborg

Spelschema fredag 30/3
11.00 – U17 Match om tredje pris
13.00 – U19 Match om tredje pris (spelas utomhus)
13.00 – U16 Final
15.00 – U17 Final
17.00 – U19 Final

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll