AIK

Allsvenskan omgång 17
0 – 1
Slutspelad
30 July, 17:30
Friends Arena
Publik: 14 337

Kalmar FF

 • Domare
  Mohammed Al-Hakim, Västerås
 • Ass. Domare 1
  Peter Magnusson, Stockholm
 • Ass. Domare 2
  Fredrik Klyver, Jönköping
 • Fjärdedomare
  Björn Särnbrink, Segeltorp

Tung förlust mot Kalmar FF

AIK förlorade med 0-1 (0-0) hemma mot Kalmar FF inför 14 337 åskådare på Friends Arena efter att gästerna genom Herman Hallberg avgjort matchen i den 73:e minuten. Förlusten puttade ner AIK från andraplatsen i tabellen.
DSC_9998

AIK:s startelva

1

Matchen höll på att öppna med en chockstart när Kalmars Papa Diouf fick ett jätteläge nära mål redan i matchens första minut, men stillastående satte han avslutet utanför den bortre, högra stolpen. Därefter jobbade sig AIK successivt in i matchen, och fick ett allt större spelövertag under den första halvleken. Man skapade några få målchanser, men totalt sätt var man ändå tämligen uddlösa i anfallsspelet.

7

Ett hyfsat distansskott av Kristoffer Olsson i den sjunde matchminuten var det första nämnvärda man skapade, och drygt tio minuter senare skapade Nicolás Stefanelli hemmalagets bästa chans i första halvlek. En fint slagen djupledsboll av Per Karlsson nådde Stefanelli i straffområdet, men avslutet kom ur halvknepig vinkel och KFF-målvakten Lucas Hägg-Johansson kom ut bra och kunde parera ut till en hörna. Utöver dessa två chanser hade även Robert Taylor, i sin första match från start i AIK-tröjan, ett skott som passerade tätt över mål efter dryga halvtimmens spel. Detta var också i princip allt den första halvleken bjöd på.

51

Förhoppningar om att hemmalaget skulle växla upp till den andra halvleken var förgäves. Återigen var det KFF som skapade halvlekens första målchans redan efter mindre än en minuts spel, den här gången var det Melker Hallberg som fick ett skottläge till vänster i straffområdet, men satte avslutet högt över. Fem minuter senare var det nära att Denni Avdic fick ett jätteläge att ge hemmalaget ledningen på en djupledsboll, men ett ögonblicks tvekan från Avdic på den studsande bollen gav en Kalmar-försvarare tid att hinna emellan och rensa till hörna. Det var också bland det bästa i anfallsväg som AIK åstadkom i andra halvlek.

73

Kalmar FF var inte heller sylvassa framåt, men medan hemmalaget såg allt mer energilöst och uppgivet ut i takt med att tiden gick, stärktes istället gästerna. Och med lite drygt sjutton minuter kvar av ordinarie tid gav det också utdelning efter att man skapat inte mindre än tre bra avslut på kort tid. Först frispelades Papa Diouf centralt i straffområdet när AIK:s backlinje hamnat helt skevt i positioner, den gången var dock Oscar Linnér snabbt ute och skar av avslutsvinkeln och kunde parera. Kort därefter hade Romário Pereira Sipião ett riktigt vasst distansskott som Linnér gjorde en vass räddning på. Vid det här laget var dock AIK en ren hönsgård, och när man inte fick undan boll när man väl vann den, slutade det hela med att Herman Hallberg ostört fick dra på ett skott som gick i mål tätt intill den högra stolpen.

Därefter försökte AIK självklart att trycka på framåt och forcera in i första hand en kvittering, men man kom i ärlighetens namn aldrig särskilt nära. Energifattigt och med ett överflöd av tekniska misstag och felbeslut gjorde att man knappt förmådde åstadkomma några målchanser. Ett par hörnor, varav en nick av Per Karlsson vid den bortre, vänstra stolpen blev farlig, men Hägg-Johansson kunde rädda på mållinjen, var det enda. En stor missräkning för hemmalaget, men betydelsefulla poäng för gästerna.

– En stor besvikelse då vi har större ambitioner i vårt spel. Vi får inte till det, sa Rikard Norling på presskonferensen efter matchen.

Text: Jonathan Storm

Matchfakta

AIK - Kalmar FF 0-1 (0-0)

 • 1'

  Domaren blåser igång matchen

 • 29'

  Varning

  Jonathan Ring

 • 29'

  Varning

  Emin Nouri

 • 45'

  Fjärdedomaren visar att det återstår minst 1 minut av första halvlek

 • 46'

  Domaren blåser av första halvlek

 • 45'

  Domaren blåser igång andra halvlek

 • 59'

  Byte

  Johan Blomberg IN

  Robert Taylor UT

 • 59'

  Byte

  Henok Goitom IN

  Denni Avdić UT

 • 63'

  Byte

  Mahmoud Eid IN

  Romário Marques Rodrigues UT

 • 63'

  Byte

  Herman Hallberg IN

  Jonathan Ring UT

 • 73'

  Mål

  0-1 Herman Hallberg (-)

 • 77'

  Byte

  Stefan Ishizaki IN

  Simon Thern UT

 • 85'

  Byte

  Viktor Agardius IN

  Melker Hallberg UT

 • 90'

  Fjärdedomaren visar att det återstår minst 3 minuter av matchen

 • 93'

  Domaren blåser av matchen

Laguppställningar

AIK

Kalmar FF

   #34 Oscar Linnér (mv)
   #3 Per Karlsson
   #4 Nils-Eric Johansson (K)
   #5 Jesper Nyholm
   #6 Simon Thern
   #7 Kristoffer Olsson
   #9 Rasmus Lindkvist
   #10 Denni Avdić
   #14 Robert Taylor
   #21 Daniel Sundgren
   #22 Nicolás Stefanelli
   #8 Johan Blomberg
   #36 Henok Goitom
   #24 Stefan Ishizaki
   #2 Haukur Hauksson
   #11 Eero Markkanen
   #13 Kyriakos Stamatopoulos (mv)
   #39 Amin Affane
   Lucas Hägg Johansson (mv) #32
   Marko Biskupović #4
   Ismael Silva Lima #7
   Emin Nouri #13
   Stefan Larsson #14
   Romário Marques Rodrigues #17
   Melker Hallberg #19
   Viktor Elm (K) #23
   Papa Diouf #27
   Jonathan Ring #28
   Romário Pereira Sipião #29
   John Håkansson (mv) #30
   Marcus Thorbjörnsson #2
   Viktor Agardius #5
   Mahmoud Eid #18
   Carl Johansson #20
   Anton Maikkula #21
   Herman Hallberg #34

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll