Peter Wennberg ny utvecklingschef

2018.01.05, kl 16:36
Peter Wennberg blir ny utvecklingschef i AIK Ungdomsfotboll inklusive U19. Peter kommer att leda den nya avdelningen för forskning och utveckling samt delta i sportråd U samt i sportråd A/U tillsammans med Björn Wesström, Rikard Norling, Bartosz Grzelak, Elie Mineirji och Leif Karlsson.

Du får en helt ny roll i AIK Ungdomsfotboll, hur känns det?
– Inspirerande. Vilket också är min utgångspunkt i förhållande till de jag ska jobba med, jag vill inspirera omgivningen till att göra sig själv och andra bättre.

Du har tidigare varit utvecklingsansvarig i AIK, hur skiljer sig denna roll från den förra?
– Främst i fråga om kapacitet. Tidigare har jag koordinerat utvecklingsansvaret i förhållande till huvudsakliga uppgifter som assisterande tränare i herrlaget och som chefstränare för U19-16. Nu kan jag fokusera resurserna helt till AIK Ungdomsfotboll till att utveckla våra ledare och spelare, samt påverka vårt sätt att spela och träna fotboll.

Rollen utvecklingschef växer bland elitklubbarna i Sverige, kan du beskriva rollen?
– Rollen handlar till stor del om att bära ut det budskap som sportcheferna och chefstränarna vill få ut till gräsrötterna. Det är en blandning mellan taktiskt och strategiskt arbete. Taktiskt arbete genom delaktighet på träning och match inom verksamheten. Att vara på fältet, driva en lärandemiljö tillsammans med tränarna. Att strategiskt arbete genom att förädla och förändra saker så att viljan till att prestera än mer ökar. Jag är bra på att skapa strukturer som förstärker modet och med det höja kravbilden.

Du kommer även leda den nya avdelningen ‘Forskning och utveckling’, vad är det ni vill utveckla?
– En del i att utvecklas är att samverka för att ansamla kraft i de områden vi vill förädla och förändra. Den avdelningens främsta syfte är att koordinera utvecklingen och ta tillvara på den kompetens som finns i AIK och vara nyfiken på vår omgivning. Den verkliga katalysatorn i ett utvecklingsarbete är kärnverksamheten, med andra ord de träningar och matcher vi genomför. Det är viktigt att vi har en miljö där varje individ vaknar varje morgon med motivationen att göra det bättre idag än vad de gjorde igår, forskning och utveckling kan positivt påverka en sådan miljö. Det är också i det forumet flick-, pojk och akademiverksamheten samverkar i sportsliga frågor.

Vilka utvecklingsområden kommer du i det närmaste arbeta med?
– Tydliggöra vår spelstil och de värderingarna vi ska stå för. Det blir essensen i mitt arbete. Jag har tillsammans med tränarna i pojkakademin inlett en process som kommer intensifieras under januari. En viktig start i den processen är att förstå vad tränarna förstår idag och ha det som utgångspunkt i det fortsatta arbetet. AIK har haft och har nu en väldig stark tränargrupp. Det finns en enorm potential och vilja till att prestera. Det andra området som inletts är att implementera en gemensam plattform som samlar data och strukturerar verksamheten. Den datan och strukturen kommer över tid säkerställa att vi talar samma språk och har nödvändiga verktyg för att analysera verksamheten. Den tredje processen är att tillsammans med tränarteamet på Karlberg tydliggöra de utvecklingsområden som präglar samarbetet mellan A-lag och akademi. Kontakten och samverkan med Björn Wesström, Rikard Norling, Bartosz Grzelak och deras ledar-och tränarorganisation ger en enorm näring till utveckling av ungdomsfotbollen. Jag är väldigt tacksam över att få ha varit delaktig i det duktiga teamet nu när jag har fått chansen att utveckla AIK vidare i en ny roll.

En sista fråga till Leif Karlsson, sportchef AIK Ungdomsfotboll, hur kommer ni knyta ihop allt arbete mellan ungdomsverksamheten till herr/damlagen?
– AIK Fotboll har sedan lång tid tillbaka haft en tydlig idé med att fostra egna spelare till våra A-lag och med denna tydliga satsning på ytterligare utveckling är avsikten att vi i än större utsträckning ska få fram välutbildade spelare som är förberedda att spela på allra högsta nationella och internationella nivå. Styrkan ligger i att kombinera de lärdomar vi kan hämta från forskningens område med den beprövade erfarenhet som idag finns hos de välutbildade och erfarna tränarna inom AIK Fotboll.

– Den grundläggande idén är att alla spelare, killar och tjejer inom AIK U ska utvecklas utifrån sina egna ambitioner och mål. Fokus så här långt i utvecklingen av pedagogiken avseende träningsverksamheten har legat på pojkverksamheten och pojkakademin men vartefter vi går vidare kommer även flick- och damlag, involveras i det fortsatta arbetet, bla genom vår nya chefstränare för flickverksamheten Malin Ericsson och damlagets sportchef Christer Lundin.

– På pojk/herrsidan knyts nu också ännu tätare kontakter i det dagliga arbetet mellan U och A och i kombination med det nyligen presenterade samarbetet med Vasalunds IF har vi skapat synnerligen goda förutsättningar för att bidra till fortsatta framtida framgångar för AIK Fotboll, avslutar Leif Karlsson, sportchef AIK Ungdomsfotboll.

Ett uttalande från Björn Wesström, sportchef AIK herr:
– Peter har den kunskap och erfarenhet som nu när han från ett överblickande plan får möjlighet att implementera och strukturera i vardagen för våra ledare, kommer betyda mycket för utvecklingen av spelet, spelarna och ledarna i AIK:s Ungdomsfotboll. Det är ett styrketecken för utvecklingsverksamheten när U rekryterar från A, säger sportchefen för herrverksamheten Björn Wesström.

Peter Wennberg kommer att vara med på det informationsmöte för medlemmar som genomförs den 11 januari och där berätta mer om sitt nya uppdrag inom AIK Fotboll. Se program här.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll