F19 slutade trea i SM

2018.11.06, kl 06:00
AIK:s duktiga F19-lag slutade trea i SM efter en 5-4-seger mot Umeå IK i bronsmatchen.

F19 startade lördagens bronsmatch i full fart och Elsa Törnblom gjorde sitt och lagets första mål för dagen efter en hörna, 1-0 AIK. Strax därefter fick Umeå en straff som AIK:s målvakt Vendela räddade. Något anfall efter utökade Hanna Ekengren AIK:s ledning till 2-0. Elsa Törnblom, som även gjorde två mål i semifinalen, svarade även för 3-0 vilket var hennes andra mål för dagen. Umeå reducerade dock till 1-3 innan halvtidsvilan och det var även resultatet in i pausen.

I början av den andra halvleken reducerade Umeå IK till 2-3 och därefter kvitterade man även till 3-3. Elsa Törnblom såg till att AIK tog ledningen igen med sitt tredje mål för dagen genom att göra 4-3 och några minuter senare utökade Hanna Ekengren ledningen till 5-3 med sitt andra mål för dagen.

Med mindre än 10 minuter kvar av matchen reducerade Umeå till 4-5, men F19 lyckades hålla emot och slutresultat blev 5-4 till AIK som bärgade en bronsplats i årets SM.

Vi har fått några ord med lagets tränare Jonas Carplind som även passade på att summera året som varit.

Trea i hela Sverige, hur känns det?
– Efter fredagens tunga förlust lyckades vi ladda om på kort tid och gjorde en stark prestation när vi bärgade bronset och det känns förstås bra. Redan under seriespelet kände vi att vi har ett spelarmaterial av hög kaliber och en tredjeplats i landet med denna unga och spännande trupp är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Naturligtvis hade vi allra helst spelat en final, men vi sträcker på ryggen och är stolta ändå.

Hur skulle du summera säsongen som varit?
– Som sig bör har det varit slitsamt och vi alla är nog väldigt trötta nu när adrenalinnivån har börjat lägga sig. Men att få vara med en grupp spelare med höga ambitioner och drömmar av guld ser jag personligen som en ära. Jag är stolt över vår säsong. Det var ingen som sa att det skulle vara lätt, bara att det skulle vara värt det. Jag vill summera säsongen med att hävda att det har varit det.

Vad är målsättningen inför nästa år?
– Att vår F19-verksamhet ska fortsätta tjäna som en sista utpost som på sikt ska slussa spelare till vårt A-lag och elitfotbollen. Det ska finnas stora möjligheter, men det krävs också ett hårt och dedikerat arbete, av både spelare och ledare. Det är så verksamhetens “vad, varför och hur” ska lyda.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019