Spelare från AIK U19 till Allsvenskan, Bundesliga och AIK:s herrlag

2018.02.13, kl 18:14
Inför denna säsong har tre spelare som fostrats inom AIK Ungdomsakademi via U19 gått vidare till fortsatta karriärer på allra högsta elitnivå. Gustav Nyberg till IK Sirius FK, Nebiyou Perry till 1. FC Köln och Bilal Hussein till AIK:s herrlag.

– Gustav Nyberg är ett tydligt exempel på en spelare som valt att prioritera den utbildning som AIK kan ge unga spelare genom att vara kvar inom AIK:s verksamhet för att nu som snart 20-åring vara mogen att ta steget direkt till en annan allsvensk klubb, säger AIK Ungdomsfotbolls sportchef Leif Karlsson.

Nebiyou Perry väljer att prova lyckan i en tysk toppklubb och en första anhalt i deras U21-lag som förhoppningsvis leder till spel i Bundesliga över tid.

Sist, men absolut inte minst, har vi Bilal Hussein som tar steget direkt upp till AIK:s herrlag som 17-åring och där han enligt sportchefen Björn Wesström bedöms vara konkurrenskraftig i en av de absolut bästa trupper som AIK haft på många år.

Vi har fått tala med Gustav Nyberg gällande hans tid i AIK och varför han var kvar i AIK:s akademiverksamhet så “länge”.
– Jag hamnade i en position där jag fick träna kontinuerligt med A-laget, men samtidigt fick kontinuerligt med speltid i U19. Jag kände att det passade mig med tanken på den miljö som jag befann mig i, där jag trivdes otroligt bra med lagkamraterna i U19. Jag hade även ett bra tränarteam runt om mig som jag hade stor tillit för. Jag fick en utbildning i träningslära med allt vad det innebär. Jag har en stor fördel jämfört med några av mina nya lagkamrater som inte fått samma utbildning. Där var samarbetet mellan AIK och Solna Gymnasium som är deras fotbollsgymnasium väldigt lyckat, säger Gustav.

Vi har även frågat Bilal Hussein om varför han valde AIK Ungdomsakademi samt hur mycket stöd och hjälp han fått för att utvecklas.
– Att få bra träning var viktigt och därför kändes AIK som ett bra val och sen är AIK det laget som alla hejar på där jag kommer ifrån. Under åren så har ungdomsakademin format mig och bidragit till att jag idag är upp i A-laget. Jag har haft bra tränare under åren som har hjälpt mig att utvecklas och en som hjälpt mig mycket under åren är Johnny Gustafsson.

– Dessa tre spelare skickar en tydlig signal till omvärlden om den kvalitet på verksamheten som finns inom AIK U, den tydliga strategi som finns mellan U- och A-lag samt till de spelare som finns inom AIK och i andra klubbar att AIK är en klubb som utvecklar spelare såväl till nationell som internationell nivå och allra viktigast till vårt eget A-lag, säger Leif Karlsson, sportchef AIK Ungdomsfotboll.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2018